Nyheter

Erna Solberg ledet an – flere tusen i pride-parade

Statsminister Erna Solberg gikk først i Stavangers andre pride-parade. Festivalsjefen anslår at nærmere 5000 gikk i årets tog.

– Jeg går i paraden fordi det er viktig med pridearrangementer, og det er viktig at man stiller opp for å hylle mangfoldet og retten til å velge hvem man vil være glad i, sier statsminister Erna Solberg (H) til RA.

Hun gikk først i årets pride-parade i Stavanger – en parade hvor nærmere 5000 mennesker deltok, noe som vil si nesten dobbelt så mange som i fjor. 

Solberg tror «Stavanger på Skeivå» og en egen parade kan bidra til at folk får et mer normalisert forhold til at folk har ulik legning.

– «Homse» er fortsatt et skjellsord i idretten, og det er fortsatt homofile som opplever trakassering. Undersøkelser viser at mange, særlig menn, ikke ville likt å sitte ved siden av homofile på bussen. Så det er fortsatt et stykke å gå når det gjelder holdninger, sier Solberg til RA, og legger til:

– Jeg tror dessuten paraden skaper glede og hygge. Og ikke minst normalisering.

Når det gjelder fordommer tror Solberg at måten å komme framover på, og få bukt med dårlige holdninger, er å si ifra.

– Bruker noen «homse» som skjellsord, så må man «arrestere» de. Små ører er ganske store, og dersom voksne bruker det som skjellsord plukker barn det opp, sier hun.

Etter at statsministeren, sammen med leder i FRI Rogaland, festivalsjefen og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) hadde ledet paraden fra Stavanger konserthus til Byparken, var det tid for taler og musikk.

Stavanger på sitt beste

I sin tale sa Solberg blant annet at pride er med på å bryte barrierer og utgjør viktige skritt på veien til full likestilling og aksept.

– Vi går framover, selv om vi fortsatt har en vei å gå. Selv om vi har fått på plass mange likestilte rettigheter henger gamle og utdaterte holdninger fortsatt igjen. Sånn kan vi ikke ha det, og hver dag må vi reise oss mot dette, sa statsministeren fra talerstolen i Byparken.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) gikk i pride-paraden for andre gang, og beskriver årets parade som «enormt bra».

– I fjor gikk vi langs Breiavatnet, på fortauet og måtte vente på rødt lys. Men i år var det en skikkelig parade! Alle mulige folk gikk i paraden og støttet opp, og det viser helt klart mangfoldet i byen vår, sier Sagen Helgø til RA.

Hun mener noe av det viktigste festivalen gjør er å skape trygge arenaer.

– Stavanger på Skeivå, og nå også paraden, er en kjempefin tradisjon som viser solidaritet, mangfold, likhet og trygghet. Dette er Stavanger på sitt aller, aller beste, sier ordføreren.

Årets parade startet ved Stavanger konserthus, via Strandkaien - Skagenkaien - Øvre Holmegate - Østervåg - Breigata - Bakkegata rundt Sølvberget - Sølvberggata - Laugmannsgata - Domkirkeplassen/Kongsgata, før det endte i Byparken med konsert og taler fra blant annet statsministeren og ordføreren.

Deltakerliste/rekkefølge i paraden:

1. Peter Pirch – Veteranbrannbil

2. Statsminister, Ordfører, FRI1, FRI2, SPS og Mio og Tino i Drag.

3. FRI Rogaland med venner og familier

4. FRIs ungdomskafé

5. Late Bloomer Ladies

6. Skeiv Ungdom Rogaland

7. Regnbuefamilier

8. LO Rogaland med forbund

9. Nordic Choice

10. Amnesty International

11. Stavanger Arbeiderparti og AUF

12. Human-Etisk Forbund

13. SMIl Norge

14. Stavanger Høyre

15. HivNorge

16. Rødt Stavanger

17. MDG Stavanger

18. Stavanger Venstre

19. Stavanger FrP

20. Rogaland SP

21. Stavanger SV

22. Stavanger KrF

23. Kirken på Pride

24. #Stoltbedrift

25. Politiet

26. Rogaland brann og redning

27. Rogaland KFUK-KFUM-speidere

28. Studentersangforeningen

29. Stavanger kommune

30. Smiodden Skole

31. Ungdom og fritid

32. Stavanger Diamonds

33. Norges Idrettsforbund, Rogaland Idrettskrets

34. Viking Håndball UEGO

35. Utdanningsforbundet

36. Studentorganisasjonen StOr

37. Sosionomstudenter UiS

38. Pedagogstudentene UiS

39. Norsk Psykologforening

40. Attendo Boganes sykehjem

41. Oil City Rollers, Stavanger Roller Derby

42. Antirasistisk Front Stavanger

43. Fifty Shades Of Rainbow

44. Rainbow Dash

45. We´re The Bestest

46. Vennegjengen