Nyheter

Billigere elevkonserter blant gladsaker i ny budsjettrunde

Billigere foreldrebilletter, 10 mill. ekstra til elektriske tavler og annet skoleutstyr, lærlingplasser og næringsfond er blant gladsaker i et presset Stavanger-budsjett.

Flertallspartiene la i formannskapet torsdag fram et forslag til budsjettjusteringer som blant annet gir 300.000 kroner for å gjøre foreldrebilletter til Stavanger kulturskoles forestillinger billigere.

– Dette er jeg veldig, veldig glad for. Vi får meldinger om at noen foreldre ikke har råd til å se egne barn i oppsetningene. Jeg vil arbeide for å få ned prisene på foreldrebetalingen, sier styreleder Ingvill Hovlund (Ap) i Stavanger kulturskole til RA.

LES OGSÅ: Derfor skriver 8 . trinn på Kannik ungdomsskole leserbrev til RA hvert år 

Pengene som er satt av gjør at Kulturskolen også blir en del av kompensasjonsordningen til Stavanger konserthus.

Det er foreløpig uklart hvor mye prisene kan bli redusert med.

– Jeg er informert om at enkelte barn ikke har hatt noen forelder til stede på forestillingene. Slik kan vi ikke ha det, sier Hovlund, og legger til at et bredt flertall stiller seg bak endringen.

Vedtas mandag

Saken er én av mange som har vært behandlet i utvalg for kultur, idrett og samfunnskontakt (UKIS) og formannskap, og som også behandles i kommunestyret førstkommende mandag, som justeringer i tertialrapporten.

– Pengene til endringene tas fra disposisjonsfondet, som består av 900 millioner kroner. Vi ønsker å gjøre målrettede tiltak og engangsinvesteringer, sier UKIS-leder og Ap-gruppeleder Dag Mossige til RA.

LES OGSÅ: Tjener 660.000 årlig på halv jobb, med sju ulike maktposisjoner

I flertallsforslaget setter det av 2 millioner kroner til kjøp av digitale tavler og 8 millioner til fagfornyelse i Stavanger-skolene, pengene skal fordeles basert på elevtall.

Det settes også av 1,2 millioner kroner ekstra til flere lærlinger i Stavanger kommune.

– Slik tar vi del i dugnaden for å få flere ut i arbeid, sier Mossige, og peker på at penger brukt her også fort kan være penger spart.

Mer til næringsfond

Flertallspartiene setter også av 7 millioner kroner ekstra til næringsfondet.

– Sjansene for at nye næringer og clustere lykkes i oppstarten øker når det gis støtte, sier Mossige.

Stavanger kommune har gitt fritak for gateleie for utesteder i Stavanger. Nå settes det av 700.000 kroner til fortsatt fritak i flertallspartienes forslag.

– Dette var et tiltak som Rødt foreslo å forlenge, og som vi støttet, sier Mossige.

LES OGSÅ: LO er bekymret for at ungdom kan bli utnyttet i sommer

Han legger vekt på at covid-19-pandemien har fått store konsekvenser for byens utesteder.

– Disse stedene har hatt store omsetningstap. Fritak er en håndsrekning til en bransje som i stor grad ble stengt ned og som ennå ikke er tilbake til normalen. Tiltaket er blitt anerkjent som effektivt, sier Mossige.

Det settes også av 2 millioner kroner til oppgradering av Bokkaskogen eller andre aktivitetsanlegg i bydelen, 1 million kroner til elitesatsing for Viking Håndball, 2 mill. ekstra til det frie kulturfeltet, 7 millioner til Barnas Sommer, og 60.000 kroner til ekstra utgifter i forbindelse med forlengelse av leieavtalen med Rosenberghallen.

Kutt i reiser og konsulenter. 

Stavanger-politikerne ber kommunedirektøren lete nøye etter flere kutt på reiser og konsulenthonorarer.

Formannskapet hadde tertialrapporten til behandling torsdag, og i en presset kommuneøkonomi legges det vekt på å bruke mindre på reiser og konsulenter. I budsjettbehandlingene framover skal kommuneadministrasjonen arbeide for at det kun benyttes reiser når det er lovpålagt eller nødvendig, å redusere konsulentbruk til bare når kapasitet eller kompetanse ikke er tilgjengelig internt, og å iverksette ansettelseskontroll for alle stillinger som ikke arbeider direkte inn mot brukere.

LES OGSÅ: Stavanger vil ha gratis bompasseringer på kvelder og helger: – Hvor er realismen?

– Kommunedirektøren gjør mye av dette allerede, men vi vil påpeke at det er mye god kompetanse i kommunen som kan brukes. Koronatiden har lært oss at det er mulig å redusere reisene, og det skal også gjelde oss politikere. Det legges for øvrig ikke opp til ansettelsesstopp, men ansettelseskontroll, sier Aps gruppeleder Dag Mossige i etterkant av formannskapets møte torsdag.

Forsering av investeringer

Formannskapet understreket også et fortsatt behov for å forsere aktuelle investeringer innen bygg og anlegg, også gjennom høsten og vinteren, en tid hvor bygg- og anleggsbransjen trolig vil særlig merke de økonomiske effektene av pandemien.

Det skal i tillegg forsøkes å starte opp en fritidsklubb én ettermiddag/kveld i uken på Finnøy. Tilbudet skal gjennomføres av Ungdom og fritid, og finansieres med dagens økonomiske rammer.

LES OGSÅ: Nå er ordningen med gratis skolemat i gang

Formannskapet venter også på en sak med gjennomgang av konsekvensene av å innføre Stavangers tildelingsmodell for skolene i Finnøy og Rennesøy kommunedeler. Politikerne ønsker å se på hvorvidt modellen slår særlig uheldig ut for klassedelingstallene ved de skolene, og om det er nødvendig med tilleggsbevilgninger.

Kommunedirektøren har også fått i oppdrag å se på om penger avsatt til næringsfondet kan brukes på en styrket innsats for havvind. Formannskapet vil også vite hvordan prosjekter fra profesjonelle kulturaktører kan knyttes tydeligere opp mot finansiering for næringsformål.

Mer fra Dagsavisen