Nyheter

– Usunt for lokaldemokratiet

Dag Mossige (Ap) og Eirik Faret Sakariassen (SV) er bekymret. De mener flertallet stadig oftere utarbeider Stavangers framtid på bakrommet.

– Vi står overfor noe nytt her. Den siste tiden har vi opplevd fire ganger, i fire store og viktige saker, at flertallspartiene har gjort seg opp en mening på forhånd – uten innspill fra befolkningen, opposisjonen eller andre. De serverer kaker, holder pressekonferanser, og det virker ikke som om flertallspartiene er interessert i å høre kritiske røster. Eller akseptere at andre partier kan ha gode forslag. Det er usunt for lokaldemokratiet. Flertallspartiene synes nok at dette viser styrke og handlekraft. For meg er det et tegn på svakhet – da de føler at de må vise at de kan samarbeide, sier Dag Mossige (Ap).

Fire saker

Han sikter til Storhaugløftet, plassering av tinghus på Bekhuskaien, hva som skal skje på Nytorget og delvis Viking-saken – hvor flertallspartiene støtter rådmannens forslag om en leieavtale med Viking.

** Storhaugløftet: Presse konferanse med flertallspartiene som er enige om at Storhaug får park, skole, barnehage, idrettshall og skatehall i samme kvartal.

** Bekhuskaien: Stavangers nye tinghus skal ligge på Bekhuskaien, flagger flertallspartiene på en pressekonferanse.

** Nytorget: Flertallspartiene mener de har funnet løsningen for Nytorget. De har avtale på å gå for Et massivt kontorbygg. Bevaring av trehus og jugendhuset til kunstskolen. Et underjordisk sykkel- og parkeringsanlegg.

** Stadion-saken: Flertallspartiene støtter rådmannens forslag om en leieavtale med Viking FK. Flertallet mener kommune skal bidrar til å redde Vikings økonomi ved å leie 50 treningstimer i uken på Viking stadion og treningsbanen for to millioner kroner i året. Saken skal ikke behandles politisk før i formannskapet torsdag.

– Det jeg reagerer på er at flertallet bestemmer seg for ting som ikke engang har blitt en sak ennå, sier Mossige.

– Er det greit å slå fast og flagge at Metropolis må flytte ut, og at det skal bygges en kontorbygning på stedet – uten å snakke med brukerne eller ta diskusjonen. Hva skjedde med å «spille hverandre gode» og komme fram til gode løsninger?

Mossige undrer seg om det er en ny politisk styreform som nå bygges opp i Stavanger, hvor man går bort ifra formannskapsmodellen og inn for å innføre byparlamentarisme.

– Mener de det er på tide å forlate formannskapsmodellen? Flertallspartiene opererer som et byregjering – uten at de kan bli stilt til ansvar for det, fordi man har formannskapsmodell, sier Mossige.

– Poenget med formannskapsmodellen er at rådmannen skal legge fram saker som vi politikerne skal ta stilling til. Hva som får flertall varierer, men her binder flertallspartiene seg til masten med avtaler som går mange år fram i tid, legger Mossige til.

– Skjer på bakrommet

Mossige får støtte fra SVs Eirik Faret Sakariassen.

###

– Det er udemokratisk at Høyre-alliansen har begynt en ny arbeidsform hvor de løfter politikken ut fra folkevalgte organer, og utarbeider framtiden for byen på bakrommet.

– Vi har en formannskapsmodell som skal bidra til samarbeid, men her har Høyre-alliansen begynt å bryte en lang og god Stavanger-tradisjon. Det er trist, og jeg håper de begynner en åpnere og mer demokratisk politisk behandling igjen, sier Faret Sakariassen.

Høyre: – Viser at vi tar ansvar

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) mener det er positivt at det flertallet som styret byen faktisk kan vise at de tar ansvar og kommer videre med store byprosjekter.

– Det har vist seg å være veldig krevende med lokaliseringsspørsmål og store byutviklingssaker når en ikke har hatt en avtale på samarbeide på disse tingene, sier Sagen Helgø og fortsetter:

– Bystyret hadde en sak på Bekhuskaien. Flertallet går inn for tinghus der. At flertallet blir enige om hvordan vi skal behandle den saken framover, er bare positivt, sier hun.

###

Da Nytorget ble uaktuelt for tinghus-plassering, synes hun det var naturlig at flertallet gikk ut offentlig med flertallets planer for Nytorget.

– Nytorget har vært en krevende sak med mange meninger. Det er viktig å komme videre, og det er viktig å vise at vi står sammen om utviklingen av Nytorget.

Ordføreren er ikke med på at flertallet praktiserer parlamentarisme.

– Det er flertallets rett til å diskutere og bli enige. At vi gjør det, viser styrke. Det er fortsatt rådmannen som legger fram saker, og reguleringsplaner. Sakene skal jo opp til politisk behandling etterpå, sier Sagen Helgø.

Frp: – Syting og klaging

– Først kritiserer Ap oss i flere år for å styre for lite. Nå kritiseres vi for å styre for mye. Dette er dessverre bare syting og klaging, sier Christian Wedler (Frp).

– I Viking-saken gikk Ap og SV ut og sa nei, før saken fra rådmannen opprinnelig var lagt fram. Det er litt absurd å høre at Ap med disse konkrete saken mener at debatt, diskusjon og kritiske røster er kvelt. Dette er saker som er flere år gamle. Diskusjonenes tid er forbi i disse sakene. Nå er det handling som gjelder. Jeg vil arbeide for flere avklaringen i byens mangeårige diskusjoner, ikke færre avklaringer, sier Wedler til RA.

Christian Wedler (Frp)

Venstre: – Faller på sin egen urimelighet

Per A. Thorbjørnsen (V) reagerer også på opposisjonens kritikk.

– Det finnes ikke en sak som går på Nytorget, men vi bestemte oss likevel for å gå ut med hvordan Nytorget skal utvikles. Det samme med Bekhuskaien. Å bli kritisert for kjappe vurderinger faller på sin egen urimelighet, sier Thorbjørnsen.

Thorbjørnsen sammenligner flertallets pressekonferanser med når mediene ringer politkere for å høre hva partiet mener om en sak.

– Avisene ringer ofte og spør hva vi mener. Noen ganger kan vi svare. Andre ganger må vi ta noen runder. Her var prosessen over. Vi var enige, sier Thorbjørnsen.

Han påpeker også at opposisjonen gikk ut og flagget at de ikke støttet Viking allerede før saken skulle behandles.

– Flertallet var lenge innstillt på å gjøre en jobb overfor Viking. Viking er uløselig knyttet til Stavanger, og kommunen er uløselig knyttet til Viking. Vi var klare til å bruke penger på Viking stadion, dersom det var behov. Da saken endelig kom på bordet, med summen to millioner kroner, så var det enkelt for Venstre å bestemme seg. Det viste seg å være likt for de andre partiene i flertallet, sier Thorbjørnsen.

Mer fra Dagsavisen