Nyheter

Kokk ble munk og har åpnet spisested med næringsrik fast food

NAVN i NYHETENE: Maggi Andrésson (29). Har startet spisestedet Maggis Munchies i Pedersgata sammen med samboer Monika Kamola.

– Dere hadde «grand opening» av Maggis Munchies i helgen. Hva er spesielt med spisestedet?
– Det handler om slow food som er veldig populært i hele verden. Det finnes i New York, Berlin, København for å nevne noen byer, men ikke i Stavanger. Dermed ville vi starte noe slikt her. På sett og vi er det mat som kommer fra gård til dekket bord, og vi benytter oss av langsomme prosesser. Kjøttet kommer fra Jæren og oksekjøttet vi bruker har kokt i 18 timer før vi serverer det.

– Dere bruker også andre lokale råvarer?
– Det gjør vi. Grønnsakene vi bruker er organiske fra små lokale leverandører – og det er viktig for oss å støtte opp om lokale leverandører og bruke kvalitetsråvarer. Jeg er veldig opptatt av etisk produksjon.

– Hvordan da?
– På mange måter. Da vi pusset opp lokalene, kunne vi ha fått et firma til å gjøre det. I stedet gjorde vi det selv – og det tok sin tid. Samtidig har vi fått det på måten vi ville. Alt er håndlaget og nesten alt er laget av resirkulert materiale.

– Hvordan vil du beskrive selve restauranten?
– Det er en fast food-restaurant der maten er laget på slow food-vis. Målet er at alt som serveres skal ha restaurantkvalitet – eller jeg vil i hvert prøve å komme dit. Det eneste jeg ønsker er å selge kvalitet. Råvarene er det ikke noe å si på. Da er resten opp til meg selv. På menyen kommer det til å være mat som er vegansk, kjøtt, fisk og signaturretten vår er såkalte «bowls», der kundene selv kan bestemme hva de vil ha i denne. Ellers er jeg svært opptatt av at mat skal være næringsrik. På sett og vis blir dette næringsrik og sunn fast food som i tillegg er bra for deg.

– Når startet du å lage mat?
– Jeg har vært kokk siden 2009 og gikk på kokkeskole på Island. Men jeg startet egentlig med å lage mat da jeg var åtte år gammel. For meg selv og lillebroren min, som hadde masse allergier. Mor jobbet fra klokken 07.00 til klokken 19.00. Far var fisker og ute på sjøen i lengre perioder. Jeg hadde luksusen av å ha en full fryser, men måtte lage maten selv. Fortsatt er dette favorittmåten min å lage mat på. Bruke det jeg har for hånden.

– Og så kom du til Norge?
– Ja, jeg har vært her i seks år. Men i denne perioden har jeg også vært på Island og i Thailand. Blant annet har jeg jobbet på et hotell i Stavanger, først som kokk, senere som kjøkkensjef. Så sluttet jeg og ble munk i en periode.

– Munk. Fortell?
– Ja. Jeg reiste til Thailand og var i et tempel i en periode. Jeg reiste dit for å jobbe med mitt indre selv og var der i et helt år. Dette har vært en av de viktigste periodene i mitt liv. Tidligere var jeg bare opptatt av karrieren. Da jeg kom tilbake til Norge var jeg soussjef i DNB Arena, og nå er jeg kjøkkensjef på Gamlaværket i Sandnes.

– Og i tillegg har du startet opp dit eget sted?
– Jeg er glad for å kunne jobbe med begge stedene som jeg har stor forkjærlighet for. Både Gamlaværkret og Maggis Munchies.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– «Indre ingeniørkunst» av Sadhguru er en bok som har betydd mye for meg når det gjelder kropp og sjel.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Når jeg ser at jeg har hjulpet noen og gjort andre glade.

– Hvem var din barndomshelt?
– En lokal fotballspiller som kom fra et sted med 140 mennesker. Han klarte å bli profesjonell fotballspiller og kom på landslaget. Han heter Ivar Ingimarsson. En fantastisk mann som har betydd mye for meg. Både med tanke på hvor ydmyk han har vært og hvor mye han har gitt tilbake til lokalsamfunnet.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Noen ganger glemmer jeg å leve i dag og tenker for mye på framtiden.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Inviterer venner og familie, så lager vi mat og spiser sammen.

– Er det noe du angrer på?
– Ingen ting av stor betydning.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Det må bli Sadhguru. Det hadde vært fint å snakke med ham.

Mer fra Dagsavisen