Nyheter

Gladmat-Maren med annerledes festival

Allerede neste uke er det duket for årets Gladmat. – En løyen festival i en annerledes tid, sier daglig leder Maren Skjelde.

– Det blir en annerledes festival – en løyen festival i en annerledes tid. Jeg er glad for at samarbeidspartnere og alle aktører gjør det mulig å gjennomføre årets Gladmat innenfor de rammene som er satt, sier daglig leder i Gladmat, Maren Skjelde, til RA.

– Jeg mener det er viktig for å vise støtte til lokale matprodusenter og serveringsnæringen. Dessuten er det viktig at vi kan arrangere kjekke aktiviteter for hele familien, legger hun til.

Dette er en god anledning til å oppleve matbyen, og -regionen Stavanger og Rogaland på sitt beste.

—  Maren Skjelde

Skjelde synes årets program både er innholdsrikt og har stor bredde. I år får Gladmat muligheten til å teste ut nye konsepter som de ikke har hatt mulighet til tidligere. I en pressemelding skriver de at i Bakgården på Nytorget blir det food court. I og med at Gladmat ønsker å være Norges mest sirkulære matfestival dropper de engangsserviset her, og har heller et eget vaskeri og satser på å dele utstyret. I tillegg inviterer de til konseptområde for øl og sider, Malt & Humle, i Ledaalparken sammen med samarbeidspartner Lervig. Der kan man nyte drikke fra hele Norge, samtidig som det er kort avstand til god mat hos Matmagasinet, Lervig Local, bakerier og Eg & Du.

– Malt & Humle har et kjekt program med blant annet flere foredrag. På scenene, både på Nytorget og i Ledaalparken, har vi et innholdsrikt program, og i tillegg skal det arrangeres kjekke kveldsarrangement på restaurantene. Matløypene begynner allerede å bli utsolgt, og det er gode muligheter for å komme seg ut på tur, sier Skjelde.

– Så det er noe for alle under årets Gladmat?

– Det er det virkelig. Dette er en god anledning til å oppleve matbyen og -regionen Stavanger og Rogaland på sitt beste.

Arrangerer kokkekurs for barn

Barn og unge blir som alltid inkludert i matfestivalen. I år blir det blant annet arrangert Munch i parken i tilknytning til Bakgården på Nytorget.

– Da kan man tegne, male og ha det kjekt med andre barn. I tillegg arrangerer vi kokkekurs for barn fire ganger daglig. De skal få lære seg å lage sjømat, sier Skjelde.

Det er gratis for alle barn, men på grunn av pandemien må man ha billett og registrere seg.

– Det er fortsatt ikke fullt på disse kursene, så det er muligheter for å bli med, sier den daglige lederen.

Hun mener at publikum kan forvente gode opplevelser fra mange av de dyktigste matprodusentene i regionen.

– Det vil være mange gode retter på Gladmatløypene, muligheter for å sitte og kose seg i Bakgården eller på Malt & Humle, og de flinkeste kokkene vi har skal konkurrere i kokkekamper, sier hun.

Som følge av fortsatt strenge koronarestriksjoner er det kun tillatt med 200 personer på disse plassene av gangen.

– Det vil likevel bli en kjempefin opplevelse. Det er allerede nokså fullt i Bakgården, men fortsatt ledige billetter på Malt & Humle, sier Maren Skjelde.

Trygg festival

De som jobber i Gladmat vil kontrollere antall publikum og avstanden til gjestene. Skjelde opplyser at det blir bordservering, og at man må sitte sammen med dem man har kjøpt billett med. At det allerede begynner å bli fullt på de forskjellige arrangementene, synes hun er gøy.

– Det er veldig kjekt at det er interesse for å oppleve alt som det er lagt opp til. Vi skulle selvfølgelig ønske at matfestivalen var åpen for alle, og at vi kunne arrangere en Gladmat slik vi kjenner den, men slik er det ikke i år heller, sier hun.

Vi følger de smittereglene som gjelder, og det er trygt å delta på årets matfestival.

—  Maren Skjelde

Pandemien og strenge restriksjoner åpner opp for at Gladmat får teste ut nye konsepter, og hvis de blir en suksess kan de ende opp som fast inventar på matfestivalen.

– Det er likevel ingen tvil om at vi vil tilbake til telt tett i tett i Vågen, for det er en kjempeviktig del av festivalen, sier Skjelde.

Den siste tiden har smitten på Nord-Jæren økt, men Gladmat kan likevel gjennomføre alt de har planlagt.

– Det er innenfor med de planene vi har lagt. Det er et begrenset antall gjester i publikum, og man må forhåndsbestille billetter på restaurantene, Gladmatløypene og i de forskjellige områdene, sier Maren Skjelde – og har denne oppfordringen:

– Vi følger de smittereglene som gjelder, og det er trygt å delta på årets matfestival. Det er likevel viktig for oss å understreke at publikum må holde seg hjemme hvis de føler seg syke.

---

Gladmat 2021

Årets Gladmat åpner 30. juni og varer til og med 3. juli. På grunn av koronasituasjonen spres Gladmat mer geografisk utover enn tradisjonen tilsier, men ledelsen lover likevel god mat, godt humør og nye smaker. Dette kan oppleves på årets matfestival:

  • Bakgården: Gladmat har et mål om å være Norges mest sirkulære matfestival. De skal teste konseptet i Bakgården på Nytorget i Stavanger. Det blir food court, ikke engangsservise, eget vaskeri og deling av utstyr som bord, stoler og mer effektivt renhold. I tillegg skal det kildesorteres og sørges for bedre håndtering av matavfall for bruk til kompost av aktuelle partnere.
  • Kokkekamp: Noen av Norges og regionens beste kokker, lærlinger og matpersonligheter skal konkurrere på scenen i Stavanger sentrum.
  • Malt & Humle: Sammen med samarbeidspartner Lervig inviterer Gladmat dette året til et konseptområde for øl og sider, Malt & Humle, i Ledaalparken. Det blir drikke fra hele Norge og kort avstand til mat hos Matmagasinet, Lervig Local, bakerier og Eg & Du.
  • Gladmatløyper: Sammen med restaurantene i Stavanger og GuideCompaniet inviterer matfestivalen til egne Gladmatløyper. Restaurant til restaurant-løype som går i vest, i øst og i sentrum av Stavanger.
  • Restaurantene inviterer til fest og gourmet: Tradisjonen tro inviterer flere av Gladmats partner-restauranter til unike opplevelser under Gladmatfestivalen.
  • Glade småkokker: Hver dag under Gladmat inviteres barna med på kokkekurs på St. 13 i Olavskvartalet i Stavanger.
  • Gladmat på tur: Sammen med Stavanger turistforening legger Gladmat opp flere turer fra Gramstad med yoga, mat og godt selskap.
  • Sanketur på Tungenes: Sankeentusiast Kristine Enger tar publikum med på sanketur ved Viste for å lære mer om hva som finnes av spiselige vekster og hvordan de kan brukes i mat.

Kilde: Gladmat

---





Mer fra Dagsavisen