Nyheter

Stavanger-ordføreren: – Veldig ufint å trampe inn og ødelegge

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø mener demonstrantenes oppførsel i bystyresalen er «helt uakseptabel».

###

Ordføreren sier hun vil snakke med rådmannen i ro og fred om hva slags konsekvenser dette eventuelt vil få.

– Det som uansett er helt åpenbart, er at det å gå inn og ta ordet i et bystyremøte på den måten er helt uakseptabelt. Jeg har vært med siden 1999, og jeg har aldri vært med på noe lignende. Dette er et demokratisk møte, og da er det noen spilleregler en må følge, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H) til RA.

– Jeg tror dette opplevdes ganske voldsomt for mange av representantene i salen. Det var også mange som sa det var vanskelig å gjennomføre møtet da demonstrantene sto på utsiden, legger hun til.

Ordføreren sier de har hatt styrket vakthold i perioder, men at de trodde ting hadde roet seg litt nå.

– Vi var veldig uforberedt på dette. De andre gangene har vi blitt varslet på forhånd, så nå må vi vurdere hva vi skal gjøre. Jeg synes uansett det er veldig ufint å bare trampe inn her og ødelegge møtet, sier Sagen Helgø til RA.

LES OGSÅ: Demonstranter kuppet bystyret

Styrket vakthold

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (Krf) har aldri opplevd lignende i bystyresalen.

– Jeg har opplevd aksjoner med plakater, hvor demonstrantene har satt seg på galleriet. Men jeg har aldri opplevd at de går inn i salen og avbryter et møte på den måten. Å avbryte et bystyremøte er helt uholdbart, og dette var veldig spesielt. I løpet av 27 år i bystyret har jeg aldri opplevd lignende, sier Tysdal Moe til RA.

Hun tror dette kan føre til styrket vakthold.

– Og det er jo beklagelig, for da bruker vi midler på vakthold i stedet for på innbyggerne. Vi har et åpent rådhus, og vi ønsker at publikum skal være til stede. Det er greit med protester hvis det foregår i rette former. Men det går en grense, sier Tysdal Moe.

– Jeg har opplevd både klapping og buing, men det er første gang jeg opplever at noen prøver å ta talerstolen, legger hun til.

LES OGSÅ: Aksjoner av sporet

– Ikke greit

Frps Leif Arne Moi Nilsen har tidligere vært med på å arrangere demonstrasjon på Bybrua, men mandagens demonstrasjonen i bystyresalen tar han avstand fra.

– Det er alvorlig å bryte et politisk møte i et demokratisk land. Så dette synes jeg ikke er bra, og det er ikke greit i det hele tatt, sier han.

Moi Nilsen sier til RA at han var klar over at det skulle arrangeres en aksjon mandag kveld, men han trodde det var snakk om et fakkeltog.

– Jeg tror ikke dette var en behagelig opplevelse for noen av oss i salen da det skjedde, og for sakens skyld skulle jeg helst ønske dette ikke hadde skjedd, sier Moi Nilsen.

– Vi har tidligere hatt demonstranter på galleriet i salen, men jeg har aldri opplevd at noen går inn i et møte på denne måten, legger han til.