Nyheter

Vil forebygge overdoser: – Stor interesse

Pågangen er stor til den årlige overdosekonferansen i Stavanger.

Hvert år dør i snitt 269 mennesker av overdose i Norge. Hvordan man kan forhindre at dette skjer, og hvordan man kan lære av tidligere erfaringer, er et viktig tema på overdosekonferansen 8. september. Målet med konferansen er å øke kunnskapen om overdoseforebyggende tiltak gjennom erfaringer, prosjekter og forskning.

Konferansen, som arrangeres på torsdag, er et samarbeid mellom Kompetansesenter rus (KORUS) Stavanger, Statsforvalteren, Stavanger kommune, Funkishuset, Sandnes kommune, A-larm og Helse Vest.

Konferansen er allerede fullbooket.

– I år blir det 170 deltakere fysisk, også er det en del som deltar digitalt. Jeg tror mange er interessert i konferansen fordi man synes det er enormt trist med høye overdose-tall, og man har en visjon om å få tallet ned til null nasjonalt – noe man ikke har lykkes med ennå, sier seniorrådgiver Åsa Sjøgren ved KORUS Stavanger, til RA.

Dette er 8. gang overdosekonferansen blir arrangert.

– Overdosekonferansen arrangeres like etter verdens overdosedag 31. august. Det gjør vi for å få fokus på dette, og for å øke kunnskapen på tvers av tjenesteområder, for pårørende-organisasjoner og brukerorganisasjoner. Konferansen er for de som ønsker det, påpeker Sjøgren.

– Har dere vurdert å gjøre konferansen enda større, med tanke på interessen for å delta?

– Vi startet i det små for åtte år siden. Da lurte vi på om det kom til å være en interesse for dette – det viste seg det å være, og vi hadde vi med 110 personer. Det var fullbooket da, og har vært det hvert år siden. I 2020 og 2021 ble konferansen gjennomført digitalt på grunn av korona, og da var det over 500 enheter som deltok. Vi bestemte oss i fjor høst for at vi ville ha en hybrid løsning i år, slik at flere, og de som følger med fra andre plasser i landet, fortsatt kan delta, sier Sjøgren.

Færre unge mener rus er farlig

Det overordnede temaet for konferansen er «hvordan kan overdoser forebygges?», men i år retter konferansen i tillegg ekstra oppmerksomhet mot de unge. Én av dem som skal snakke om ungdom under konferansen er seniorrådgiver Sven Gustafsson fra KORUS Stavanger. Han er ansvarlig for Ungdata-undersøkelsen i Rogaland, og skal blant annet si noe om ungdoms holdninger til cannabis, tobakk og alkohol.

En av tingene han trekker fram fra undersøkelsen er at ungdom i større grad ser på tobakk, snus og cannabis som «mindre farlig» enn tidligere:

  • I 2019 mente 64 prosent av VG1-elevene i fylket at tobakk er svært skadelig. I 2022 hadde andelen som mente dette sunket til 53 prosent. Vi ser de samme tendensene på ungdomsskolen, hvor 71 prosent svarte at de mente det var svært skadelig i 2019, mens 58 prosent svarer det samme i 2022. Blant VG2-elevene har tallene gått ned fra 61 til 52.
  • Det samme gjelder også for snus, som har sunket fra 42 til 29 prosent blant VG1-elever, fra 55 til 38 prosent blant ungdomsskoleelever og fra 36 til 28 prosent blant VG2-elever.
  • Når det gjelder alkohol og cannabis har det holdt seg relativt stabilt for videregåendeelevene, men på ungdomsskolen mener nå 30 prosent at alkohol er «svært farlig», mot 40 prosent tre år tidligere.
  • Samtidig viser også tallene at det ikke har vært spesielt store endringer i bruken av tobakk, snus, alkohol og cannabis.

– Fra undersøkelsen 2016 til undersøkelsen 2019 så vi en tydelig økning i bruken av ulike rusmidler, i hovedsak alkohol og cannabis. Derfor var vi spent på om vi ville se en fortsatt økning også i 2022, men slik er det ikke. Tall for både ungdomsskolen og VGS på fylkesnivå viser at tallene er stort sett uforandret eller viser på en forsiktig nedgang i bruk av rus, sier Gustafsson til RA.

Han påpeker likevel at flere nå mener at rusmidler er mindre helsefarlig.

– Men svaret henger ikke sammen med spørsmål om bruk, status eller tilgjengelighet. Det er både interessant, litt uventet og kanskje litt merkelig, sier Gustafsson

– Vi vet egentlig ikke så mye, og jeg tenker at det i utgangspunktet ikke er noe vi skal bekymre oss for, men gjerne noe vi bør følge med på. Det kan være et utslag for naturlige svingninger, men vi kan selvsagt ikke se bort fra at det representerer en holdningsforandring som på sikt kan føre til en økning i bruken av først og fremst tobakk, sier han.

Han understreker at det ikke er noe i undersøkelsen som gjør han bekymret.

– Tallene viser at jobben foreldre, skoler, fritidsorganisasjoner og mange andre gjør, er god. Men der er fremdeles ungdommer som utvikler et skadelig bruk av rusmidler, så jobben er aldri ferdig. Det er alltid behov for å lære av de gode erfaringene for å se om det går an å gjøre mer av det som fungerer. Og mye av det rusforebyggende arbeidet har ikke engang med rus å gjøre.


Mer fra Dagsavisen