Nyheter

Slik blir årets 17. mai-feiring

17. mai-komiteen i Stavanger planlegger for en normal feiring av nasjonaldagen i år.

– Jeg håper årets 17. mai-feiring blir fantastisk, sier Ann Sesilie Tekfeldt til RA. Hun er leder av kommunens 17. mai-komité.

– Vi kan få tidenes lengste 17. mai-tog i år, for det blir ikke bydelstog på Madla. Skolene på Madla har tidligere endt opp i Madlaleiren, men arrangementet der ble avviklet etter 2019, legger hun til.

Komiteen har derfor sendt ut informasjon til alle skolene og FAU i Madla kommunedel om skolevise tog og invitasjon til å delta i barnetoget.

– Alle skolene som ønsker å gå i barnetoget er hjertelig velkomne. Det blir en utfordring logistikkmessig, men det skal vi få til, sier Tekfeldt.

– Er dere helt trygge på at det blir en normal feiring i år?

– Det kan ingen være etter disse to årene, men vi håper det og slik det ser ut nå blir det en helt vanlig 17. mai. Det er det vi planlegger for, sier komitélederen og legger til at de dermed ikke planlegger for at det blir innført strengere restriksjoner igjen.

– Hvis det blir restriksjoner må vi snu oss rundt, men per nå har vi ingen plan B og jobber ikke parallelt med to planer. Plan B kan vi jo allerede, så nå bruker vi all vår tid på full åpning, sier hun.

Håper på masse aktivitet

17. mai 2022 vil forhåpentligvis by på både stort barnetog, folketog, og folkefest utenfor konserthuset.

– Vi planlegger for alle de tradisjonelle tingene som vi er så glade i, og jeg håper det blir full aktivitet i skolegårdene med korps og salg av pølser og is, sier Tekfeldt.

Barnetoget starter klokken 10.00, og går Storhaug-ruten, mens folketoget starter klokken 16.00 og går i vestre bydel og Eiganes-ruten. Endelig ruter vil kommunen opplyse mer om senere. På kommunens nettsider kan alle lag og foreninger melde seg på folketoget, og søke støtte til arrangementer på skolene. Kommunen legger seg ikke opp i hva midlene brukes på, men for å motta støtten på 3.000 kroner må de som arrangerer feiringen beskrive arrangementet.

– Henvendelsene har allerede begynt å komme inn, sier komitélederen og legger til at alle som vil arrangere skolegårdsarrangementer får penger til det.

– Elever på 2. og 3. trinn har aldri opplevd å gå i et ordentlig 17. mai-tog. Hvordan skal dere forklare og forberede dem på denne store begivenheten?

– De har kanskje gått i barnehagetog, sett søsken eller vært i byen tidligere 17. mai. Det skal bli ekstra kjekt å gå med dem i år, sier Tekfeldt før hun fortsetter:

– Jeg vet at skolene som regel pleier å øve på oppstilling og snakker om 17. mai og hvorfor vi feirer denne dagen. Vi feirer friheten vår og at dette landet er godt å bo i.

– Hvordan tror du det blir for disse elevene å endelig kunne gå i tog med gatene fulle av folk?

– Jeg håper at de synes det er kjekt. Slik jeg husker det fra da jeg var ung var det veldig kjekt, og jeg håper de får den samme gode opplevelsen, sier Tekfeldt.

Gleder seg

Selv gleder komitélederen seg veldig til årets nasjonaldag, og ser fram til å ønske alle festklare barn velkommen til sentrum.

– Jeg gleder meg til barn og besteforeldre skal komme og se i sentrum, og jeg håper at de kan ha store og fine forsamlinger, og virkelig feire 17. mai. Det blir en skikkelig nedtur hvis det blir avlyst i år, sier hun.

Ann Sesilie Tekfeldt mener innbyggerne i Stavanger kan ha forventninger om en fin feiring.

– Jeg håper alle gleder seg allerede nå, sier hun til RA.




Mer fra Dagsavisen