Nyheter

– Som å være på fjellet, men kun en time unna Stavanger

NAVN I NYHETENE: Olaf Onsøyen trives godt i eget selskap, med telt, sovepose, ingen telefondekning og lyden av primus.

HVEM: Olaf Onsøyen (38)

HVA: Onsøyen er bestyrer ved Preikestolen fjellstue, et hyttekompleks bestående av flere bygg som ligger ved Preikestolen. Preikestolen fjellstue eies og drives av Stavanger Turistforening.

– Hva slags påskeaktiviteter har dere hos dere denne uken?  

– Vi har utendørsaktiviteter i form av natursti og påskerebus, noe som passer godt både til barn og familier. Vi har en stor lavvo stående til alle som ønsker å bruke den, og der ligger veden klar for dem som vil kose seg rundt bålpannen. Ellers har vi fra skjærtorsdag klart utstyr for tegning og maling av egg, og i tillegg kjører vi kino for barna. Vi må heller ikke glemme aktivitetene som ligger i flere korte og lange oppmerkede turstier i området.

– Hva gjør dere for å skape påskestemning? 

– Noe tradisjonell påskepynt må jo på plass, i form av påskeliljer eller andre ting fra naturen. Ellers er jo ofte det enkle det beste: Litt fyr i peisen, levende lys og hyggelig betjening. Flere forbinder nok påske med mat, og vi har også en tilpasset påskemeny med påskelam, torsk og desserter. Ellers må vi få fram at brettspill selvfølgelig ligger klart!

– Hvilke tilbud/aktiviteter har dere ellers? 

– Ja, hva kan vi ikke tilby? Vi tilbyr overnatting i varierende prisklasser, en restaurant hvor du kan få servert både lokal og tradisjonell mat, møterom for konferansegjester og andre. I tillegg kjører vi teambuildinger, kurs og andre aktiviteter. Vi har utleie av vår vanncamp, hvor en kan sove i hengekøyer ved Refsvatnet. Og vi har Veslebu, en liten hytte nede ved vannet som også leies ut. Vi har også en 350 meter lang zip-line som er åpen gjennom sommeren. Ellers har vi utendørs stamp, utleie av kano/kajakk og SUP, samt det som trengs av utstyr til de ulike turene i området.

– Hva er spesielt med dere og deres beliggenhet?  

Vi kommer jo ikke unna at vi er situert ved starten av stien til Preikestolen. Men for oss som jobber her oppe, samt gjestene, så kommer man heller ikke unna utsikten som er fra hyttene våre. Man blir ikke lei av å sitte i restauranten og gløtte ut. Da ser man Refsvatnet og de høye fjellene på motsatt side av Lysefjorden, og man får følelsen av å være på fjellet kun en times kjøring fra Stavanger/Sandnes. Det gir en ro og sjelefred på mange måter, så det bør virkelig prøves.

– Er dere behjelpelige med turtips i området? 

– Vi er alltid behjelpelige med turtips, for det er mange småturer i nærområdet vårt, men også turer tettere mot Jørpeland og Tau. I tillegg så ligger vi tilknyttet Lysefjorden, slik at vi kan gi anbefalinger både på turer og overnattingsmuligheter rundt hele fjorden.

– Hva er de mest populære turene og aktivitetene i området? 

– Preikestolen er den store turen hos oss – det er rett i underkant av 300.000 som trasker opp dit hvert år. Ellers har vi turen til Rindatrollet, som er i et skogsterreng ikke langt fra fjellstuen. Her står det et stort tre-troll nede ved et lite vann. Turen er fin for de små, og er derfor populær. Ellers anbefaler jeg www.ut.no for å se alle turene i nærområdet.

– Hvor stor pågang pleier det være hos dere i påsken?

– Påsken er på mange måter litt starten på sesongen for oss, selv om den kommer tidlig i år. Vi ser at det er bra med bestillinger inne, både for dem som blir værende noen netter, men også gjester som kommer opp for å spise påskemiddag hos oss. Siden vi ligger ved Preikestolen ligger det i kortene at det er mange turister som besøker oss. I påsken ser vi at det er mange lokale som kommer hit, noe vi setter stor pris på, da lokalmiljøet betyr mye for oss.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?  

– «Bury my heart at Wounded Knee» av Dee Brown, kanskje? Amerikansk historie som omhandler indianerne. Har prøvd å lese den ferdig flere ganger, men får det ikke til – den er rett og slett for trist. Så selv om den ikke er ferdiglest, så betyr den mye. Prøvde faktisk å se filmatiseringen av boken, men klarte ikke det heller.

– Hva gjør deg lykkelig?  

– Samboeren og barna kommer på topp. Samtidig trives jeg også godt i eget selskap, med telt, sovepose, ingen telefondekning og lyden av primus. Gjerne i kombinasjon med mye regn eller snø, da trives jeg godt.

– Hvem var din barndomshelt? 

– Jean Claude Van Damme. Som gutt oppvokst på 90-tallet var det gjerne ikke så unaturlig.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Sigurd Wongraven fra Satyricon. Han virker som en seriøs fyr, lager god musikk og er en av Norges beste på vin. Og jeg trenger mer kunnskap om vin. Ellers hadde det jo også vært greit å ha noen med utdanning som heismontør der.

Mer fra Dagsavisen