Nyheter

– Dette med skole er jo vår hjertesak

Venstre ønsker å prioritere barn og unge i kommunebudsjettet. Først og fremst kommer skolen.

I går startet 1531 barn i første klasse ved Stavangerskolene. Stavanger Venstre har kun én klar økonomisk lovnad i sitt valgprogram, og det er at en enda større andel av kommunebudsjettet skal gå til barn og unge.

– Noe vil gå til barnehage og noe til skolen. Dette med skole er jo vår hjertesak. Det å satse på skolen tror jeg vi vil få mye igjen på på lang sikt. Vi har virkelig gode skoler som vi kan være stolte av, hvor elevene får gode resultater. Allikevel er det enkelte ting som kan forbedres, sier ordførerkandidat Jan Erik Søndeland

Han forklarer at noen skoler trenger flere lærere i småbarnstrinnene, noen trenger miljøarbeidere og andre spesialpedagoger.

– Vi vil i størst mulig grad la hver skole avgjøre hvor ressursene best bør gå, ut fra den enkelte skolens behov, sier Søndeland til RA.

LES OGSÅ: Barnefattigdom i Stavanger øker

Flere gode lærere

Søndeland sier at Venstre vil gi skolene ressursene som trengs for å oppfylle lærernormen og gi lærerne førsteklasses kurs- og etterutdanningstilbud.

– Venstre har allerede fått endret lærerutdanningen til å bli en master, og har fått høynet inntakskravene. Det har mange vært skeptiske til, men vi ser nå at det er rekordhøye søkertall til lærerutdanningen, forklarer han.

Venstre mener også at de lærerne som allerede jobber i skolen og har behov for faglig påfyll og oppdatert kunnskap, skal få det.

– Da vil vi tilby kursing og videreutdanning. Her er det naturlig å også tilby kursing som gjør lærerne trygge på hvordan de sammen med øvrig fagpersonell kan jobbe forebyggende med elevene når det gjelder psykisk helse, sier Søndeland.

LES OGSÅ: Rødt stiller døren på gløtt for samarbeid med alle som vil ha et politisk skifte

Psykisk helse

Noe av det viktigste for Venstre er å få ansatt skolepsykologer og flere helsesykepleiere inn i skolen.

– Gjennom oppveksten kan man oppleve prestasjonsangst i fag, forventningspress i sosiale medier, mobbing og andre utfordringer. Det å da ha god mulighet til å få støtte fra helsesykepleier eller skolepsykolog om nødvendig, er viktig. Noen ganger trenger man kanskje bare en liten, uformell prat.

Søndeland sier de ønsker at helsesykepleierne skal være på skolen hele tiden, og ikke bare et par dager i uken i noen timer slik som i dag.

– Skolepsykolog er noe vi ønsker å innføre ved alle skolene gradvis. Ingen skoler har tilbud om dette. Det finnes et par psykologer på helsestasjon for ungdom i Stavanger sentrum men de er ikke på skolen og er vanskelige å få tak i. Venstre vil derfor både ansette skolepsykologer i skolene og flere helsesykepleiere, sier han.

Det vil være relevant med et prøveprosjekt i enkelte bydeler for å se hvordan vi kan løse dette på en best mulig måte, mener Søndeland.

LES OGSÅ: Frp støtter Høyre hvis de lytter til krav

Bedre skole for alle

Ordførerkandidat for Fremskrittspartiet i Stavanger, Leif Arne Moi Nilsen, mener en prøveordning kan være greit.

– Jeg er stort sett helt enig med Søndeland, og dette er også i tråd med regjeringens politikk, sier han.

Frp vil prioritere en bedre skole for alle, og har noen tilleggspunkter til hvordan Stavangerskolene kan gjøres bedre.

– Vi vil styrke tilrettelagt undervisning både for elever som trenger ekstra oppfølgning og til de som trenger ekstra utfordring. Vi ønsker også å tilby ekstraundervisning på kveldstid og sommerskole for dem som ønsker og trenger det, sier han.

Moi Nilsen sier at de også vil styrke kampen mot mobbing, og ha et rullerende barnehageopptak og barnehageplasser til alle.

Mer fra Dagsavisen