Nyheter

Se hva politikere sier så langt: Nytt høyblokk-nei fra byplanleggerne

Den planlagte blokken i Olav Vs gate er redusert og tegnet slankere, men byplanleggerne vil fortsatt si nei til utbyggerne. Politikerne er mer åpne for å si ja.

Øgreid Eiendom og Høgevoll AS har gått sammen for å bygge en kontorblokk mellom dagens boligblokker i Olav Vs gate og i Kannikbakken. Et flertall både i utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) og formannskapet har sagt nei til forslaget, som nå er justert. Deler av prosjektet er blitt lavere, hovedblokken er blitt slankere, men for høy, mener kommunens administrasjon. Prosjektet bryter med kommunedelplanens byggehøyder, med høyhus opp til kote 59, mens planen åpner for maksimalt kote 49.

– Redusert dagslys

– Prosjektet vil medføre at en rekke leiligheter i boligblokken Kannikbakken 6 får redusert dagslys og utsyn, og får sjenerende innsyn, skriver direktør Gunn Jorunn Aasland i saksutredningen, på vegne av kommunedirektøren.

– Forslagsstiller har redusert prosjektet noe siden forrige politiske behandling, men har samtidig økt høyden på de høyeste delene. Det har skjedd klare forbedringer av prosjektet siden forrige politiske behandling, og på flere punkter følger det bedre opp føringene i KDP sentrum, skriver Aasland, og anbefaler UBS å vedta at høyhuset trekkes noe inn mot vest og nord, og at høyden reduseres til kote 49. Til sammenligning er toppen på boligblokken i Olav Vs gate 13 på kote 55.

 FNB: – Fornøyd

Noen av politikerne er mer åpne for å si ja enn administrasjonen.

– Jeg kan ikke konkludere 100 prosent, men etter det jeg har sett til nå, er jeg fornøyd med de forandringene som er gjort, sier UBS-leder Frode Myrhol (FNB).

Han mener utbyggerne har tatt signalene fra den forrige politiske behandlingen.

– Vi fikk kritikk for å ha sendt saken tilbake, men jeg tror ikke resultatet hadde blitt så bra hvis vi ikke flertallet hadde gjort det, sier han til RA.

LES OGSÅ (RA +): Hard politisk strid om høyblokk, Høyre vil endre arbeidsmetoder

Ap skeptisk, Frp sier ja

Nestleder i UBS, Anders Fjelland Bentsen (Ap), er skeptisk også til de justerte planene.

– Vi trenger noe mer tid i vår partigruppe. Utgangspunktet mitt er at det er sentrumsplanen som skal være førende, sier Bentsen.

Frp ville sammen med Høyre si ja også i forrige runde.

– For Frp er det viktig å styrke sentrum ved å flytte kontorarbeidsplasser hit, sier Mats Danielsen, partiets fraksjonsleder i UBS.

Han peker på hvor sentralt tomten ligger.

– Det går neste ikke an å komme nærmere Byterminalen og hovedknutepunktet for kollektivtrafikken, sier Danielsen.

Han mener naboene må tåle tap av utsikt og sol.

– Noen vil miste sol eller utsikt, det skjer når det skal bygges nytt i sentrum. For oss er det viktigste å få mer liv i sentrum og nye arbeidsplasser sentralt, sier Danielsen.

LES OGSÅ: (RA +) Vil bygge nytt høyhus ved St. Olav

Fakta: 

Øgreid Eiendom og Høgevoll har levert et privat reguleringsforslag for en høyblokk med kontorer og forretninger som et påbygg i St. Olavs gate/St. Svithuns gate. Bygningen består i dag blant annet av Løveapoteket.

Kommunens administrasjon viser til at formannskapet i januar avviste forslaget til detaljregulering, og ber om oppstart av en helt ny planprosess.

Alternativt ber administrasjonen om at høyhuset trekkes inn for nord og vest og reduseres i høyde til kote 49, i tråd med sentrumsplanen.

Utvalg for by- og samfunnsutvikling behandler saken 15. oktober.

Mer fra Dagsavisen