Nyheter

Vaulen skole står foran avklaring, men mange spørsmål er uavklarte

Et stort politisk flertall har, tross administrasjonens klare råd, gått inn for ny Vaulen skole på dagens tomt. Likevel er mange spørsmål uavklarte.

Både i forrige og i dagens valgperiode har det manglet politisk avklaring om hvor elevene på overfylte Vaulen skole skal få sine nye lokaler. To alternativer har vært aktuelle, dagens skoletomt og en tomt COOP besitter på Mariero.

I utvalg for miljø og utbygging (UMU) gikk et flertall på 10 representanter (Ap, H, FNB, Frp, MDG og Sp) inn for å bruke dagens skoletomt, mens Venstre, som i UMU er representert med gruppeleder Jan Erik Søndeland, ville som eneste parti følge Kommunedirektørens råd om å avvente og forsøke å få kjøpt COOP-tomten på Mariero.

Formannskapet avgjør saken torsdag.

– Tomtevalget er avklart mellom samarbeidspartiene. Det er viktig å få realisert nye skolebygninger raskt, og på Vaulen eier vi tomten, sier Eirik Faret Sakariassen (SV), leder i utvalg for oppvekst og utdanning (UOU).

– Usikkert

Administrasjonens klare råd før UMU-vedtaket var å avvente avklaring om COOP-tomten på Mariero.

– Vi opplever dette tomtealternativet som usikkert, sier Sakariassen.

– Når kan byggingen starte, og når står skolen ferdig?

– Det tør jeg ikke svare på, både fordi det er et budsjettspørsmål og fordi vi må få avklart hva administrasjonen sier det er mulig å få til tidsmessig, sier UOU-lederen.

– Viktig å sette i gang

Samarbeidspartiene har ny Vaulen-skole som prioritert post i den politiske plattformen som ble utarbeidet etter valget.

– For oss er det viktig å sette i gang byggeprosjekter, men hvis ikke staten kompenserer mer etter koronakrisen, er det ingen tvil om at Stavanger kommune vil få økonomiske utfordringer framover, sier Sakariassen.

– Det er trangt på dagens tomt. Vil det bli bussing av elever til andre skoler?

– Det er det en mulighet for, men vi må se på alle løsninger, for eksempel om vi kan bruke andre områder for deler av undervisningen, sier Sakariassen.

LES OGSÅ: Nytt Vaulen skole-bråk etter møte

– Kan ikke utsettes lenger

FAU-leder Majbritt Joensen påpeker at det naturlig nok er ulike meninger om tomtevalget hos foreldrene på Vaulen.
– Det som det derimot har vært stor enighet om i FAU, er at dette prosjektet nå ikke kan få flere utsettelser, sier Joensen.

Elevtallet vil øke, og allerede i dag er det fire klasserom plassert i et midlertidig brakkebygg.

– Denne paviljongen har stått i åtte år, og nå blir det fire paralleller på alle trinn, mens det tidligere typisk var tre paralleller. Fra før er spesialrom som musikkrom og tekstilrom omdisponert, og kommende skoleår må sløydsalen også omdisponeres til klasserom. Vaulen skole har vokst ut av sine lokaler, sier Joensen.

Hun opplyser at dialogen mellom FAU og skoleadministrasjonen er god.

– I tillegg til ny skole er det viktig at arbeidsforholdene både for elever og lærere blir godt ivaretatt i byggeperioden. Vi må sikre gode undervisningsforhold, sier FAU-lederen.

Kommunedirektøren vil til Mariero

Administrasjonen i kommunen ba politikerne om å gå for Mariero-tomten.

Kommunedirektøren ba nylig om at Coop Eiendoms Mariero-tomt ble opprettholdt som alternativ for nye Vaulen skole.

LES OGSÅ: Se hvor de vil ha Vaulen skole 

«Nye Vaulen skole skal være i bruk minst 50–60 år framover. Mariero-tomten har et betydelig større potensial for en fremtidsrettet skole både for elever, ansatte og for bydelen enn dagens skoletomt», heter det i forslaget som utvalg for miljø og utbygging nesten enstemmig avviste 6. mai.

Kommuneadministrasjonen legger vekt på at Mariero-tomten er tilnærmet flat, vil få et større bygningsareal med idrettshall og en lavere kvadratmeterpris enn en ny skole på gammel tomt.

– Utfordring med god midlertidig skoleløsning

«Det er fortsatt en stor og uløst utfordring å finne en god midlertidig skoleløsning dersom vedtaket skulle bli omgjort og ny skole bygges på den gamle tomten», heter det i saksdokumentet.

RA har spurt Leidulf Skjørestad, direktør for bymiljø og utbygging, om mulig byggestart og hvordan situasjonen vil bli for elevene med bygging på dagens tomt, og om bruk av buss for elever er aktuelt.

Skjørestad poengterer at saken nå er under politisk behandling og skal avgjøres i formannskapet (14. mai).

– Vi har lagt fram saken, og det er ikke naturlig for oss å kommentere dette mens behandlingen pågår. Vi får heller komme tilbake til dette når endelig vedtak er fattet, skriver Skjørestad i en e-post.

LES OGSÅ: Frykter flere års forsinkelse for nye Vaulen skole

Høyre går for dagens tomt

Gruppeleder John Peter Hernes i Høyre opplyser at partiet nå støtter bygging av ny skole på dagens tomt.

– Nå er det viktig å få et prosjekt med en sikker framdriftsplan som vi styrer, sier Hernes til RA.

Han ønsker at Stavanger-politikerne tar full kontroll over framdriften.

– Slik jeg forstår det, har kommunen også kjøpt nabotomter til den eksisterende skolen, sier gruppelederen. 
Han peker i tillegg på at Stavanger kommune vil gå til innkjøp av modulbygg som kan plasseres på eller i nærheten av dagens skoletomt.

– Vaulen vil slik sett komme i samme situasjon som på Madlamark. Elevene vil bli plassert i brakker enten på dagens skoleområde eller i nærheten, sier Hernes.

###

Majbritt Joensen, FAU-leder på Vaulen skole

Mer fra Dagsavisen