Nyheter

Statsråden om koronasmell i Stavanger: – Kan ikke kompensere to ganger

Stavanger ønsker mer penger fra regjeringen etter økonomisk koronasmell. Stavanger har fått det Stavanger skal ha, mener statsråd Nikolai Astrup (H). Ordføreren i Stavanger er uenig.

Tirsdag skrev RA om Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) som mandag hadde møte med kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H). Stavanger ønsker mer penger, og kompensasjon for det koronapandemien har kostet kommunen.

Nikolai Astrup mener Stavanger glemmer en vesentlig del av regnestykket, og at kommunen så langt har fått hjelp fra regjeringen til å dekke den økonomiske koronasmellen.

I Stavanger har kommunen regnet seg fram til at det mangler finansiering på mellom 80–90 millioner kroner.
 
Det er en sannhet med modifikasjoner, ifølge ministeren, som sier at Stavanger ser bort ifra et økt handlingsrom på rundt 100 millioner kroner. 
 
– Det blir framstilt som at Stavanger må kutte i skolen. Det er ikke riktig, sier Astrup til RA.

LES OGSÅ: Politikerne enige om sykkellekebane (+)

Regnet feil 

– Stavanger kommune regnet seg fram til at de mangler finansiering på 80–90 millioner kroner. Det skyldes i hovedsak at Stavanger ikke har tatt høyde for det økte handlingsrommet de får som følge av lavere prisvekst i 2020, fortsetter Astrup og utdyper:

– I statsbudsjettet for 2020, som ble laget høsten 2019, ble kommunene kompensert for lønns- og prisvekst på 3,5 prosent. Det vil si at de fikk penger til å dekke økte priser og lønninger i 2020. Så viste det seg, på grunn av koronakrisen, at lønns- og prisveksten ble lavere enn vi trodde da budsjettet ble laget i 2019. Kommunene hadde allerede fått utbetalt pengene før koronakrisen, og staten bestemte at kommunene fikk beholde pengene selv om lønns- og prisveksten ikke økte som antatt. For Stavanger kommune førte det til et økt handlingsrom på rundt 95 millioner kroner. Disse pengene ser Stavanger kommune bort fra i sitt regnestykke, trolig fordi pengene allerede er brukt på andre ting, sier Astrup og legger til:

– Vi kan ikke kompensere Stavanger to ganger bare fordi de har brukt det økte handlingsrommet på andre formål.

Men statsråden vil følge situasjonen. Koronapandemien har lært oss at mye kan endre seg fort.

– Jeg følger situasjonen nøye. Det er satt ned en arbeidsgruppe sammen med KS som skal se på kommuneøkonomien i lys av koronakrisen, slik at vi kan vurdere behovet for nye tiltak i 2020 og 2021, sier Astrup.

LES OGSÅ: Roxel AS og Roxel Group AS gikk konkurs

Ordføreren: – Stemmer ikke

– Dette stemmer ikke. I saken som ble tatt til orientering av et enstemmig formannskap i Stavanger har vi tatt høyde for redusert lønnsvekst i våre beregninger fra august, sier Nessa Nordtun til RA.

Ordføreren sier at Stavanger derimot ikke har tatt høyde for redusert prisvekst.

– Det er hovedsaklig tre grunner til det. For det første fordi vi har langsiktige avtaler som vi ikke får endret i inneværende år. For det andre kan kjøp av varer og tjenester være valutasensitive og det ser vi gir motsatt effekt. I tillegg har vi et stort behov for medisinsk utstyr. Dette har hatt en enorm prisvekst. Prisveksten i Norge ser også ut til å bli høyere enn det Finansdepartementet la til grunn i april, sier Nessa Nordtun.

###

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap). Foto: Stein Roger Fossmo

Ordføreren påpeker at Stavanger også er spesielt sårbare for redusert skatteinngang på grunn av svinginger innen olje og gass.

– I tillegg har vi en stor andel ansatte innen reiseliv og serveringsbransjen. Dette slår mer ut for våre skatteinntekter enn resten av landet som statsråden har sett til i sine beregninger.

– Vi følger situasjonen tett. Tallene er usikre. Vi ser frem til at statsråden og KS legger frem sitt arbeid om hvordan kommunene skal få kompensert sine utgifter knyttet til Covid 19 i løpet av høsten, avslutter Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: Har utbetalt 67 millioner kroner til 120 grunneiere (+)

Mer fra Dagsavisen