Nyheter

Oljeungen

PORTRETT: Tina Bru (H) skulle bruke våren til å finne sin plass i regjeringen som fersk olje- og energiminister. Koronaviruset ville det annerledes, og statsråden ble i stedet kastet ut i arbeidet med å redde tusenvis av arbeidsplasser i oljenæringen.

– Det er veldig kjekt at vi skal ta bilder i dag, for jeg kommer rett fra Rosenberg Verft og har jeg hjelmsveis, sier Tina Bru idet hun setter seg ned på benken på andre siden av bordet. Hun sier det med en sarkastisk undertone. Statsråden har ikke hjelmsveis i det hele tatt.

– Jeg synes du er fin på håret, så det skal nok gå fint, sier jeg før jeg bestiller to glass med cola zero til oss.

Vi har rigget oss til på et utebord på Hanekam i Fargegata i Stavanger sentrum. Sommerferien banker på døren, og det er akkurat som at siddisene våkner til så fort regnet glimrer med sitt fravær og solen titter fram.

– Det finnes ikke noe finere sted å være enn i Stavanger når det er rundt 20 grader og opphold, sier Bru.

Etter en intens og hektisk vår har hun egentlig startet sommerferien, men hun klarer ikke å la være å jobbe litt i dag også.

– Er du glad i å jobbe?  

– Jeg tror ikke jeg kunne hatt denne jobben hvis jeg ikke var glad i å jobbe, svarer hun og ler.

LES OGSÅ: Disse fra Rogaland tar gjenvalg til Stortinget: – Jeg har knekt koden

For det har vært mye arbeid for henne de siste månedene. Fredag 24. januar ble Tina Bru presentert som Norges nye olje- og energiminister. De siste seks månedene er ikke blitt helt som hun selv forventet – faktisk ikke som noen forventet.

– Det er vanskelig å vite hva man går til når man blir utnevnt til statsråd og aldri har vært det før. Men jeg tror vi kan slå fast at det ble noe ganske annet enn det jeg var i nærheten av å forestille meg på grunn av situasjonen som har vært, sier hun og ser på meg med store øyne.

Tina Bru forteller om veldig spesielle måneder og et ekstremt høyt arbeidspress- og tempo, men som hun også mener har vært utrolig givende «på en litt rar måte».

– Man kjenner enormt på det ansvaret som ligger på ens skuldre, og at hver eneste avgjørelse man tar har enorme «her og nå»-konsekvenser for folk. Folk sin helse, folk sine liv og folk sine jobber. Det har vært givende å gå på jobb og motiverende å gjøre det fordi du vet at det er så viktig. Det har også vært hardt, vanskelig og hektisk.

12. mars er en dato nordmenn seint vil glemme. Samfunnet, slik vi kjenner det, stengte ned og vi fikk beskjed fra myndighetene om å holde oss for oss selv, jobbe hjemmefra, ta barn ut av skole og barnehager, unngå nærkontakt med alle, og spesielt de som er i risikosonen. Drøye fire måneder senere har samfunnet sakte, men sikkert åpnet opp igjen, men vi får fortsatt beskjed om å følge forholdsregler. Jeg er nysgjerrig på hvordan det har vært å være politiker under denne krisen.

– Dette er jo noe av det tøffeste vi har opplevd i nyere tid.

– Ja, og det er nettopp det har vært; veldig tøft og alvorstungt.

– Det har vært fælt på mange måter, å se hva det har gjort med samfunnet. Det å se at folk blir syke, er redde, er permitterte og mister jobbene sine. Folk er fortsatt usikre på hva framtiden bringer, og om arbeidsplassen deres kommer til å finnes om et år. Det har vært en tung tid for oss alle, og jeg tror dette er noe vi kommer til å huske i lang tid og som kommer til å sette preg på samfunnet i mange år framover.

Tina Bru (H) gleder seg til å tilbringe sommerferien i hjembyen Stavanger.

Ministeren er imponert over hvordan Norges innbyggere har vist seg fra sitt beste, tatt vare på hverandre, og tatt situasjonen alvorlig.

– Regjeringen har innført tiltak som ikke ligner noe siden andre verdenskrig, så det er klart dette ikke har vært enkelt, sier hun.

– Tusen takk.

