Nyheter

Se de unike bildene av verdens siste urfolk

«Blunk, og de er borte.» Det er realiteten for urfolkene som er igjen i verden. Det ønsker fotograf Jimmy Nelson å gjøre noe med.

Av: Tone Knipperud / ABC Nyheter

Han har reist verden rundt i flere tiår for å dokumentere de gjenværende urfolkene i verden. Nelson anser urfolkene som menneskene i verden med den dypeste forståelsen av hva det vil si å være menneske, og hvordan man kan leve i balanse med planeten.

«Hvis vi lar den kulturelle identiteten til urfolkene forsvinne nå, vil den være tapt for alltid. Det er bokstavelig talt snakk om at den kan forsvinne på et blunk.

Hvis det skjer mister vi en av de mest verdifulle egenskapene vi har – vårt rike kulturelle mangfold og arv,» heter det i en pressemelding om bildeserien.

Se video i bunnen av artikkelen!

– Disse urfolkene har en ekstremt sterk tilknytning til verdens renhet - slik den alltid har vært. I den utviklede verden har vi mistet det, siden vi har mistet respekten for planeten. Vi dekker den med asfalt og ender opp med å kun bruke teknologi for å kommunisere med hverandre, forteller Nelson til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under bildet)

###

Et kvinnelig medlem av Scarchop-urfolket i Bhutan. Foto: Jimmy Nelson

Å få tilgang til urfolkenes innerste sirkler har vært en utfordring. Nelson forteller at han måtte være «ekstremt sårbar og ydmyk» i møte med dem.

– Vanligvis ankommer vi med et entourage bestående av et stort antall mennesker. Da kan man oppleves som overlegen. Vi måtte møte dem som om vi var mindreverdige, det er bare da man kan få deres respekt, sier Nelson.

Reisen tok ham til alle verdens hjørner - blant annet Papau Ny-Guinea, Tanzania, Mongolia og India.

Les også: De utrydningstruede

(Saken fortsetter under bildet)

###

Stammen Sadhus holder til i India. De kler seg i oransje for å symbolisere flammer, ettersom de brenner alle sine eiendeler når de blir med i stammen - et symbol på at de blir gjenfødt som sadhu. Foto: Jimmy Nelson

Det opprinnelige mennesket

Bildeserien gir et helt unikt innblikk i urfolkenes liv. Bildene viser menneskene, kulturen og hverdagen deres. De er komponert for å fremme stoltheten Nelson mener er viktig.

Den verdensomspennende reisen til Nelson ble en påminnelse på hvordan mennesker opprinnelig levde. Han håper bildeserien om de avsidesliggende samfunnene minner folk på disse folkeslagene.

Les også: Ferieparadiset Acapulco er blitt en av Mexicos farligste byer

(Saken fortsetter under bildet)

###

Stammen Marquesas i Fransk Polynesia, en liten øy i Sør-Stillehavet. Nelson ble fascinert av deres tatoverte kroppskunst og begynte å fotografere dem i 2016. Foto: Jimmy Nelson

Den britiske fotografen har en klar mening om hvordan vi kan forhindre at disse befolkningene kan dø ut:

– Ved å investere i deres kulturarv og stolthet, og deres forståelse av selvverd. Når de beveger seg inn i fremtiden og får mer teknologi, må de gjøre det uten å miste sin kultur.

Les også: Fanget mellom to verdener

(Saken fortsetter under bildet)

###

To av medlemmene i stammen Ni på den lille øygruppa Vanuatu i Oseania. Urfolket er veldig isolert på den forsyningsrike øya, og det har resultert i en unik kultur, forteller Nelson til The Telegraph. Foto: Jimmy Nelson

Stolthet styrker samfunnene

I tillegg til å øke det globale fokuset på urfolk, ønsker Nelson å gjøre nåværende eller tidligere medlemmer av stammene stolte av kulturen sin, ettersom det også kan gi en økning i antall medlemmer per stamme.

Et eksempel på dette er Vest-Mongolias stamme Kazahk. Nelson fotograferte dem for en bok i 2013, og fikk god respons på verdensbasis.

Flere opprinnelige medlemmer av urfolket hadde forlatt Kazahk til fordel for et byliv, men returnerte til stammen og deres tradisjoner som følge av portrettserien og de reaksjonene den ble møtt med.

Les også: Argentina gir populært turistområde til urfolk

(Saken fortsetter under bildet)

###

Stammen Kazakh fra Mongolia. De trener opp ørner for å hjelpe dem å jakte. Foto: Jimmy Nelson

Globalt problem

«Dette er et globalt problem og et resultat av flere tiltagende faktorer, som industralisering, globalisering og kulturell metning - som følge av den stadig økende dominansen internett har i samfunnet,» står det i pressemeldingen.

Totalsummen er et homogent samfunn med et tydelig vestlig preg. Nelson mener det vil bety en verden der kjernen av det menneskelige mangler.

I 2019 vil han starte en verdensomspennende dialog om problemet, i håp om å øke fokuset på urfolks liv og kultur - og hvorfor den er nødvendig for planeten vår.

Les også: Bli med til kunaenes land i Panama

(Saken fortsetter under bildet)

###

Et medlem av Maasai-stammen i Tanzania. De er avhengig av kyrene sine, og følger regnet over enorme områder for å finne mat og drikke. Foto: Jimmy Nelson

Saken ble først publisert hos ABC Nyheter.

Mer fra Dagsavisen