Nyheter

Vil ikke at kjøreopplæring skal gi fravær på VGS

Et flertall i fylkestinget ønsker seg et prøveprosjekt til Rogaland, hvor kjøretimer ikke gir fravær for videregående-elever.

Rogaland fylkeskommune skal søke om å få ha et prøveprosjekt, hvor kjøreopplæringen ikke gir fravær fra den videregående opplæringen.

Det ble klart i fylkestinget tirsdag morgen. Margrete Dysjaland, gruppeleder i Rogaland Frp, hadde en interpellasjon hvor hun forslo dette vedtaket:

«Rogaland fylkeskommune søker departementet om å bli et fylket med prøveprosjekt hvor kjøreopplæringen ikke gir fravær fra den videregående opplæringen

28 stemte for, og 19 stemte imot.

Dysjaland forklarte i sin interpellasjon at en av de største problemstillingene med grensen for fravær i den videregående skolen, er knyttet til kjøreopplæringen.

– Det er mye positivt i fraværsgrensen, men når vi ser at det kan skape problemer for ungdommene som ønsker å ta lappen, så tenker vi i Frp at det må vi kunne gjøre noe med. Vi ønsker flere inn i helsevesenet, og da må du ha lappen hvis du skal kunne kjøre rundt til de som trenger det. Skal du kunne jobbe i anleggsbransjen, trenger du lappen. Hvis du ikke har fått sertifikatet da, havner du litt bak i køen, det har vi hørt og sett, sier Dysjaland.

– Følges opp av regjeringen

Fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) takket for interpellasjonen, og forklarte at den nye regjeringen i Hurdalsplattformen har sagt at de skal bedre dagens fraværsreglement.

– Jeg kan forsikre interpellanten at jeg har kontakt med Kunnskapsdepartement om denne saken, og har en forventning til at dette følges opp av ny regjeringen, sier Chesak.

Hun påpekte også at fraværsgrensen ble justert noe etter det kom mye protester fra elevorganisasjoner, kjøreskoler og andre. Da ble noe fravær knyttet til den obligatoriske delen av trafikkopplæringen omfattet som dokumentert fravær. Den øvrige delen av trafikkopplæringen, inkludert førerprøven, ble ikke unntatt fra fraværsgrensen.

– Målet med fraværsgrensen er at elevene må delta i opplæringen for å fullføre og bestå, samtidig som det er et mål fylkesordføreren deler, vil jeg støtte interpellanten i at dagens fraværsgrense er litt rigid og vanskelig å håndtere for elevene, sier fylkesordføreren.

– Derfor er jeg glad ny regjeringen har sagt at de skal bedre dagens fraværsreglement slik at den blir mindre rigid og byråkratisk, mer rettferdig for elevene, og legger opp til økt gjennomføring, sier Chesak.

Hun forklarte at Ap på dette tidspunktet ikke ønsker å søke om en egen prøveordning for Rogaland når det gjelder fritak for fravær i forbindelse med kjøreopplæring, men heller adressere utfordringen elevene har når det gjelder dette som et innspill til den nye regjeringen, og departementets videre arbeid med å justere fraværsreglementet.

Venter på svar

Margrete Dysjaland takket fylkesordføreren for et positivt svar.

– Vi tar med oss dette positive svaret fra fylkesordføreren, og jeg kommer til å følge med. Jeg gleder meg til å se hvilket svar det kommer fra regjeringen, sier Dysjaland.

Til tross for en positiv tilbakemeldingen fra fylkesordfører Chesak, ønsket Dysjaland å få avstemt Frps forslag til vedtak om prøveordningen, hvor Frp fikk flertall.

Mer fra Dagsavisen