Nyheter

Barnefattigdom i Stavanger øker

Høyre, Ap og SV er enige i at det må gjøres drastiske tiltak for å forhindre ytterligere økning i barnefattigdommen i Stavanger. Politikerne er likevel uenige i hvordan det skal gjøres, og hvorfor det har gått så galt de siste årene.

Bilde 1 av 4

Ferske tall fra Barne-, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) viser at antall barn i husholdninger med lavinntekt etter lokale lavinntektsgrenser, kun har pekt én retning de siste årene. I 2013 var tallet 2272 barn, mens det i 2017 var 2767 barn. Det er en økning fra 7,8 prosent til 9,5 prosent av alle barn i byen.

Det er politisk enighet om at det er på høy tid å gjøre noe med den negative trenden. Det mener også Høyre som har hatt flertall og ordfører de siste 24 årene.

– I og med at Stavanger er en storby så er dette en type utfordring vi kommer til å ha. Da er det kun langsiktig og god jobbing som gjelder. Vi må derfor gjøre mer i årene som kommer, sier kommunestyrerepresentant for Høyre, Erlend Jordal, til RA.

Han mener at integreringspolitikken ikke har vært vellykket, og at både flyktningoppgangen og oljekrisen er med på å påvirke tallene i negativ favør.

– Det er tragisk. I budsjettet for i 2018 satte vi i gang et lokalt integreringsløft. Kommunen er ikke god nok på å integrere innvandrere, og da gjelder dette spesielt de med barn. Vi må lykkes i å få dem ut i arbeidslivet slik at de kan få løftet barna sine ut av fattigdommen, sier han.

Jordal mener at det må settes inn kraftige tiltak.

– Utfordringen blir å få flere av de med innvandrerbakgrunn ut i arbeid. Vi må få de av støtteordningene og den sosiale hjelpen, slik at de kan ha ordinære jobber, sier han.

LES OGSÅ: Hører på alle som vil bytte ut Høyre og Frp

– Tas alvorlig

Høyre har foreslått et lokalt integreringsløft i budsjettet for 2019.

– Vi så konturene av dette komme, og dette er en situasjon vi ikke kan ha. Det må tas på alvor, og dersom vi ikke lykkes vil barna vedvare i fattigdom, sier Jordal.

LES OGSÅ: Nå kan du forhåndsstemme på Torget i Stavanger

Ap: – Ansvarsfraskrivelse

Verken Arbeiderpartiet eller Sosialistisk Venstreparti er enig med Jordal og hans uttalelser.

– Jeg mener det er ansvarsfraskrivelse fra Høyre sin side. Barnefattigdom er et stort problem som både kommunen og regjeringen burde ta bedre tak i, sier ordførerkandidat for Ap, Kari Nessa Nordtun, til RA.

Hun mener at til tross for at inntektsutviklingen på gjennomsnittsinntekten er lav, stiger stadig utgiftene.

– I Stavanger har vi de høyeste SFO-prisene, hva gjelder storbyene. I tillegg går blant annet barnehageprisene opp. Man får en skjevhet i samfunnet av slikt. Så i tillegg til å få foreldrene ut i jobb, må vi senke kostnadene for familier, sier hun.

Nordtun forteller at det er manko på 200 barnehageplasser kun på Storhaug.

– Alle skulle hatt rett på barnehageplass der de bor. Jeg tror at mange innvandrerkvinner velger å bli hjemme med barna i stedet for å bruke flere timer daglig på buss. Det er ikke god inkluderingspolitikk, sier hun.

LES OGSÅ: Støre og Nessa Nordtun besøkte Lervig sykehjem

Frykter sosiale forskjeller

Nordtun er redd vi er på vei inn i et samfunn der det finnes et A- og B-lag, med store sosiale forskjeller.

– Vi har hatt en styrke i samfunnet med fellesarenaer og like muligheter, men når prisene på barnehage, SFO og fritidsaktiviteter stadig øker uten at lønnsveksten øker tilsvarende, vokser det fram ytterligere forskjeller blant innbyggerne. Dette får også store samfunnsmessige konsekvenser for eksempel ved at foreldrene må gå ned i stilling for å kunne ta barna ut av SFO og spare penger. På denne måten blir barn ekskludert fra viktige sosiale fellesarenaer, og arbeidslivet går glipp av kompetanse, sier hun.

Hun er enig med Jordal om at foreldrene i fattige familier må hjelpes ut i arbeid, men mener at problemene startet lenge før flyktningoppgangen og oljekrisen.

RA har fått tilgang på rådmannens rapport «Helsetilstand og påvirkningsfaktorer i Stavanger kommune –  Oversiktsdokument» fra 2017. Der står det følgende.

«I Stavanger var det fram til cirka 2010 en nedgang i andel barn og unge som vokste opp i lavinntektsfamilier. Denne trenden har siden snudd, og særlig fra 2012 har det vært en tydelig økning i «barnefattigdom» i Stavanger».

Arbeiderpartiet er overhodet ikke overrasket over utfallet.

– Det har ligget lenge i tallene, sier Nordtun.

Jordal mener at Rådmannen tar feil.

– Økningen begynte for alvor i 2014 og økte kraftig etter det med både oljekrise og en stor innvandrerbølge. Stavanger bruker over 100 millioner i året på en rekke forskjellige tiltak for å hjelpe barn i familier med vedvarende lavinntekt og andre utsatte barn i byen vår, sier han.

LES OGSÅ: SV vil kapre velgere fra Frp

– Høyre har sviktet

Eirik Faret Sakariassen, ordførerkandidat for SV, sier til RA at tallene fra Bufdir er et eksempel på at Høyre har sviktet både familiene og barna som lever i fattigdom.

– Universelle ordninger som gratis skolemat, og redusert pris på SFO og barnehage må til. SV ønsker å trappe opp litt og hjelpe familier med slike ordninger.

Barnetrygd er en universell ordning som skal gjelde alle, uansett inntekt, ifølge Faret Sakariassen.

– Likevel vil politikerne i Stavanger gi mindre til de som allerede har minst, og det klarer ikke jeg å forstå. Jeg mener også at det er viktig å få foreldrene ut i arbeid, men vi må respektere at ikke alle er i stand til å jobbe. At de med minst da blir fratatt støtten sin, er usosialt, sier han til RA.

SV ønsker å målrettet ansette de med innvandrerbakgrunn og funksjonsnedsettelser.

– Kommunen må gå foran og ta ansvar, for disse gruppene har større sjanse for å havne utenfor. Ved å hjelpe flere ut i arbeid, øker man også velferden, sier Faret Sakariassen.

Mer fra Dagsavisen