Nyheter

Erna oppfordrer folk til å ta turen innom Gladmat

Statsminister Erna Solberg hyllet kokkene da hun åpnet Gladmatfestivalen.

– Det er hyggelig å være tilbake, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun entret scenen i det nye konseptområdet Bakgården på Nytorget.

I år igjen har hun tatt turen til Stavanger for å åpne Gladmatfestivalen.

– Det er veldig gøy, og veldig deilig å se at folk er ute, at det er aktivitet, og at restaurantene er til stede – alt dette som vi har savnet, sier hun til RA.

Hun mener at denne festivalen er viktig for blant annet restaurantbransjen, som har mat som levebrød.

– Mange av dem har gått på lavbluss, eller vært permittert. I tillegg er det viktig at folk får arenaer hvor man kan treffes og snakkes sammen, sier Solberg.

Hun anbefaler alle å besøke matfestivalen.

– Ta turen, og smak på noe du ikke har smakt på før. Det tror jeg er det viktigste, sier hun.

Statsminister Erna Solberg åpnet Gladmatfestivalen onsdag. Her sammen med daglig leder i Gladmat, Maren Skjelde.

– Norge trenger kokker

Etter at den offisielle åpningen ble det arrangert en kokkekamp mellom Audrius Simutis og Sara Årsland. De er lærlinger på henholdsvis Matmagasinet og Spiseriet. Statsministeren ble spurt om hun ville være dommer sammen med Sigurd Sollien, og sammen stemte de fram Simutis som denne kokkekampens vinner.

– Det var veldig gøy. De er så flinke, og jeg synes det er så viktig at vi løfter opp lærlinger i kokkefaget, for Norge trenger kokker. Vi har et stort underskudd på kokker, sier Solberg.

– Lover det godt for kokke-Norge?

– Det lover kjempegodt for kokke-Norge, sier hun.

Statsministeren ber folk ta ansvar når de besøker matfestivalen, og oppfordrer alle som føler seg dårlig til å holde seg hjemme.

– Det som er viktig er at de som føler seg pjusk blir hjemme. Ikke tenk at det bare er en forkjølelse, og hvis man får symptomer bør man teste seg. Folk må også forsøke å holde meteren – det tror jeg er det vanskeligste nå. Likevel gir det mye sikkerhet, og dersom man klarer å holde avstand, er faren for stor spredning mye mindre, sier Solberg til RA.

Det ble arrangert kokkekamp på scenen i Bakgården på Nytorget mellom lærlingene Sara Årsland og Audrius Simutis. Det var Simutis som stakk av med seieren og dermed avanserte videre i kokkekonkurransen.

Mener Gladmat er en viktig møteplass

Daglig leder i Gladmat, Maren Skjelde, synes det er godt at matfestivalen endelig er i gang, og synes det er kjekt at statsministeren og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) har tatt turen.

– Det er fantastisk at de prioriterer dette. Det er kjekt at de kommer, sier hun til RA.

Skjelde tror at Gladmat er en viktig møteplass og begivenhet for dem som bor i regionen.

– Den er veletablert og kjær for mange, så jeg er utrolig glad for at vi har klart å arrangere festival både i fjor og i år, selv om det er på et litt annet vis, sier hun.

Gladmat valgte å flytte festivalen til slutten av juni for å kickstarte sommeren for gjestene, og det tror Skjelde at de absolutt har klart. Da Gladmatfestivalen åpnet onsdag skinte og varmet solen godt.

– Nå er det så bra som det kan bli, og det er veldig kjekt. Jeg pleier ikke å bry meg om været, men vi vil helst at det skal være slik som dette, sier hun.

I det nye konseptområdet Bakgården er det en begrensning på 200 besøkende, og Skjelde forsikrer om at Gladmat har gjort det de skal for å ivareta restriksjonene.

– Vi har oppfordret i alle kanaler om at folk skal holde seg hjemme hvis de er syke, samt at de må overholde meteren. Alle må hjelpe hverandre, sier hun.

I det nye konseptområdet Bakgården på Nytorget er det mulig å samle 200 besøkende. Alle som føler seg syke bes holde seg hjemme.

Stavanger-ordfører: – Utrolig kjekt

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF), talte begge på åpningen av årets Gladmat.

– Dette er årets store happening, så det er utrolig kjekt at de fikk det til i år, til tross for den spesielle tiden vi er inne i. Jeg synes arrangørene, med Maren i spissen, har gjort en kjempejobb med å få realisert denne viktige festivalen for regionen vår, sier Nessa Nordtun til RA.

– Dette er veldig etterlengtet. Smittetallene kunne vært bedre enn de er nå, men vi har vurdert at situasjonen er stabil. Det er utrolig viktig at folk holder avstand og tar hensyn, men det er helt tydelig at folk har behov for å møtes. Dette er en viktig møteplass for oss, legger hun til.

Ordføreren opplever at arrangørene tar smittevernet på høyeste alvor, og ser at de har gjort alt de kan for å legge til rette for at festivalen skal foregå i tråd med regelverket i kommunen.

– Det er opp til folk å ta ansvar selv, så vi må være disiplinerte, sier Nessa Nordtun.

Bollestad påpeker at innbyggerne i regionen trenger sosiale sammenkomster, i tillegg til fysisk og psykisk påfyll. Det til tross for at man er bekymret for pandemien.

– Det får man her. Man må likevel huske å vaske hender, og holde avstand som ordføreren sa, sier hun til RA.

Hun mener Rogaland har både evnen og muligheten til å vise fram matgleden og kvaliteten i maten under Gladmatfestivalen.

– Vi er vel veldig stolte av det vi får til her?

– Ja, og vi har grunn til å være stolte. Vi har en sjøproduksjon som er blant de beste i verden, og vi har et landbruk som tenker på at det skal brukes minst mulig sprøytemiddel, og mest mulig korn- og gressorter som er egnet for områdene vi er i. Rogalendingene er veldig framoverlente i skoene, og det liker jeg. Jeg mener at pandemien har vist oss at norsk matproduksjon er en viktig del av beredskapen vår, sier Olaug Bollestad.

PS: Lise Brunborg i Stavanger Ysteri vant årets Matkulturpris. Ysteriet er spesielt kjent for sin blåmuggost.

Stavangerordfører, Kari Nessa Nordtun, var glad for at Gladmatfestivalen kunne arrangeres i år også. Hun holdt en tale under åpningen.





Mer fra Dagsavisen