Nyheter

Nå har Tønes skrevet bok

Han er berømt og prisbelønt for sine sanger om bygdefolk fra sørvest. Nå har Tønes skrevet bok om dem.

– Det blir jo ikke en murstein, det her, men det er mye tekst til meg å være, sier Frank «Tønes» Tønnesen.

I september debuterer han som skjønnlitterær forfatter. «Som om ingenting har hendt» er den foreløpige tittelen på boka, og forlaget presenterer den som en kollektivroman fra Bygde-Norge. Den kommer ut på Pelikanen, forlaget der Karl Ove Knausgård er hovedeier og styreleder. Knausgård har vært pådriver og redaktør for bokprosjektet. Boka er preget av Tønnesens «lett gjenkjennelige humor», skriver forlaget, men også «mørkere og mer eksistensielle undertoner i fortellinger om ensomhet, tilhørighet og utstøtthet».

– Jeg er glad for at jeg har fått muligheten til å gi ut bok. Det er gøy å gjøre noe litt annet enn jeg pleier, sier Tønnesen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Folk fra sangene

Tønes er Frank Tønnesens artist- og bandnavn. I 2012 fikk Tønes et nasjonalt gjennombrudd med albumet «Sån av Salve», som ble belønnet med to Spellemannpriser. Siden platedebuten i 1996 med «Rett te håves» har Tønes gitt ut åtte album, fem EP-er og en samleplate. Det utgjør et hundretall sanger med et rikt persongalleri av originale skikkelser, fra Sivert og Randolf som kjørte rett inn i brygga, via Sara Solli som stjal kålrabi på butikken, til Runar som fikk skabb.

– Så mange folk som jeg har skrevet om, vil det jo være rart om ikke noen av dem dukker opp i boka også. For eksempel, i sangen «Antikkmesso på Figgjo» er det en som samler på fajanse. I boka er det også en som samler på fajanse. Så det er forbindelser her, forteller Tønnesen.

Boka lanseres på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger (19-23. september). Hele bokprosjektet startet med Kapittelfestivalen, der Pelikanens forlagssjef Eirik Bø var leder fram til 2012.

– Jeg hadde et møte med Eirik for noen år siden, da han var sjef for Kapittel. Han spurte meg om jeg hadde vurdert å skrive noe annet enn sanger. I så fall ville han gjerne se det, forteller Tønnesen.

– Det ga meg lyst til å prøve å skrive noe som ikke var på vers, og se hva som skjedde. Men jeg gikk ikke og tenkte «nå skal jeg bli forfatter». Jeg var veldig usikker, til jeg var på turne med Karl Ove Knausgård og Tore Renberg, forteller Tønnesen. Han var med de kjente forfatterne på turne i 2014, da de gjenopplivet sitt gamle studentband Lemen, og dro rundt med et musikk- og litteraturprogram.

– Karl Ove mente også at jeg burde prøve å skrive noe. Så gjorde jeg etter hvert det, og fikk bra tilbakemelding på det første jeg leverte inn. Men det var ikke så lett. Jeg hadde skrevet sanger på dialekt så lenge, så jeg visste ikke hvordan jeg skulle gripe det an. Jeg endte opp med å skrive på bokmål. Det gjorde det lettere å rive seg løs fra sangene.

– Karl Ove har vært redaktør for boka. Det er første gangen jeg jobber med tekst på denne måten, sammen med noen andre, der jeg får skikkelige tilbakemeldinger på både form og innhold. Karl Ove er flink til å være tydelig, og god til å få meg til å prøve litt ekstra, sier Tønnesen.

– Jeg har ikke hatt noen plan når jeg har skrevet, men det har det dukket opp en sammenheng etter hvert. Nå har jeg klart et manus med historier. Noen er litt lange, noen er litt korte, noen er små glimt. Jeg skriver om forskjellige folk på en liten plass. Folk vil kjenne igjen Tønes, eller meg. Det er komiske situasjoner her, kanskje flere enn jeg hadde tenkt først, men det blir likevel veldig annerledes når man skriver prosa, som det så fint heter. Det er ikke sikkert de som ler av sangene mine vil le av dette.

Les også: En ny dag truer (DA+)

Ny sesong

Tidligere i år ga Tønes ut albumet «Sesong fire» som ga han en høythengende Spellemannsnominasjon for beste album. Han fortsetter artistkarrieren, og utover høsten kombinerer han turnévirksomhet som Tønes, med bokopplesninger og bokhandelbesøk.

– Jeg har ikke lagd så mange sanger i det siste mens jeg har jobbet med boka, men det blir ny plate til neste år. Og til jul blir det juleforestilling igjen med Ingvar Hovland på Sokndal Kulturhotell.

– Jeg vil at boka skal stå for seg selv. Ellers går det sin gang som vanlig.

Les også: Komiker Trevor Noah om USA: – Rasismen har alltid vært der