Nyheter

– Håpet ting ville være ok nå

Fredag slipper Skambankt ti låter på det nye albumet «Jærtegn». Albumet er nok en utypisk utgivelse for bandet og er tilpasset tiden vi lever i nå.

Av Martin Simenrud

«Jærtegn» er et annet ord for varsel eller tegn, et såkalt «omen» på engelsk. Man kan lett tenke at det handler om noe illevarslende, men slik er det nødvendigvis ikke. Terje Winterstø Røthing, vokalist og gitarist, sier at ordet har flere betydninger.

– I gamle dager var et Jærtegn noe man fikk med seg, for å identifisere seg selv. Ordet antas å komme fra det gotiske ordet «jarknteign», som kan bety «ekte».

Han sier videre at tittelen passer godt på mange måter og at assosiasjonen til Jæren er en bonus.

– Vi er  stolte av stedet vi kommer fra.

Utgivelsen kommer som oppfølgeren til det akustiske albumet «1994» og inneholder færre dogmer og mer frihet. I løpet av samtalen med Terje Røthing og bassist Tollak Friestad kommer det fram at tilbakemeldingene fra det forrige har vært veldig positive.

– Det hender rett som det er at folk kommer bort til meg og sier de ikke visste at de likte oss før de hørte på «1994». Så har de hørt på gammelt Skambankt og funnet ut at de digger det og, sier Røthing til RA.

– Er låten «10/10» inspirert av Pink Floyd? 

– Den har litt den vibben! Litt forleden hørte jeg faktisk gjennom alle Floyd-albumene for å finne en sang som lignet, men jeg fant heldigvis ingen ting, sier Friestad og humrer.

Pandemien har påvirket kulturlivet i stor grad, det er derfor usikkert når den nasjonale album-turneen vil skje.

– Hvis det er tillatt og økonomisk forsvarlig å spille, så vil vi spille, sier Røthing.

Da ny musikk skulle spilles inn var det egentlig en ny rockeplate som var tanken. Etter hvert ble det tydelig at 2021 også skulle bli annerledes. Derfor tok bandet en ny vurdering.

– Vi innså at 2021 ikke kommer til å bli normalt, men på grunn av den gode erfaringen med «1994» tenke vi at dette kan vi holde på med et år til.

Det er veldig kjekt når masteren kommer og man er fornøyd med alt, sier Røthing.

Om det er noe bandet har lært over tid, så er det å lytte til magefølelsen. Hvis en mener noe skurrer, nullstiller de seg.

– Når man kommer ut av den bobla etter innspilling, kan det være med både energi og utmattelse, om man har hatt god flyt så gir det energi, med mye motstand blir man sliten, forteller bandet.

For å tilpasse seg pandemien, har Skambankt designet sin egen burger.

Albumet utforsker følelser som passer tiden vi er inne i, med sittekonserter og mindre trøkk foran scenen. Nå mener Skambankt at bandet har fått mer bredde. Vinylen er selvfølgelig trykt lokalt på Tou.

Mer fra Dagsavisen