Nyheter

Mer penger til reduserte busspriser på Nord-Jæren

Fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) støtter nå Sandnes- og Stavanger-ordførerne, som vant fram i arbeid for flere av de ekstra busskronene i byvekstavtalen til Nord-Jæren.

Styringsgruppen for Bymiljø-avtalen drøftet Kolumbus-forslaget om fordelingen av de 50 millioner kronene ekstra som ble tilført regionen etter at ny byvekstavtale kom på plass torsdag.

Ordførerne i Stavanger og Sandnes har, i tillegg til FNBs Frode Myrhol, tatt sterkt til orde for at mer av potten skal tilføres bussbrukere på Nord-Jæren.

– Det er positivt av vi kommer fram til enighet, og dette er en gladsak. Nå kommer tidenes beste ruteproduksjon og de billigste periodebillettene på Nord-Jæren, sier fylkesordfører Marianne Chesak til RA.

Anbefaler nytt forslag

Hun opplyser at hun vil legge fram styringsgruppens nye forslag og anbefale det overfor fylkestinget i møtet 3. mars.

Før det skal fylkesutvalget behandle saken.

Etter drøftinger i styringsgruppen på Sola kulturhus torsdag ble det enighet om at pengebruken til matebusser til Jærbanen og penger til datasystemer for kystbåtene tas ut (2,9 mill.), og at sone 1 på Haugalandet og i Dalane tas ut. 
Chesak legger vekt på at også det opprinnelige Kolumbus-forslaget hadde den store hovedvekten på ruteproduksjon og lavere takster brukt på Nord-Jæren, og nå spisses altså bruken av pengene innenfor bomringområdet.

Ikke egen sone

Det har vært lansert et forslag om å gjøre Nord-Jæren-kommunene til en egen sone med eget takstsystem, det gikk styringsgruppen bort fra.

– Vi diskuterte oss fram til enighet. Det blir ikke endringer i sonesystemet, og Rennesøy og Ålgård skal fortsatt være en del av sone 1. Nå skal administrasjonen jobbe videre med utformingen, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak til RA.

Uansett er det klart at mer penger kommer til reduserte priser på Nord-Jæren.

– Det var også enighet om at fylkeskommunen selv må finansiere merkostnader utover Nord-Jæren, sier Wirak.

– Viktig for legimiteten

Frode Myrhol (FNB) er fornøyd etter styringsgruppens møte.

– Jeg er veldig fornøyd med at styringsgruppen ser på dette med prioriteringene av belønningsmidlene på samme måten som Stavanger, sier Myrhol.

Han møtte i styringsgruppen i stedet for Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), som er på tjenestereise i Paris.

– Det er viktig for legitimiteten til byvekstavtalen at belønningsmidlene blir brukt innenfor avtaleområdet, i tillegg er det viktig at vi bruker midlene innenfor det området hvor vi faktisk blir målt på nullvekst. Om vi ikke gjør det så er det fare for at vi ikke oppnår nullvekstmålet og at rushtidsavgiften blir innført igjen. Det siste vil i alle fall vi strekke oss til det ytterste for å unngå, sier Myrhol til RA.

Mer fra Dagsavisen