Nyheter

Sandnes vil sende bostedsløse til Stavanger

John Peter Hernes krever svar og klarhet om hvorfor bostedsløse i Sandnes sendes til Stavanger. – Naboer reagerer, sier Høyre-politikeren.

Høsten i fjor la Bedriftshotellet i Sandnes ned driften. I 20 år leide Bedriftshotellet i Langgata plasser til bostedsløse som kom fra Sandnes og nabokommunene.

Nå vil Sandnes kommune sender flere av sine bostedsløse og mennesker med rusproblemer til Bergelandsgata i Stavanger, etter at Sandnes kommune signerte en toårskontrakt med selskapet Augustum AS, som drifter bygningen. Det skrev Aftenbladet i desember.

Høyre-politiker John Peter Hernes (H) ønsker klarhet i hvorfor Sandnes skal få sende bostedsløse til Stavanger, og til et område som ifølge naboer allerede er belastet.

I formannskapet torsdag stiller Hernes spørsmålene: «Er denne måten å løse Sandnes-problemer på, drøftet med Stavanger kommune? Mener våre fagfolk på området at dette er en vanlig og grei måte å løse utfordringer i egen kommune på? Er det i tilfelle noe til hinder for at Stavanger kommune kan kjøpe boliger i Sandnes, for å tilby dem til sosialt vanskeligstilte i Stavanger?»

17. juni 2020 skrev RA at politiet hadde hatt 139 oppdrag på Bedriftshotellet fra 1. januar 2018 til 16. juni 2020.

Hernes: – Naboer reagerer

Hernes mener det er nærliggende å anta at å flytte innbyggere med sosiale utfordringer til en annen kommune kan øke belastningen på den nye vertskommunen.

– Det er ikke unaturlig at kommunene samarbeider om bostedsløse, men her har det ikke vært politisk behandling. Politikerne har ikke fått vært med i diskusjonen om plasseringen, sier Hernes, som har fått fått henvendelser fra bekymrede naboer.

– De mener at dette vil øke utfordringene i et område som de allerede mener er belastet.

Naboer på at menneskene som huses kommer fra en annen kommune.

– Jeg ønsker å få belyst bedre hva dette går i. Det er ikke sikkert Bergelandsgata er en heldig plassering for dem som allerede har et tilbud der.

Hernes sier han foreløpig ikke skal mene noe om det finnes andre, bedre plasseringer.

– Først må vi få en forklaring. Generelt bør slike tilbud spres rundt i byen, selv om det i praksis ikke alltid er like gjennomførbart, sier Hernes.

Stavanger kommune ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt. I en SMS til RA skriver Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger, at kommunen først vil svare Hernes i formannskapet 14. januar.

LES OGSÅ: Ny teststasjon skal øke testkapasiteten i kommunen (+)

Inviterer Hernes

Daglig leder i Augustum AS, Marte Ravndal, svarer i en e-post til RA at hun aldri har fått noe naboklager, og at hun ikke har opplevd noe særlig bråk som påvirker naboer.

– Jeg registrerer en økt interesse fra både mediene og politikere etter at jeg fikk fornyet kontrakt med Sandnes kommune, da særlig fra Høyre. Min generelle kommentar til det er at jeg opplever at kommuner stiller strenge krav til aktører som bedriver midlertidig bolig, sier Ravndal.

LES OGSÅ: Kampen om bom og skilting i Lindeveien fortsetter (+)

Kortvarig løsning

Hun vil ikke kommentere innholdet i kontrakten med Sandnes kommune, antall plasser eller hva slags mennesker som bor i bygningen i Bergelandsgata.

Ravndal sier at hennes erfaring er at kommuner er mer bevisste enn tidligere på problemstillingene rundt personer med utfordringer.

– Det legges til rette på en annen måte en tidligere for å ivareta disse personene mens de har behov for akutt botilbud. Midlertidig bolig er ikke ment som en varig løsning, men er kun en kortvarig løsning for personer som trenger akutt overnatting. Dersom Hernes er så bekymret, så foreslår jeg at han tar en tur opp til meg for å ta en titt selv, sier Ravndal.

LES OGSÅ: Se listen: Slik skal sentrum forandres (+)

Sandnes kommune: – Få som gir slike tilbud

Elin Selvikvåg, kommunaldirektør for helse og velferd i Sandnes, sier det foreløpig ikke er inngått e avtale. Grunnen er en klage på anbudsrunden.

– Sandnes har allerede en avtale med Augustum i dag. Vi har brukt dem som nummer to etter Bedriftshotellet. Vi har opsjon om forlenging mens klagen behandles, sier hun. Selvikvåg sier at Sandnes ikke har drøftet saken med Stavanger kommune.

– Vi har ivaretatt det som kreves i offentlige anskaffelser. Sandnes har hatt en konkurranse om offentlig anskaffelse. Det er veldig få som gir tilbud på denne type tjenester. I en årrekke har vi brukt Bedriftshotellet. Det har også nabokommuner og flere fra Stavanger gjort, påpeker Selvikvåg.Sandnes kommune prøver i størst grad å huse bostedsløse i kommunal regi. Kommunen har plasser på Somaheimen.

– Om det ikke er nok plasser der, så må vi ha et alternativ, sier kommunaldirektøren.

LES OGSÅ: Voldtok kvinne i grøftekant etter taxitur

Mer fra Dagsavisen