Servitøren på Hanekam rekker oss brusen vi har bestilt. Vi tar hver vår slurk i sommervarmen før vi fortsetter.

– Olje- og gassindustrien er påvirket av pandemien. Hvordan er det å være minister og ha ansvar for en så viktig industri? 

– Det er den viktigste industrien vi har, uansett hva man mener om den. Det er derfor vi kunne bruke hundrevis av milliarder av kroner på å håndtere koronaviruset, uten å sette landet i gjeld. Vi har dette fantastiske oljefondet som er et resultat av det, sier Tina Bru nokså bestemt.

Hun har vært veldig sliten i perioder, men angrer likevel ikke et sekund på at hun takket ja til den ærefulle forespørselen.

– Det er et så enormt privilegium, og ufattelig stort å få lov til å ha det ansvaret. Som statsråd får man muligheten til å være med og påvirke samfunnet i en stor grad.

De siste månedene har stort sett gått med til å bekjempe viruset som herjer i hele verden, og i olje- og gassindustrien har det også blitt tatt avgjørelser som har fått fatale konsekvenser.

– Da jeg gikk på som minister i januar hadde jeg aldri i min villeste fantasi sett for meg at jeg skulle sitte i en posisjon hvor jeg kutter i produksjonen på norsk sokkel. Det har ikke Norge gjort siden 2002, etter 11. september. Å være med og ta slike beslutninger, hadde jeg ikke sett for meg, sier statsråden.

LES OGSÅ: Tina Bru vil lyse ut 136 nye oljeblokker

Det har de siste månedene skjedd mye på dette feltet, også globalt. Det ene prosjektet etter det andre har enten blitt utsatt, forsinket eller blitt lagt i en skuff fordi alt er så usikkert. I tillegg har det globale oljemarkedet vært i total ubalanse.

– Samtidig med disse tingene, har man de vanlige prosessene som skal gå sin vante gang. Man skal planlegge for en framtid der vi er tilbake i normalen, sier hun og tar en ny slurk av brusen.

Hennes prioritet som olje- og energiminister har vært å jobbe for å beholde arbeidsplassene som har stått i fare i industrien. Potensielt kunne det gått så ille at det var full stans i alt prosjektarbeid på sokkelen. Selv om mange av de i alt 200.000 arbeidende innen industrien fortsatt er permitterte, er det heldigvis færre enn hva det kunne vært.

– Det viktigste at vi fortsatt har rammevilkår som gjør det er mulig at folk har arbeid å gå til. Langsiktig håper jeg at jeg kan være en stemme som bidrar til å legge til rette for at industrien kan omstille seg og gjøre andre ting, men og føle seg trygg på at de likevel har den politiske backingen på at det de gjør er bra. Jeg er veldig stolt av dem som jobber i industrien, og jeg synes det er veldig synd at mange av dem føler på at man ikke kan være stolt av å jobbe i olja lenger. Det synes jeg er helt forferdelig, for selvfølgelig kan man det. Det er Norges viktigste og største næring, og en enorm verdiskaping, sier hun. Tina Bru tenker seg litt om før hun fortsetter:

– Uansett hvilket tema det er snakk om, så håper jeg at jeg kan bidra til å nyansere noen av de offentlige debattene vi har, og ikke være så konfliktdrevet. Vi må tåle å være uenige, ha nyanserte diskusjoner, prøve å forstå hverandre bedre, og snakke sammen.

LES OGSÅ: Tina Bru: Det vil bli færre vindkraftutbygginger framover

For ikke mange ukene siden hadde olje- og energiministeren et ublidt møte med vindkraftmotstandere i Haugesund. Bru ler av situasjonen i trygge Fargegata, men innrømmer at det var utrolig ubehagelig da hun sto i det. Hun var på besøk i byen for å åpne områder for havvind, og en gruppe aksjonister hadde funnet ut hvor hun var og møtte opp. Der ble hun offer for alt annet enn det hun selv etterlyser i debatter.

– På et tidspunkt ble vi omringet av dem, og vi måtte bane oss vei. En mann forsøkte så fysisk å sperre meg fra å gå inn døren. Han tok ikke på meg, men han var veldig tett innpå, og hver gang jeg tok et skritt til siden, gjorde han det samme, forteller hun og viser hvordan det hele foregikk.

