Nyheter

Mann og kvinne tiltalt etter barnebortføringer i Rogaland

En 34 år gammel kvinne og en 68 år gammel mann er tiltalt for grov omsorgsunndragelse etter at de bortførte kvinnens to barn fra barnevernet to ganger.

Det skriver Stavanger Aftenblad.

De to ble pågrepet av svensk politi nær Arlanda flyplass i midten av juli etter fire dager på rømmen, og kvinnen har siden sittet varetektsfengslet. De hadde da med seg kvinnens to barn, som var blitt hentet ut av et beredskapshjem fire dager i forveien. Kvinnen påberoper seg nødrett og mener barna var utsatt for stor fare i barnevernet.

Også ved en tidligere anledning i april hadde kvinnen bortført barna sine og ble stanset i Sverige dagen etter. Da ble hun ilagt besøksforbud. Det ble gjennomført omsorgsovertakelse i november i fjor, og kvinnen er vurdert som uskikket til å ha omsorgen for barna.

Mannen skal ha lokalisert barna i beredskapshjemmet sør i Rogaland, gitt dem mobiltelefoner og kontanter, og stilt bilen sin til disposisjon. Planen var at de to skulle leie en ny bil i Sverige, men så ble de stoppet av politiet. Mannen nekter straffskyld.

Ytterligere fire personer var opprinnelig siktet i saken, men er nå sjekket ut. Kvinnen og mannen er tiltalt for grov omsorgsunndragelse, der strafferammen er på seks års fengsel. I tillegg kommer aktor til å legge ned påstand om kontaktforbud med elektronisk kontroll – altså at en alarm vil gå dersom kvinnen nærmer seg barna.

Rettssaken begynner 12. desember, og det er satt av fem dager til den.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen