Nyheter

SV vil stoppe privat barnehagekjede

Eirik Faret Sakariassen (SV) mener Trygge Barnehager AS ikke skal få etablere barnehage på Storhaug. Kristoffer Sivertsen (Frp) mener SV velger politisk ideologi foran nok barnehageplasser.

– Stavanger kommune bør si nei, og bygge selv. Det er ikke riktig at store kommersielle barnehagekjeder skal berike seg på offentlige skattepenger, sier Eirik Faret Sakariassen (SV).

Han mener Trygge Barnehager AS tar ut utbytte, via andre selskaper, ikke fra Trygge Barnehager AS.

– Det ble tatt ut 60 millioner kroner i utbytte fra Trygge Barnehager i 2013. I senere tid har de nok sett at dette ikke var så lurt. Det er grunn til å tro at de kamuflerer utbytte gjennom en omfattende selskapsstruktur, sier Faret Sakariassen og fortsetter:

– I 2016, de siste offentlig tilgjengelige regnskapene ble det tatt ut 74 millioner kroner fra selskaper som eies av eierne av Trygge Barnehager AS og selskaper som eier Trygge Barnehager. Det er ingen grunn til å disse tallene har endret seg. Jeg kan ikke bevise, men jeg er skeptisk. Det er stor grunn til å tro at det fortsatt tas ut millioner i utbytte, mener SV-politikeren.

LES OGSÅ: Slik kan du få billigere barnehageplass

Søker om 90 plasser

Desember i fjor søkte Trygge Barnehager AS om å etablere Storhagen FUS barnehage i Godalen på Storhaug. En barnehage som etter søknaden skal stå ferdig i årsskiftet 2019/2020 og romme seks avdelinger og 90 barnehageplasser.

Trygge Barnehager AS har fra før av to barnehager i Stavanger, Qmarkå FUS barnehage på Hundvåg og Heddeveien FUS barnehage på Gausel. Ellers i landet eier Trygge Barnehager nærmere 170 FUS-barnehager i mer enn 80 kommuner.

Forrige uke skulle kommunalstyret for oppvekst behandle saken. Rådmannen er positivt innstilt til at barnehagen etableres. Saken ble utsatt, da kommunalstyret ønske ytterligere informasjon om uteområder. Faret Sakariassen frykter at kommunalstyret for oppvekst til tillate etableringen.

– Da vil de gå imot bystyrevedtaket fra 23. oktober 2017. Her vedtok flertallet i bystyret. SV, Ap, MDG, KrF, FNB, Rødt og SP, at hovedregelen er at nye barnehager i Stavanger skal være kommunale eller ideelle private, sier Faret Sakariassen.

LES OGSÅ: Barnehager bruker NASA-teknologi mot smitte

– Vi tar ikke utbytte

Eli Sævareid, daglig leder i Trygge Barnehager, sier det ikke tas utbytte fra barnehagene.

– Det finnes ingen dokumentasjon på at vi tar utbytte, fordi vi aldri har tatt utbytte fra barnehagene. Vi har to barnehager fra før av i Stavanger. Gjennom ti år har vi aldri tatt utbytte. Overskuddet fra driften går tilbake til barnehagen som egenkapital, sier Sævareid til RA.

Hun sier at selskapene som har utbytte, ikke har noe med barnehagedrift å gjøre.

LES OGSÅ: Svært kritisk til barnehagekutt

– Jeg har flere selskaper enn barnehager. Jeg tjener penger andre steder, innen olje, oppdrett, eiendom og entreprenørskap, sier Sævareid.

– Hver barnehage er et eget selskap, et eget AS, som drifter seg selv, legger hun til.

LES OGSÅ: Dag Mossige (Ap) og Eirik Faret Sakariassen (SV) flertallet stadig oftere utarbeider Stavangers framtid på bakrommet

Sævareid sier hun begynner å bli lei av kritikken av private barnehager.

– Det er ufyselig. Det begynner å oppleves som mobbing. Vi driver seriøst med ordna forhold. Barna er det viktigste. Vi betaler skatt. Det er sunt å ha både private og kommunale. Det skaper konkurranse og høyner nivået og utdanningsnivået i barnehagesektoren, sier Sævareid.

– SV velger ideologi foran barna

###

Kristoffer Sivertsen (Frp) ber SV holde seg for nesen og stemme for.

– Det er pussig at SV skyter på et tiltak som gir barnehageplasser. SV har ropt etter nye plasser, og når det endelig kommer noen som kan komme på plass kjapt, så skal SV lete etter grunner til å si nei, sier Sivertsen og fortsetter:

– Igjen handler det om politisk ideologi, ikke om å få nok barnehageplasser til en bydel som trenger det, sier Sivertsen.

Han sier det haster å få på plass nok barnehageplasser.

– Her bør SV holde seg for nesen og stemme for, ikke gå imot fordi barnehagen har feil driftsform, sier Sivertsen.

Faret Sakariassen sier at SV, i de rødgrønne partienes fellesbudsjett, ville framskynde byggingen av den nye kommunale barnehagen i Storhaug bydel.

Sivertsen undrer seg over motstanden mot private i barnehagesektoren.

– Skal ikke aktører som leverer tjenester til kommunen få betalt? Det stilles ikke de samme spørsmålene når folk i kjeledress som leverer til kommunen.

Storhaug mangler 200 plasser

Barnehagesjef i Stavanger kommune, Monica Buvig Stenseth, sier at Storhaug har stor underkapasitet av barnehageplasser. Bydelen mangler 200 plasser. Behovet blir ikke dekket innen rimelig tid uten hjelp fra private barnehager.

Barnehagesjef i Stavanger kommune, Monica Buvig Stenseth, forteller om flere smitteverntiltak barnehagene forbereder før åpning 20. april.

– Det er planlagt å bygge en kommunal barnehage innen 2021, som vil dekke halvparten av behovet. Med en privat barnehage i tillegg vil hele behovet dekkes. Private og kommunale barnehager skal likebehandles, men kommunen kan si nei til private dersom det ikke er behov. På Storhaug anser vi at det er avgjørende å få nok plasser Vi har gode earfringer med de to FUS-barnehagene vi har i Stavanger i dag, sier Buvig Stenseth.

– Loven sier at offentlig tilskudd skal komme barna i barneahgen til gode, men at det er lov å ha et rimelig årsresultat, sier Buvig Stenseth, som forklarer videre at man ikke kan tallfeste et «rimelig» utbytte på generelt grunnlag. Kommunen kan imidlertid føre økonoimisk tilsyn for å sikre drift og utbytte i tråd med lovverket.

Mer fra Dagsavisen