Til slutt måtte Tina Bru si at hun ønsket å komme forbi, og fikk smyget seg gjennom døren. Da ropte vedkommende skjellsord. Hun har aldri opplevd lignende tidligere, og det var første gang hun følte på utrygghet og var usikker på situasjonen.

– De aller fleste oppfører seg helt fint, og det er ikke vanlig å ha slike møter med vindkraftmotstandere, men der gikk det over grensen.

– Jeg har fått slagord ropt etter meg tidligere, og det synes jeg er helt greit, for folk må få lov til å demonstrere og si det de vil.

Statsråden tror hun kommer til å bli mer forsiktig etter hendelsen i Haugesund. I kommende møter med demonstrasjoner kommer hun til å tenke mer over hvordan hun skal håndtere situasjonen og hvor hun skal gå.

– Det skal ikke være slik, og derfor mener jeg at det er viktig at vi bevarer det som er så fint med Norge, nemlig at det er kort vei mellom politikerne og vanlige folk.

Tina Bru.

Tina Bru tror ikke at hun nødvendigvis er mer utsatt for slik oppførsel enn andre politikere, men påpeker at det er liten tvil om at vindkraftdebatten er den mest opphetede debatten vi har akkurat nå.

– Selv om jeg ikke har delt ut en eneste konsesjon på vindkraft, og til og med har levert politikk for å stramme inn systemet, så er jeg den fremste representanten for dette gjennom den rollen jeg har som olje- og energiminister. Det blir personfokus på meg, og det må jeg bare leve med. Det er et ansvar jeg må ta fordi det følger med rollen. Men i noen tilfeller må jeg forsvare noe som andre enn jeg har vedtatt en gang i tiden, sier hun.

Bru mener likevel at man må tåle den slags hvis man skal være politiker. Hun velger å tenke at dette handler om rollen hennes som olje- og energiminister, og ikke om hun som person. Statsråden er forståelsesfull, og har i grunn ingen problemer med å sette seg inn demonstrantenes engasjement.

– Jeg er politiker, så det er klart jeg kan relatere til det å ha sterke meninger i en sak. Jeg mener man skal ha rett til å ha sin mening om ting, men minner om at det er mange ting vi gjør som er inngripende i naturen. Hver gang vi lager en vei, bygger et hyttefelt eller bygger på Rosenberg, bruker man områder til industri. Det er sånn det er når man skal bygge et samfunn, sier hun bestemt.

Som olje- og energiminister skal Tina Bru balansere hensyn til klima og miljø på den ene siden, og oljerelaterte arbeidsplasser på den andre siden. Dette mener hun er alt annet enn en håpløs oppgave.

– Noen synes muligens det virker håpløst, men det synes ikke jeg. Jeg har vært én av dem som har kjempet for at Norge skulle forsterke sitt klimamål, og jeg er opptatt av at vi i tillegg til oljeskattepakken også skulle levere en grønn omstillingspakke. Jeg mener det er helt naturlig å forene disse to sidene, sier hun og legger det blonde halvlange håret bak ørene.

– Debatten om at Norge bør slutte med produksjon for å kutte utslipp vil ikke løse noe. I all den tid det brukes olje og gass i verden, vil andre erstatte det vi ikke gjør uansett. Å bekjempe bruken av fossil energi må skje på forbrukssiden, og ikke på tilbudssiden, legger hun til.

Tina Bru mener heller at løsningen må være at man blant annet faser ut fossile biler fra transportsystemet, og går over til elbiler.

– Det hjelper ikke å strupe produksjonen, for det vil ikke ha en stor global effekt. Jeg er kjempeopptatt av at vi må finne gode løsninger på klimaproblemet, for det er vår tids største utfordring. Det er ingen tvil om det, sier hun.

Selv om koronapandemien per nå er det som opptar de fleste av verdens politikere, mener Tina Bru at klima-problematikken er det største og vanskeligste man er nødt til å løse som verdenssamfunn.

– Vi må gjøre vår del, men det hjelper ikke alene hva Norge gjør, sier hun.

For statsråden er det ekstremt viktig at industrien blir mer miljøvennlig, men hun mener at prosessen må skje gradvis.

