Stavanger

Lager grønne gaver til jul

Ingen peiling på hva du skal gi kona til jul? Hva med en grønn gave i år?

Det manglet ikke på ideer da Grønn Hverdag med sine samarbeidspartnere inviterte til Juleverksted i Kiellandsrommet på Sølvberget på torsdag. Her fikk byens borgere tips om hvordan de kan snekre fuglekasser, lage dukketeater, flette med pil, hekle kjøkkenkluter av gamle laken og t-skjorter og lage juledekorasjoner av vekster som er plukket i naturen.

- Jeg fikk et klippekort med seks husvask av min mann i fjor, sier Imme Dirks Eskeland, miljørådgiver i Grønn Hverdag.

Selv ga hun sin mann et klippekort hos Sjokoladepiken hvor de hver første onsdag i måneden drikker en kopp varm sjokolade. Varm, økologisk sjokolade og økologiske pepperkaker kunne hun også by folk som møtte opp på juleverkstedet.

Hentet i naturen

12 utstillere stilte sin kunnskap til disposisjon for de mange som søkte inspirasjon til førjulspynting og til julegaver. Ved en av de små workshopene var Cecilia Bast Sætre allerede på åpningstidspunktet i full gang med å lage mosehjerte til å henge som pynt på døren eller på graven. Den laget hun raskt av ved hjelp av aviser, ståltråd og mose hun hadde funnet i skogen.

Til henne kom Solveig Hodne Riska og Siv Tove Meinich-Bache for å få nye ideer.

- Det er kjekt å bli inspirert, sier Riska.

- Blir det miljøvennlige gaver fra dere i år?

- Jeg tenkte noe spiselig, sier Menich-Bache, og ler.

- Vi blir jo mer og mer bevisst på dette, det miljøvennlige fascinerer og tiltrekker mer. Det er kjekt å få gaver med litt mer sjel i, sier Riska.

Boktips

Like utenfor verkstedet hadde bibliotekleder i kultur- og faktabiblioteket, Anne Torill Stensberg Lura plassert seg strategisk med sine lesetips og -opplevelser.

- Veldig mange kommer og spør om tips om bøker de kan låne. Her kan folk låne lass på lass, så biblioteket er utrolig miljøvennlig. Alt kan lånes gratis, og det er ingen som stiller spørsmål til hva du ønsker. Vi leser også veldig mye av det som folk ikke vet av og som ikke hører inn på boktoppen, sier Lura.

Hun plukker fram romanen «Pan» av Knut Hamsun blant de mange hun har valgt ut denne torsdagskvelden.

- Har du lest denne? Den er utrolig vakker. Den må du lese, anbefaler Lura.

Inne på juleverkstedet fylles det fort opp med nysgjerrige mennesker rundt bodene. Her fikk de lære å massere, lage dukketeater, tips til tidsgaver og turopplevelsesgaver og sy handlenett og forkle av stoffrester.

- Jeg har så mye stoffrester hjemme, men jeg skulle ha mer tid, sier Sigrid Hagen.

Husker ikke gavene

Det er første gang et slikt juleverksted blir arrangert på Sølvberget, men Imme Dirks Eskeland lover at det ikke blir siste gang om det skulle bli en suksess.

- Tenk at det i fjor ble brukt 42.7 milliarder i julehandelen, og det er 36 prosent mer enn ellers i året. Noe av det er selvsagt mat, men mesteparten er ting - ting som skal produseres, emballeres, transporteres og så kastes på søppeldynga. Selv nå i finanskrisen regner handelsstanden med at julehandelen ender på 3 prosent høyere enn i fjor. Det er sinnsykt mye penger, sier Eskeland.

Hun er også overbevist om at folk flest ikke husker hva de fikk til jul i fjor.

- En engelsk undersøkelse viste at halvparten av mennene ikke husket hva de fikk av kona si til jul, og mellom 50 - 80 prosent får uønskede gaver til jul, sier Eskeland.

Utstilling

Verkstedet munner ut i en utstilling på biblioteket og den skal stå ut desember.

- Her skal vi stille ut det vi har hatt på verkstedet, pluss henge opp faktainformasjon. Slik håper vi å inspirere enda flere til å tenke grønt i årets julehandel, sier Eskeland.

Utstillingen åpner i dag i forbindelse med Kjøpefri dag som Grønn Hverdag skal markere på Arnageren sammen med Natur og Ungdom. Der skal de dele ut pepperkaker og alternative gavekort.

Mer fra Dagsavisen