Nyheter

Dyrebeskyttelsen har fått inn over 20.000 pantekroner

Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren håper flere butikker vil gi dem en panteknapp.

I slutten av september 2020 fikk Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren (Dnnj) sin første donasjonsknapp på plass, på en panteautomat på Rema 1000, Amfi Madla.

Siden da har de fått flere panteknapper på plass, og har tjent inn over 20.000 kroner.

– Det har gått veldig bra! Slike «passive» inntektskilder er helt alfa omega for vår drift. I 2020–2021 har vi fått inn 20.990 kroner, sier Randi Lind, styremedlem i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren, til RA.

Inntekten inkluderer pantedonasjoner som er gjort på Coop Mega Bryne og Coop Extra Bjergsted også.

– Coop valgte dessverre å fjerne ordningen med panteknapper, så disse har vi mistet. Det er utrolig trist, og medfører en reduksjon av pantepenger, påpeker Lind.

– Vi fikk beskjed fra leverandøren av pantemaskinene i oktober 2021 om at Coop ønsket å innføre pantelotteriet, og at de samtidig ville fjerne donasjonsfunksjonen. Vi vet ikke hvorfor de ville fjerne muligheten til å donere i tillegg, slik det er mulig på pantemaskinene til Rema 1000, legger hun til.

I dag har Dnnj panteknapper på disse Rema 1000 butikkene: Amfi Madla, Storaberget, Kvernevik og Grannes.

Håper flere butikker får panteknapp

Dnnj forsøker å rekruttere alle butikker som har muligheten til å sette inn panteknapper.

– Vi har frivillige som reiser ut med jevne mellomrom for å snakke med butikksjefer. Vi ser at mange butikksjefer ikke er kjent med ordningen, selv om de altså har det inkludert når de har skaffet seg pantemaskinene. Det koster ikke butikkene noe, og er en enkel måte for både butikken og kunder å støtte oss, forklarer Lind.

– Hva betyr det for dere å få disse pantepengene?

– Hver krone betyr noe når man driver på frivillig basis. Vi er kjempe takknemlige for alle som velger å donere pantepengene sine til oss. Alle pengene går uavkortet til dyrene, sier Lind.

I 2021 tok Dnnj inn 537 dyr, som er et rekordhøyt antall dyr.

– Blant dem et kaninkull som ble tatt inn fra Egersund i høst. Vi tok som vanlig inn mange katter, herunder kattunger i veldig dårlig forfatning. En av disse var Alina, som kom inn med mycoplasma. Nå er hun frisk, 15 uker og adopsjonsklar. Uten støtten som vi får blant annet gjennom panteknappene ville vi ikke kunne hjulpet så mange, understreker Lind.

En av kattungene som har fått hjelp av Dnnj er Alina, som kom inn med mycoplasma (bilde før/etter). Nå er hun frisk, 15 uker og adopsjonsklar.

– Vanskelig tid

Koronapandemien medførte i starten at flere ønsket å adoptere dyr hos Dnnj.

– Men etter hvert som samfunnet åpnet igjen opplevde vi en økning i dyr som er blitt dumpet, levert til avliving hos veterinær, eller som vi blir kontaktet for å overta. I kombinasjon med at vi ikke har fått deltatt på dugnader og stå på stands for å generere inntekt, har det vært en veldig vanskelig tid for oss, sier Lind.

Hun oppfordrer de som ønsker å støtte Dnnj til å melde seg inn som støttemedlem i Dyrebeskyttelsen Norge, eller å velge dem som grasrotmottaker hos Norsk Tipping.

– Ellers kan du også donere gaver via Vipps eller kontonummeret vårt. I tillegg til behov for økonomisk støtte, er vi helt avhengige av å ha nok frivillige, så ta gjerne kontakt med oss på e-post for mer info om hva man kan hjelpe til med, sier Lind.

Ulrike Töpfer, styremedlem i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren, prøver Dyrebeskyttelsens donasjonsknapp på panteautomaten på Rema 1000 Madlakrossen i september 2020. Det takker hun butikksjef Alice Johannessen-Hole for.


Mer fra Dagsavisen