Nyheter

Røde Kors har registert 48 skader i Rogaland

Stadig færre går seg vill på fjellet, og folk viser godt fjellvett, melder Røde Kors, som aldri har hatt færre søkeoppdrag enn i år. Rogaland Røde Kors har registert 48 skadetilfeller i årets påske.

Så langt i årets påske har hjelpekorpsene til Røde Kors kun hatt to søksoppdrag, altså der en ikke vet hvor en savnet person befinner seg.

Gjennomsnittet for tidligere påsker er 27 slike oppdrag, og i toppåret 2008 var det så mange som 64.

– Bedre rustet

– Vi ser en stor endring de siste årene. Det at vi har færre søksoppdrag, forteller oss at folk er bedre rustet til å be om hjelp, sier Tommy Eriksen i Hjelpekorpset.

– Bedre mobildekning og værbestandig utstyr gjør at færre går seg vill på fjellet. Vi tror også påsketuristene er blitt stadig flinkere til å melde fra hvor de går og planlegge turene sine etter evne, fortsetter han.

Mange skader

Selv om det har vært få søkeoppdrag, har det på landsbasis vært en betydelig økning i andre typer oppdrag for Røde Kors, som henting hvor folk skader seg i skiløypene eller blir syke på hytter.

– Med stor utfart blir det også mange oppdrag for de frivillige mannskapene som er på vakt rundt omkring i landet, sier Eriksen i landsrådsrådet.

Hittil i påsken har Røde Kors blitt kalt ut på 258 oppdrag. Det er over 40 prosent flere enn normalt på denne tiden av påsken.

– Det at folk har god mobildekning slik at de selv kan ringe inn for å be om hjelp gjør at vi får løst oppdrag raskere og mer effektivt, sier Eriksen.

De siste dagene er det også registrert mange skader. Langfredag ble det registrert hele 74 skader, mens det ble registrert 67 skader påskeaften. Til sammen utgjør det 454 skader hittil i påsken.

Røde Kors oppfordrer folk til å tenke på sikkerheten helt de kommer hjem fra påskeferien.

– Ta med ekstra nistepakke, nok vann og regn med at hjemturen kan ta tid.

Greit i Hunnedalen

Søndag morgen hadde operativ leder i Stavanger Røde Kors, Fridtjof Voss registrert 48 skadetilfeller der Røde Kors-lagene i Rogaland og i Flekkefjord har bistått.

– Av ambulanseoppdrag, altså oppdrag der Hovedredningssentralen eller AMK er involvert, er det registrert åtte tilfeller, sier Voss til RA.

Fra beredskapsvakten i Røde Kors-hytta i Hunnedalen forteller han om gode forhold i årets påske.

– Det har gått veldig fint i år, og det har vært mye fint vær, sier Voss.

Finværet var skikkelig på hell i Hunnedalen søndag, og med meldinger om regn søndag ettermiddag regnet Røde Kors-veteranen med stor trafikk ned Hunnedalen og mot byene søndag og tidlig mandag.

Fridtjof Voss i Rogaland Røde Kors Hjelpekorps


(©NTB)

Mer fra Dagsavisen