Nyheter

Dyrevelferdsplan nærmer seg: – Mange tar altfor lett på å holde dyr

For over tre år siden kom forslaget om en egen dyrevelferdsplan i Stavanger. Nå kan det snart bli en realitet.

– Vi har en tilbakevendende utfordring når det gjelder dyrevelferd, og spesielt når det kommer til hjemløse katter. For å få bedre kontroll på dyrene og unngå at det oppstår kolonier av ville katter, foreslår jeg at alle aktørene settes i system, at det samarbeides om hvem som skal gjøre hva og at det blir laget en helhetlig plan som kan følges opp jevnlig av politikerne.

Det sa Venstre-politiker Jan Erik Søndeland til RA 25. oktober 2018. Han og Venstre ønsket å få på plass en egen dyrevelferdsplan i Stavanger, og politikeren mente en slik plan bør vurdere behov for lokaler, informasjonskampanjer, samarbeid med veterinær, politi og Mattilsynet, samt pengestøtte til kastrering, innhenting og nødhjem for dyrene.

I bystyret 29. oktober 2018 stilte han derfor en interpellasjon om etablering av dyrevelferdsplan for Stavanger kommune, hvor Stavanger bystyre vedtok følgende: «Det utarbeides en dyrevelferdsplan for Stavanger kommune. Planen kan utarbeides med utgangspunkt i den nylig vedtatte dyrevelferdsplanen til Bergen kommune. Stavangers dyrevelferdsplan legges ut på høring med mål om endelig behandling i bystyret innen juni 2019».

Vil ha eget «Dyrenes hus»

Nå, over tre år senere, står dyrevelferdsplanen igjen på sakslisten. Onsdag skal Utvalg for miljø og utbygging (UMU) se på det reviderte forslaget til dyrevelferdsplanen. Direktøren anbefaler at forslaget sendes på høring til aktuelle organisasjoner og kommunedelsutvalg før endelig vedtak, og at organisasjoner og kommunedelsutvalg inviteres til å komme med forslag til visjon for dyrevelferdsarbeidet i Stavanger kommune innen 15. mai.

– Det har vært en del runder fram og tilbake rundt dette, for vi i Venstre har ment at planen ikke har vært konkret nok. Det er kjempebra at vi nærmer oss målet, men jeg tror nok fortsatt det kommer til å komme en del innspill, sier Venstres gruppeleder Mette Vabø til RA.

Mette Vabø tar over som gruppeleder i Stavanger Venstre, for Jan Erik Søndeland har bestemt seg for å trekke seg. Nå venter en ny hverdag på dem begge.

Forrige gang dyrevelferdsplanen var oppe fremmet Vabø et forslag som hun kommer til å fremme igjen, nemlig å se om en kan ta inn arbeidet «Se sammenhengen» i planen. «Se sammenhengen» er et forskningsprosjekt som går ut på å se sammenhengen mellom dårlig dyrehold og voldt i familien.

– I tillegg ønsker vi også at det etableres et eget Dyrenes hus, etter modell fra Bergen, og at Stavanger kommune jobber for et nasjonalt påbud for id-merking av katter. Julie Vold og Høyre kommer dessuten til å fremme et forslag om å heve veterinærsatsen for dem som tar imot skadde og ville dyr, og det kommer vi i Venstre til å stille oss bak, sier Vabø.

– Det ser også ut som om det kommer et fellesforslag om å ta ut det som går på dyrehold i landbruket, og at denne planen heller skal fokusere på selskapsdyr, legger hun til.

Store koloniproblemer

Det er nå over tre år siden Søndeland først fremmet forslaget om en dyrevelferdsplan, og Vabø sier saken på ingen måte har blitt mindre viktig med årene.

– Vi har fortsatt store problemer med katte- og kaninkolonier. I Stavanger er det hundrevis av katter som ikke har et hjem, og i disse koloniene oppstår det sykdom som sprer seg videre til tamme katter. Mange tar altfor lett på å holde dyr. De har stor egenverdi og må behandles deretter, og vi håper denne planen blant annet kan føre til at kommunen får et mer bevisst forhold til dette og et bedre samarbeid med de frivillige organisasjonene, sier Vabø, som håper planen vil bli endelig vedtatt i løpet av året.

Den allerede eksisterende loven om dyrevelferd gir føringer for hvordan dyrs velferd skal ivaretas, og det er Mattilsynet som håndhever denne loven. Stavanger kommunes dyrevelferdsplan gir en oversikt over utfordringene knyttet til dyrevelferd i dag, og hva Stavanger kommune kan bidra med. I saksdokumentene heter det at kommunen blant annet skal jobbe med informasjonsarbeid opp mot dyreeier, blant annet om godt dyrehold og betydningen av ID-merking og sterilisering, tettere dialog med Mattilsynet og frivillige organisasjoner, søkelys på psykisk uhelse i landbruket og å ha dyrevelferd i tankene i alt arbeid, også i de kommunale avdelingene der det ikke jobbes direkte med dyr.

Planen er utarbeidet av Miljørettet helsevern ved Rogaland brann og redning IKS, Landbruks- og havbrukskontoret og Idrett og utemiljø, og det har i tillegg kommet innspill fra ulike organisasjoner etter et arbeidsseminar som ble arrangert av kommunen.

Mer fra Dagsavisen