Nyheter

Flest lærlinger mobbes i Rogaland

– Som yngstemann på en arbeidsplass er det spesielt viktig å bli godt inkludert, mener fylkesopplæringssjefen i Rogaland.

Nylig skrev RA at færre elever på videregående skole mobbes i Rogaland, enn i resten av landet. Men i den samme rapporten, Kvalitetsmelding for videregående opplæring i Rogaland 2021, kommer det også fram at andelen lærlinger som mobbes på arbeidsplassen er høyere i Rogaland enn i landet sett under ett.

– Lærlinger er ansatt i lærebedriften sin, og da gjelder arbeidsmiljøloven for dem. Som yngstemann på en arbeidsplass er det spesielt viktig å bli godt inkludert. Fylkesrådmannen vil vurdere om skolens støttetjenester også kan benyttes av lærlinger. Dette blir sannsynligvis en rettighet de får i ny opplæringslov, sier Eiliv F. Janssen, fylkesopplæringssjef i Rogaland fylkeskommune, til RA.

Mobbeombud for videregående skoler i Rogaland, Ellen Fjermestad, bekrefter at det er arbeidsmiljøloven som gjelder for lærlinger som opplever mobbing på arbeidsplassen.

– For lærlinger er det AML (arbeidsmiljøloven) som gjelder med sitt kapittel 4 om krav til arbeidsmiljø, og kapittel 13 om vern mot diskriminering, 14 og 15 om ansettelse, oppsigelse og avskjed, utdyper Fjermestad.

– De får hjelp enten direkte på arbeidsplassen av arbeidsgiver/leder, eller via verneombud eller tillitsvalgt som en ordinær ansatt og arbeidstaker. I tillegg vil jeg som mobbeombud kunne bistå dersom de ønsker det i alt fra å opplyse om rettigheter, til å bistå konkret inn i sak for lærling overfor bedrift, samt fylket, opplæringskontor, Ofir (opplæringskontoret for industrifag i Rogaland), legger hun til.

– Får du mange henvendelser fra lærlinger?

– Jeg hadde fire henvendelser fra lærlinger skoleåret 20/21, mot to skoleåret før. I prosent er det en fordobling, men i antall bare to stykker. Dette er en trend jeg som mobbeombud ikke liker og som jeg følger med på, uten å på dette tidspunktet kan gi så mange gode grunner til hvorfor økningen er som den er. Jeg har som en konsekvens av dette meldt min interesse i flere fora hvor lærlinger er representert, for å kunne fortelle om rettigheter og min mulige bistand om de trenger det i sin lærlingperiode, sier Fjermestad.

Hun nevner blant annet at hun deltok på introduksjonsdag for nye lærlinger i september.

– Jeg antyder i min årsrapport at en mulig begrunnelse til økningen av lærlingsaker hos meg er et bedre kjennskap til at mobbeombudet eksisterer og kan bistå, påpeker Fjermestad.

– Kan være traumatiserende

– I prosent og generelt utgjør mobbesakene et lite antall, men for de det angår er det en stor belastning og kan være traumatiserende både på kort og lang sikt. Derfor viktig å jobbe forebyggende, ta raskt tak i sakene, få stoppet mobbingen og finne gode løsninger, sier Fjermestad.

Hun påpeker at hennes erfaring, med de sakene hun har vært inne i, er at samtlige aktører har tatt sakene på alvor og ønsket å løse dem raskt og smidig.

– Lærlingen har fått byttet avdeling eller fått tilbud om ny lærlingplass, forklarer Ellen Fjermestad.



Mer fra Dagsavisen