Nyheter

Flere overdoser ender i død

Stavanger har flere dødsoverdoser per innbygger enn Oslo i 2016.

Stavanger kommune opplyser at 13 personer døde som resultat av overdose i 2016.

– Det er i utgangspunktet et høyt tall. Stavanger har i flere år hatt lave tall, vi snakker 5–6 dødsoverdoser. Men i 2015 var det en økning til elleve, så økte det ytterlige i 2016, sier Marte Kristin Helle, prosjektsleder for overdosestrategi i Stavanger kommune, og nevner at tall for 2017 kommer senere i år.

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) skal tale ved Breiavatnet på verdens overdosedag på fredag, og Espen Hana skal synge og spille. Dagen handler om å minne de som har omkommet som resultat av overdose.

Ni over 40 år

Helle informerer at ni av de 13 omkomne er 40 år eller eldre, fire mellom 20 og 39, og ingen er under 20 år.

– Vi ser at kvinneandelen øker. Vi ser at antall dødsfall ved heroinoverdoser går ned, og at metadon har vært dødsårsaken i omtrent halvparten av tilfellene i 2016. En kan anta at det er en andel godt voksne hvor det sannsynligvis er noen somatiske utfordringer som gjør at en tåler mindre også. Vi ser at det er perioder hvor det kommer veldig sterke stoffer i omløp i Stavanger. Det kan være syntetiske stoffer som er framstilt som heroin, men egentlig er fentanyl, som er et mye sterkere stoff, sier hun.

– Ser også økning

– Vi i ambulansen har sett en økning av ulike rusmidler som blir blandet sammen, sier Randi Vatne, seksjonsleder i Ambulansetjenesten i Stavanger.

– Det har vært snakk på stasjonen om at det har vært en økning av fentanyl og diverse blandingsmidler, med mange reseptbelagte tabletter, som ikke er de dyreste medisinene, sier hun og nevner de stimulerende medikamentene MDMA og GHB har hatt en «absolutt oppvisning», spesielt blant de unge.

Disse medikamentene, og det populære stoffet amfetamin, gjør at rusmisbrukerne også er lettere å legge merke til.

– GHB og amfetamin gjør rusmisbrukerne mer aggressive. De er veldig stimulerende stoffer som fort kan gi aggressivitet, sier Vatne.

Hvorfor det er en økning, svarer hun beleilighet og press for ungdommen.

– Det første jeg tenker på er lettheten å få tak i det i sosiale medier. Gjør du et enkelt søk på nettet kan du finne ut av det meste, og få tak i det. Det tror jeg har mye å si. Så tror jeg også det er et ekstremt press blant de unge om å prestere. Da går noen for noe stimulerende og noe annet når de skal slappe av.

Et regnestykke av befolkningstall i Stavanger og Oslo i 2016 og antall dødsoverdoser i de to kommunene, henholdsvis 13 og 53, viser at Stavanger har flere dødsoverdoser per 100.000 innbygger – 9.8 mot Oslos 7.9.

– Det er urovekkende om det stemmer, sier Helle.

Kilde: Stavanger og Oslo kommune og SSB.

Får hjelp

Helle sier kommunen har en plan for å forhindre overdoser, og hjelpe de som har overdosert.

– Vi har utarbeidet en handlingsplan mot overdoser og overdosedødsfall. Der er det en rekke tiltak både direkte rettet mot bruker og tiltak som går på samarbeid, og ikke minst overganger fra behandling og fengsel og tilbake til kommunen. Det er også tiltak som går på oppfølging etter overdosetilfeller. Vi vet at veldig mange som har hatt en overdose står i fare for at neste overdose kan ende i dødsfall.

Hun forteller videre at livredning er livsviktig, og nesespray.

– Hjerte – og lungeredning og nalokson nesespray er viktig. Rusmisbrukerne er ofte til stede ved en overdose. Den hjelpen de gir i de situasjonene er den viktigste inntil ambulansen kommer. Og vi vet at nalokson nesespray har reddet mange liv.

Nalokson nesespray brukes som motgift mot opioider, og vil vekke opp personen. Den hjelper også til generell hjerte- og lungeredning, og kan finnes på helsestasjonen, «Stasjonen», i sentrum.

– Flere henvendelser

Lisbeth Skibenes, avdelingsleder ved K46 i Stavanger sentrum, som er et tilbud for unge som har, eller er i ferd med å utvikle, et rusproblem, sier de har fått en økning av henvendelser.

– K46 opplever en holdningsendring blant ungdom når det gjelder bruk av rusmidler. Vi har en økning i antall henvendelser når det gjelder unge i alderen 15–18 år. I hovedsak er det snakk om bruk av cannabis, men det fortelles også om bruk av GHB, MDMA og benzodiazepiner, sier hun.

Sikter til færre enn ti

– Jeg tenker at vi må alltid ha et håp om at det er mulig. Og at vi jobber for at ingen skal dø av overdoser, sier Helle.
– Å få antallet under ti er absolutt realistisk. Stavanger har hatt lavere tall tidligere år. Det er realistisk å få tallet godt under ti de neste årene, tror hun.

Mer fra Dagsavisen