Nyheter

O'jul med sine bisarre gleder

Julestria er virkelig noe for seg selv. Sjelden blir dette formidlet så godt i ord og bilder som i «Deilig er jorden» av Helge Skodvin og Frode Grytten.

BOK

Helge Skodvin og Frode Grytten

«Deilig er jorden»

Flamme

###

Før Storosenteret ble Oslos største kjøpesenter, så hadde de en stor nisse stående på taket for å ønske velkommen til julehandelen. Når sesongen var over var den for stor til å lagres noe sted, så den ble bare lagt ned, og hver gang vi kom forbi i sommerhalvåret, så vi støvlene og nisselua som stakk opp. Barna syntes det var litt rart, for min egen del var den nedslåtte nissen en påminnelse om at jula ikke engang varer helt til påske. Slik julestemning er denne boka full av.

Les også: «Grinchen»: Romjulsmoro for de minste (+)

Helge Skodvin har i flere år reist rundt i landet og tatt bilder av juledekorasjonene som blir satt opp i offentlige rom, mest på kjøpesentre, men også på parkeringsplasser, i garderober, rundkjøringer, ferjekaier, heisekraner, på alle steder der det noen har bestemt seg for å spre litt glede i mørketida. Alle juledekorasjonene som er så ubehjelpelige der de står i øde naken betong, i mer eller mindre rotete kontorlandskap, eller, aller mest effektivt kan det se ut, på solsenter. Et lite glimt av rødt eller grønt i alt det som ellers er grått. For min del er høylytt latter en sosial sak, det er ikke så ofte jeg begynner å hikste av godt humør sånn helt av meg selv, men mange av disse bildene er virkelig sånn at det har vært vanskelig å opprettholde en hverdagslig nitrist novemberstemning når jeg ser på dem.

Men boka er dobbelt så fin som dette. Den kommer nemlig med et sett tekster av Frode Grytten, som tar for seg alle aspektene av julas følelsesregister. Forfatterens egne snapshots, situasjonsbeskrivelser av jula i alle sine glimt av lys og mørke. Små betraktninger rundt kjaset og maset i det som skal være en fredelig tid, og gavene vi ikke egentlig trenger, lufta som går ut av blåsoppnisser, julenisser som med god grunn lukter øl, jul med kjærlighet, jul med utroskap, gaver som er forbyttet, og en veldig gryttensk betraktning om fraværet av The Smiths i julemusikken i butikkene. Og kontorlandskapet som var så stort at det faktisk satt ei kvinne med et lite barn i en krybbe inni der et sted, som selvfølgelig ble fulgt ut på gata igjen av vaktselskapet, men det var sikkert fint så lenge det varte.

Les også: Hun var høygravid, han var gretten og forsinket. Nå blir møtet mellom David Bowie og NRKs Vera Kvaal til bok. (+)

Her er ikke bare sarkasme og ironi heller. Noen av tekstene (og bildene) er genuin jul med sin glede, direkte rørende, nesten som de kunne vært nye kortnoveller av Levi Henriksen. Dette er en påminnelse som det er verdt å ta med seg inn i ukene som kommer: At det er lett å få et oppgitt, kynisk forhold til hele adventstida, men at den samme tida også kan mane fram noen av de sarteste følelsene vi har. Denne boka hjelper i alle fall på stemningen.

Mer fra Dagsavisen