– Helt uavhengig av alle debatter, så vet alle at en dag tar oljen slutt. Særlig for en region som vår, som fortsatt er så avhengig av den industrien, så er det viktig parallelt å bygge nye bein å stå på. Det som ofte blir underkommunisert i denne debatten er at bedriftene må fortsatt tjene penger for å kunne omstille produksjonen, sier Tina Bru.

LEDER: Når politikerne trues

Kjernevirksomheten i industrien mener Bru er helt avgjørende for at bedriftene skal tørre å satse på noe som foreløpig ikke er så lønnsomt.

– Mange av alternativene til oljevirksomheten er ennå ikke lønnsomme. Bedriftene kan være villig til å satse så lenge de vet at de har grunnplanken i bunn. Derfor mener jeg at det hele må skje både gradvis og parallelt.

Kompetansen sitter hos de ansatte i næringen, og statsråden mener man må bygge på det man er gode på, og bruke det på nye måter.

– Tror du at vi kommer til å oppnå det vi ønsker innen grønn energi? 

– Norge er allerede en gigant på fornybar energi. Mitt inntrykk er at det er en stor omstillingsvilje i Norge generelt, men også i oljeindustrien for en grønn omstilling.

Selv er Bru definisjonen på betegnelsen «oljeunge». Hennes far, som egentlig er sjømann, har jobbet mange år på sokkelen. At hun satt på Stortinget i seks år og i energi- og miljøkomiteen med hovedansvar for olje- og gasspolitikken for Høyre, tror hun likevel er relativt tilfeldig.

– Jeg opplevde det slik at fordi jeg er rogalending så måtte jeg sitte i den komiteen. Det er derfor det har vært mye rogalendinger i den tidligere også, sier hun. Tina Bru og jeg bryter ut i latter og rister litt oppgitt på hodet. Tidligere i intervjuet snakket vi om hvordan mange i vår region mener at «de i Oslo» ikke har peiling på verdiskaping og hvor formuen vår kommer fra.

– Det var litt sånn at «dette kan du, for du er jo fra Rogaland»-holdning. Da jeg først ble plassert der tenkte jeg at «herlighet jeg kan jo ikke det, bare fordi jeg er fra Stavanger», og det hele gir en slags falsk troverdighet. Men det har gått veldig bra og jeg er veldig glad for det i dag, sier hun lattermildt.

Nå, etter en hektisk vår, skal Tina Bru endelig ta seg en velfortjent ferie, og benytte mer tid med sin mann og deres halvannet år gamle sønn. Korona-omstendighetene har gjort hun ikke fått sett dem like mye som hun har ønsket de siste månedene.

– Familien har hytte på Jæren, så vi skal veksle litt mellom å være i byen og på hytta. Uansett hva vi ender opp med å gjøre denne sommeren, synes jeg det er deilig endelig å være hjemme. Det er altfor lenge siden sist, sier hun og smiler. Tina Bru håper på tjue varmegrader og opphold, og skal vi tro statsråden finnes det ingen finere plass å være enn nettopp her da.

Fem favoritter:

Musikk: Det er nesten ikke mulig å velge én, men det må bli Michael Jackson. Jeg er stor fan av musikken hans. 
Film: Jeg elsker «Jurassic Park»-filmene. Særlig den første. 
Bok: Jeg elsker å lese, men en bok som har gjort stort inntrykk på meg er «Brødrene Løvehjerte». 
Mat: Pinnekjøtt. Jeg kunne spist det når som helst, for det er kjempegodt. 
Sted: Stavanger. Det finnes ikke noe bedre sted i verden.

Fakta om Tina Bru:

  • Født 18. april 1986 i Moss.

  • Politiker for Høyre.

  • Bodde flere steder på Østlandet og mange år i USA før familien bosatte seg i Stavanger i 2005. 

  • Har studert engelsk språk og litteratur og KRL ved Universitetet i Stavanger. Har også tatt en bachelorgrad i endringsledelse ved BI. 

  • Har jobbet som politisk rådgiver i bystyregruppen for Høyre på rådhuset i Stavanger, og som politisk rådgiver for Janne Johnsen da hun var fylkesordfører. 

  • Ble stortingsrepresentant som 27-åring. 

  • Meldte seg inn i Unge Høyre i 2005, men ble ikke aktiv i politikken før ved lokalvalget i 2007. 

  • 24. januar ble hun presentert som Norges nye olje- og energiminister

Mer fra Dagsavisen