Nyheter

Slik har korona påvirket næringslivet: – Mørke skyer

En fersk rapport viser koronakonsekvensene for næringslivet i Rogaland.

En ny rapport om hvilke effekter Covid-19 og oljeprisfall har hatt på næringslivet, viser at det ikke er noen større krise i Rogaland, enn i resten av landet. Likevel er arbeidsledigheten historisk høy, og fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) er bekymret.

Ifølge rapporten er det selskaper som jobber med folk, som lever av å transportere, bespise, betjene, huse og underholde folk som er den næringen som er hardest rammet, og som har tapt mest og får størst utfordringer framover. I tillegg vil reduksjon i næringsinvesteringer kunne ramme bygg og anleggsbransjen utover høsten og våren.

LES OGSÅ: Ny svikt i inntekter fra bomstasjonene

– Stor bekymring

Chesak ser mørke skyer i horisonten for store deler av næringslivet i regionen.

– Det er stor bekymring for hva som vil skje videre innen tjenesteyting som for eksempel kino. Bygg- og anleggsbransjen melder om mindre arbeid framover. I tillegg er det fortsatt noe usikkert innen olje- og gassindustrien. Vi vet at aktivitet innen denne sektoren vil gå ned i årene som kommer og det haster med tiltak særlig for å sikre omstilling i leverandørindustrien. Så langt har det ikke vært så mye vekst i konkurser, men vi vet ikke hva som vil skje framover, sier Chesak.

Hun påpeker at om vi skal klare omstillingen fra fossile til fornybare energikilder, er vi avhengige av leverandørene som tradisjonelt har jobbet opp mot olje- og gassindustrien.

– Det er viktig at disse bedriftene framover får konkret støtte til omstilling så de blir tryggere økonomisk og kan fortsette å snu seg mot fornybarsektoren. Slik kan vi sikre viktige industriarbeidsplasser.

Hun mener at reiselivet, som hoteller, kurs og konferanse, restauranter og opplevelsesarrangører vil slite så lenge «normalen» er å ikke delta på arrangementer.

– Det hjelper lite å si at arrangementer med 200 er lov så lenge det signaliseres at det ikke er riktig å reise eller møte andre folk. Detaljhandelen har hatt en boost i vår og sommer, men det er mye som tyder på at denne effekten ikke vil vare.

LES OGSÅ: Stavanger-selskap med viktig klimateknologi

– Støtt lokale bedrifter

Hun påpeker at det er viktig at vi fortsetter å kjøpe varer og tjenester av bedrifter rundt oss.

I tillegg nevner Chesak at det er viktig at regjeringen må komme med flere støttetiltak til små og store bedrifter, for å gjøre de mørke skyene lysere.

Mer fra Dagsavisen