Nyheter

400.000 underskrifter mot bompenger

Bompengeopprop rundt om i landet har rundet 400.000 underskrifter, og det er opprettet minst 65 facebooksider for motstand mot bompenger, ifølge Klassekampen.

Stavanger  20180822.
Aksjon mot bomringen på bybroa i Stavanger. Rundt tusen Bernhard Thomassen og Owe Stian Haaland har møtt opp for å stenge trafikken på broen som går fra Stavanger til Hundvåg. 
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Av Caroline T. Gilje og NTB

Motstanden mot bompenger fortsetter, og ikke bare på Vestlandet. Ifølge en oversikt Klassekampen har laget, har bompengeopprop rundt om i landet rundet 400.000 underskrifter, og det er opprettet minst 65 facebooksider for motstand mot bompenger.

Frode Myrhol i «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» (FnB) har varslet at han åpner for å stille til valg også i andre deler av landet,

. I Sarpsborg og Fredrikstad, der over 1.000 mennesker tirsdag demonstrerte mot bompenger, forteller initiativtaker Kirsti Nelvik at de allerede har diskutert muligheten, melder NTB.

Stavanger  20180822.
Aksjon mot bomringen på bybroa i Stavanger. Frode Myrhol i det politiske partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger, har møtt opp for å stenge trafikken på broen som går fra Stavanger til Hundvåg. 
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Frode Myrhol i FnB.  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Stiller med valgliste i Sola

– Den mobiliseringen vi ser mot bompenger både på Facebook og ulike nettbaserte opprop, er helt unik. Jeg ble veldig overrasket da jeg så omfanget Klassekampen presenterer, sier professor i samfunnsgeografi Håvard Haarstad ved Universitetet i Bergen til avisen.

Neste høst stiller FnB med valgliste også i kommunevalget i Sola.

– Sola FnB oppfordrer folk i Sola til å være med å delta aktivt i vår motstand mot Bypakke Nord-Jæren. Den nye bomringen vil få store konsekvenser for innbyggerne i Sola kommune, melder partiet i en pressemelding fredag.

Varsler aksjon

Tirsdag 18. september skal de aksjonere mot bomstasjonen på Tanangerveien ved Baker Hughes.

– Innbyggere i en bydel vil bli belastet med doble bompengekostnader opp mot 30 000 kroner per bil, mens andre bydeler slipper. Eiendommer i Tananger vil forringes i verdi og i en bydel med mange nye boliger og unge i etableringsfasen med allerede høy belåning får en betydelig merkostnad, heter det i pressemeldingen. 

FnB stilte til sitt første kommunevalg da de i Stavanger fikk inn tre representanter i bystyret ved valget i 2015, og ferske målinger indikerer at de kan være i ferd med å få en representant også på fylkestinget i Rogaland etter neste års valg.

I 2018 vil bompenger trolig gi staten omkring elleve milliarder kroner, ifølge Klassekampen.