Nyheter

Universell utforming kan bli belønnet

Stavangers nye plan for universell utforming er snart klar. Et av forslagene er å opprette en pris eller tilskudd til næringsdrivende i sentrum som bidrar til bedre tilgjengelighet.

Et av tiltakene som nå blir foreslått i Stavanger kommune er å stimulere til bedre tilgjengelighet i næringsarealer i sentrum. Forslaget som nå skal tas stilling til er «vurdere å opprette en tilskuddsordning eller årlig pris til næringsdrivende i sentrum som gjennomfører tiltak for å sikre universell utforming i sine lokaler.» Det skriver Stavanger kommune på sine hjemmesider.

– Vi håper et slikt tiltak kan inspirere til enda bedre tilgjengelig for enda flere i Stavanger sentrum, sier prosjektleder for planen, Line Møllerop, til Stavanger kommune.

Stavanger kommune påpeker at de har arbeidet systematisk med universell utforming i en årrekke. Arbeidet har konsentrert seg om å øke bevisstheten og kunnskapen om universell utforming blant kommunens ansatte. Kommunen har også i en årrekke satset på klarspråk, språkprofil og tilgjengelighet på nettløsninger.

Kommunens ferske temaplan for universell utforming ble nylig sendt ut på høring av utvalg for by- og samfunnsutvikling. Den nye planen bygger videre på kommunedelplanen fra 2014, og tre hovedmål er foreslått:

  • Stavanger kommune skal bidra til et bærekraftig, barrierefritt og likestilt samfunn gjennom utforming av fysiske og tekniske omgivelser.
  • Stavanger kommune skal oppfylle FNs bærekraftsmål og forpliktelsene i FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD).
  • Kommunens digitale løsninger skal følge prinsipper for klarspråk og universell utforming, slik at innholdet blir tilgjengelig for alle.

Koselig og utfordrende

Gågatene på sentrumshalvøya består av smale, kronglete brosteinsgater og butikklokaler i historiske trehus. Sentrumskoordinator Claus Petersen minner om at dette er koselig for de fleste, men samtidig også utfordrende med tanke på universell utforming og tilgjengelighet til aktiviteter i sentrum.

– Samtidig har sentrumshalvøya en utfordrende topografi som det ikke går an å gjøre noe med. Derfor er det de små detaljene som en trinnløs atkomst til en butikk, en automatisk døråpner og god skilting og så videre viktige elementer i å gjøre sentrum litt mer universell utformet, sier han.

Han har tro på ordninger.

– En støtteordning kan forhåpentlig bidra til at næringsdrivende i sentrum kan legge til rette for at deres lokaler blir mer tilgjengelige.

Kommunen oppfordrer innbyggerne til å lese planen og sende høringsinnspill til Stavanger kommune via e-post.

Mer fra Dagsavisen