Nyheter

Venter på statsborgerskap: – Frustrerende

Etter 31 år i Norge vil nederlandske Suzanne de Kok Selstad bli norsk statsborger for å kunne stemme ved stortingsvalget. Ti måneder har gått. Hun venter fortsatt på avtale med politiet.

– Det er frustrerende, spesielt når jeg nylig hørte om en tidligere kollega som besto samfunnsprøven sist fredag og som har fått avtale med politiet i slutten av august, sier Selstad.

Hun kom til Norge i 1991. I 31 år har hun bodd og jobbet i landet. Som nederlandsk statsborger har hun aldri følt et sterkt behov for å få norsk pass og statsborgerskap. Hun har alltid hatt alle rettigheter uansett.

Men som utenlandsk statsborger kan hun ikke stemme ved stortingsvalg, kun kommunevalg.

Vil stemme

– Forrige stortingsvalg bestemt jeg meg for at jeg vil stemme. Etter å ha bodd i Norge over 30 år vil jeg at min stemme skal telle og at jeg kan være med på å påvirke, sier Selstad.

Derfor, 12. august i fjor, begynte hun prosessen med å bli norsk – i tillegg til fortsatt å være nederlandsk statsborger. Fra 1. januar 2020 ble det tillatt å ha ett eller flere statsborgerskap i tillegg til det norske. Tidligere har hovedregelen vært at man må frasi seg det opprinnelige statsborgerskapet dersom en vil bli norsk statsborger.

Selstad er daglig leder i selskapet Skape, som hjelper mennesker å starte bedrifter i Rogaland. Norskprøven besto hun i 1991. Samfunnsprøven var naturligvis heller ingen hindring.

Nå har det gått ti måneder. Ifølge Selstad har saken strandet hos politiet.

– Jeg sendte inn nødvendige dokumenter digitalt. Deretter skulle jeg få en avtale med politiet som skulle verifisere dokumentene jeg sendte inn. Den avtalen venter jeg fortsatt på. Nå har det gått ti måneder.

I starten fikk hun beskjed om å sjekke politiets nettside om når hun fikk avtale.

– Frustrerende

– Jeg var innom cirka 60 ganger. Så ga jeg opp. Etter hvert klarte jeg å komme i dialog med politiet. De hadde ingen løsning på problemet. Tiden etter la politiet om nettsiden. Nå går det ikke an å komme i kontakt med dem. Det er kun spørsmål-svar-skjema og kontaktskjema som ikke dekker mitt problem.

– Det er frustrerende og provoserende. Spesielt når jeg opplever at en tidligere kollega består samfunnsprøven fredag og allerede har fått avtale med politiet. Jeg vil ikke kritisere politiet, men jeg lurer veldig på hvorfor det tar så lang tid. Samtidig leser jeg i mediene at politistudenter sliter med å få jobb. Er det mangel på folk hos politiet? Jeg forstår det er koronatider, men jeg sitter gjerne ti dager i karantene for å få det fysiske møtet jeg venter på, sier hun oppgitt og fortsetter:

– Det er jo kun tre dokumenter som skal verifiseres. Det kan jo ikke ta lang tid, men det betyr mye for meg å få gjort det innen valget, sier Selstad.

Hun aner ikke status i saken sin.

– Nå frykter jeg at tiden renner ut, og at jeg ikke får stemme ved stortingsvalget i september.

RA var i kontakt med Sør-Vest politidistrikt tirsdag, men har ikke lykkes med å få kommentarer til denne saken.

49 prosent økning

Det ble innvilget 19.700 norske statsborgerskap i 2020. Dette er en økning på 49 prosent fra året før, meldte Statistisk sentralbyrå i mai i år. Den sterke økningen i antall overganger til norsk statsborgerskap skyldes sannsynligvis at Stortinget 1. januar åpnet for dobbelt statsborgerskap.

Utlendingsdirektoratet (UDI) merket en sterk økning i antall søknader om norsk statsborgerskap etter endringen ble vedtatt. I 2020 registrerte UDI 54.700 søknader på nett, mot 20.700 året før.

---

Norsk statsborgerskap:

De fleste innvandrere som ønsker å bli norske statsborgere, må søke om dette. Søkeren må på det tidspunktet søknaden blir avgjort:

  • Ha klarlagt sin identitet.
  • Være over 12 år.
  • Være, og ha til hensikt å forbli i Norge.
  • Ha eller fylle vilkårene for permanent oppholdstillatelse etter utlendingsloven.
  • Ha hatt opphold i landet i minst sju av de siste ti årene.
  • Fylle kravene til deltakelse i norskopplæring og kunnskaper i norsk muntlig og samfunnskunnskap.
  • Ikke ha fått straff eller en annen reaksjon for et straffbart forhold, eller i så fall ha ventet til karenstiden er over.

Det gjøres unntak fra ett eller flere av hovedvilkårene for en rekke søkergrupper.

Kilde: regjeringen.no

---





Mer fra Dagsavisen