Nyheter

Politikerne satser på permanente griller i friluftsområdene

300.000 kroner til nye fastgriller skal få Stavanger-folk til å droppe de miljøfarlige engangsgrillene.

Som MDG-politiker og medlem i utvalg for miljø og utbygging lister Håkon Fossmark opp tre grunner til å satse på fastgrill.

– Det er et stort forbruk av engangsgriller i Norge. Det selges rundt 1,2 millioner engangsgriller hver sommer, og mange ender som søppel i friluftsområdene våre. Permanente griller vil gjøre det triveligere, og vi får mindre forsøpling, sier Miljøpartiet De Grønne-politikeren.

I handlings- og økonomiplanen 2020–2023 (HØP) er det satt av 300.000 kroner for å opparbeide permanente grillsteder ved parkarealer i Stavanger kommune. Politikerne ønsker å redusere bruken av engangsgriller.

– For det andre er det et klimaperspektiv. De fleste engangsgrillene produseres i Kina. Å frakte en engangsgrill fra Kina, grille et par pølser på den i Stavanger for så å kaste den, er ikke særlig bra. For det tredje kan de være brannfarlige og ta fyr i søppelet eller etterlate svimerker i gress og på utemøbler.

LES OGSÅ: Vaulen skole står foran avklaring, men mange spørsmål er uavklarte

Bildet illustrerer omtrent hvordan av de mindre fellesgrillene vil se ut. Stavanger kommune sine blir imidlertid grønne og det er gjort noen små justeringer på dem. Det er den lokale produsenten, Trond Obrestad, som har produsert grillene.

Vaulen og Godalen

På de stedene der det er grill fra før viste en kartlegging at noen må skiftes ut i sin helhet, noen trenger kun reparasjon og på noen steder er det behov for flere griller. Det er gjennomført en kartlegging av hvilke plasser i kommunen som er tilrettelagt for grilling, og hvilke som ikke er det. På grunnlag av den gjennomførte kartleggingen er det bestilt inn 17 nye griller som skal fordeles på badeplassene. På Vaulen og i Godalen blir det satt ut to store fellesgriller.

– Alle grillene skal være på plass i løpet av maimåned, sier Fossmark.

Han tror ikke at de tidligere grillene er blitt brukt så mye til nå, ettersom det har vært få av dem.

– Jeg tror heller ikke at de har vært så fine og blitt stelt slik de burde. Det må bli mer attraktivt å bruke dem. Derfor oppfordrer vi alle til å rydde etter seg. Målet er at grillene skal brukes mer enn hva de har blitt gjort tidligere, legger MDG-politikeren til.

LES OGSÅ: Tjensvoll torg skal bli grønnere

– Svineri

Eier og daglig leder i Helgø Meny, Roald Helgø, synes det er et kjempegodt tiltak av kommunen å sette ut permanente griller. Han har ikke tatt stilling til om det kunne vært aktuelt for butikkene å droppe salget av engangsgriller.

– Dersom myndighetene hadde forbudt engangsgrillene ville det vært lettere å avgjøre slikt, sier han til RA.

– Jeg er enig i at det er svineri, og hvis Stavanger kommune sier at de ikke vil ha de i byen lenger hadde jeg tatt dem ut av sortimentet på dagen. Det hadde ikke gjort meg noe, legger Helgø til.

Butikkeieren forteller at salget av engangsgrillene har gått ned de siste årene.

– Det er åpenbart at det fortsatt er et behov for grillene, men det ville heller ikke vært et problem å kvitte seg med dem om det skulle bli aktuelt, sier Helgø.

Regiondirektør Vest i Coop Norge SA, Dag Ove Aksland, er stort sett enig med Helgø.

– Vi forholder oss til lover og regler, og følger situasjonen nøye. Så lenge kundene ønsker engangsgrill, og det er lov å bruke dem, selger vi det.

– I Coop tilbyr vi lette og transportable gassgriller, og de selger vi svært godt av. Vi ser derfor at kundene våre er opptatt av gjenbruk, legger regionsdirektøren til.

Håkon Fossmark påpeker at MDG nasjonalt har jobbet for å forby engangsgrillene, eller innføre en panteordning.

– I tillegg har også butikkjedene anledning til å ta ansvar og gå foran som et eksempel ved å ikke selge varen, sier Miljøpartiet De Grønne-politikeren.

Mer fra Dagsavisen