Nyheter

Lærere og barnehageansatte kan prioriteres i vaksinekøen

Stavanger og Sandnes kommune jobber med å avgjøre om de skal gjøre endringer i vaksinekøen.

Tirsdag ble det kjent at regjeringen gir kommunene muligheten til å prioritere ansatte i skoler og barnehager i vaksinekøen. Kommunene kan prioritere den aktuelle gruppen etter at helsepersonell og risikogruppene er vaksinert, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet. Bakgrunnen for omprioriteringen er at vaksineringen av hele befolkningen tar lengre tid enn antatt, og at alle lærere derfor ikke ville vært beskyttet før skolene åpner igjen. Da måtte første vaksinedose vært satt senest tre uker før skolestart.

– Før forsinkelser i vaksinasjonsprogrammet var det lite å hente på å prioritere denne gruppen siden de likevel ville fått tilbud om vaksine og vært beskyttet før skolestart, men nå vil det ikke være tilfelle for alle i denne yrkesgruppen, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

– Tragikomisk

– Jeg håper virkelig kommunene ser verdien i å sørge for at flest mulig barnehagelærere og lærere er vaksinert eller tilnærmet fullvaksinert før skolestart, og at de benytter seg av denne muligheten for lokal prioritering som nå er åpnet, sier leder for utdannings – og forskningskomiteen på Stortinget, Roy Steffensen (FrP).

– Samtidig synes jeg det er på grensen til det tragikomiske at dette kommer samme dag som skolene faktisk slutter og tar sommerferie, legger han til.

Steffensen tror det irriterer og provoserer lærere mer enn det gleder dem over muligheten til å faktisk få vaksine før skolestart.

– De har stått i front i 15 måneder nå og gjort en fantastisk innsats, uten mulighet for å gjemme seg bak verken munnbind eller pleksiglass. Jeg forstår godt dem som har argumentert for at akkurat lærere burde blitt prioritert tidligere, og for disse er det nok mer provoserende at nyheten kommer på siste skoledag. Det blir som å tilby julenissen prioritering i vaksinekøen først 1. juledag. Timingen her gjør at man skulle tro det var en sketsj regissert av Monty Python, sier Steffensen.

– Velkommen etter

Torstein Tvedt Solberg, skolepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, påpeker at Ap har etterlyst denne prioriteringen siden januar.

– Det er litt sånn velkommen etter til regjeringen, sier Tvedt Solberg til RA.

Han mener det er kritikkverdig at beslutningen kommer nå, helt i siste liten.

– Vi er bekymret for at dette vil skape større forvirring og større forskjeller for hvem som kommer til å bli tilbudt vaksine. Vi i Ap har etterlyst at det burde være tatt en nasjonal prinsippbeslutning, sånn som andre yrkesgrupper. I den sammenheng burde man prioritert skole- og barnehageansatte også, mener Tvedt Solberg.

Likevel håper han kommunene nå klarer å tilby vaksine til skole- og barnehageansatte.

– Det håper jeg veldig. Mitt inntrykk er at det ikke kommer til å stå på viljen, men det spørs om det blir praktisk mulig å få til når regjeringen avklarer dette så sent. Sommerferien har begynt, og lærere er spedt for alle vinder. Det som bekymrer mest, er at det er så knapt med tid – det tar tre uker fra første dose er satt før man er immun. Det er ikke mange ukene de har på seg for å fikse dette, for å kunne ha den effekten vi ønsker, sier Tvedt Solberg.

Selv takket Ap-politikeren nei da han ble tilbudt sin vaksinedose på Stortinget, fordi han mente det var viktigere at lærere og barnehageansatte ble prioritert.

Stavanger og Sandnes kommune hadde onsdag ettermiddag ennå ikke avgjort om de kommer til å omprioritere vaksinekøen.

Mer fra Dagsavisen