– Hvert år får vi inn søppel som folk ønsker at vi skal gi i julegave til barn, sier Trine Langeland.
Siden 2011 har hun drevet den frivillige organisasjonen Hjelp oss å hjelpe Rogaland. Året rundt går de ut på Facebook-siden sin og oppfordrer privatpersoner og bedrifter til å donere mat og klær til organisasjonen. Bidragene videreformidles til vanskeligstilte mennesker i hele regionen som oppsøker dem.
Flest trenger hjelp i julen, er organisasjonens erfaring. I fjor bidro de til at 150 mennesker fikk julegaver. I år tror de tallet blir nærmere 200.
– Vi får inn mye fint til dem, og det er vi takknemlige for, men en betydelig mengde er ubrukelig. Hver jul er vi derfor nødt til å åpne alle gaver før vi gir dem videre. Ofte ender vi opp med å kaste fem-seks søppelsekker med ødelagte gjenstander og klær, sier Langeland.
Vanligvis tar de imot brukte gjenstander. I julen ønsker de at barna skal få gleden av noe nytt. Anette Årvik, som også er med som frivillig, forteller at særlig hotelleffekter som såpestykker og dusjhetter, er en gjenganger når folk donerer julegaver til barn.
– Vi har også fått inn bladet Allers fra 2010 og engangsbestikk, forteller hun.
LES OGSÅ: Lager grønne gaver til jul
– Ikke for barn
Forrige uke toppet det seg for dem.
– Da hentet jeg en pakke som inneholdt en skjøteledning, en ødelagt duk, en åpnet kondompakke og brukte ballonger, forteller Trine Langeland, som på fredag la ut en melding om praksisen på Facebook-siden til organisasjonen.
– Ikke bare koster det oss penger å bli kvitt søppelet, men det tar også tid.
En ledning er heller ikke en egnet julegave for et barn, påpeker Årvik.
– Jeg tror ikke noen gjør dette av vond vilje. De ser gjerne gjenbruksverdien i ting, men en ledning er ikke noe du gir til en unge, sier Årvik.
Tone Holgersen, som er med i frivillighetsteamet, oppfordrer givere til å tenke seg om:
– At klær er rene og hele er prioritet nummer én. Når man først er langt nede, så trenger du ikke å få noe som gjør at du går enda lenger ned i kjelleren. Vi ønsker å gi gaver som bygger opp, sier hun.
LES OGSÅ: Ønsker flere bøssebærere
Ond vilje
Også andre steder i landet mottar organisasjonen søppelgaver, ifølge Cecilie Christin Tønnessen, som startet den landsdekkende Hjelp oss å hjelpe-organisasjonen i 2011. Hun styrer i dag skuta fra Østfolds-avdelingen, og kan fortelle at enkelte gaver rett og slett er ondsinnede.
– I fjor opplevde vi å få tykke sokker med hull i surret rundt en boks med makrell i tomat. Vedlagt lå det en lapp: «Foreldrene dine har ikke råd til julegave, din lille drittunge», sier hun.
Adressa.no skrev i 2011 at søppelgaver er blitt til hodebry for Frelsesarmeen i Trondheim. Hos Frelsesarmeen i Stavanger får de inn enkelte ting som må kastes når de samler inn julegaver til barn, men ifølge diakon Gro Westby er ikke dette et stort problem. – Stort sett opplever vi at folk har respekt for gavesystemet, sier hun til RA.