Nyheter

Endelig bestemt – det blir ny stadion i Sandnes

Bystyret i Sandnes vedtok å støtte bygging av nytt stadionanlegg i byen.

For Sandnes Ulf og klubbens daglige leder Tom Rune Espedal, var dette en gledens dag.

– Det er åtte års arbeid som ligger bak, så dette er en veldig god dag for Sandnes Ulf. Nå er et særdeles viktig fundament på plass, sa Espedal til RA.

Et annet viktig punkt er salget av arenanavn. Sandnes Ulf er snart i mål med en totalpakke til en aktuell kjøper. Det nærmer seg også etablering av et eget AS.

– Klubben skal eies 100 prosent av oss selv. Det viktigste er å få finansieringen i boks, så kommer selskapet og de andre avtalene etterpå, sier Espedal.

Ba ut utsettelse

Før saken ble realitetsbehandlet, gikk Thor Magne Seland i Høyre på talerstolen og argumenterte for at prosjektet var for lite belyst, og ba derfor bystyret om å utsette saken til manglende opplysninger forelå.

Forslaget fikk kun 18 stemmer og ble dermed nedstemt.

Bidrar med 40 millioner

Byggingen av anlegget er prissatt til nærmere 148 millioner kroner. I bystyremøtet ble det vedtatt at Sandnes kommune bidrar med 40 millioner kroner av det totale beløpet, med avtale om 40 års forskuddsleie av den nye fotballbanen.

Blant flertallet av kommunestyrerepresentanter som stemte for vedtaket, var Frp-politiker Pål Morten Borgli.

– Dette prosjektet har kommet inn på et godt spor. Det er valgt å ikke bygge et egoistisk, toppmoderne stadionanlegg kun for fotballklubben Sandnes Ulf, men et anlegg som skoler, barnehager og andre organisasjoner kan benytte seg av, la han fram før vedtaket var gjort.

Kun 17 representanter stemte mot leieavtalen. Blant dem Trond Niemi i KrF, som mener kommunen burde prioritere annerledes.

– Vi heier på Ulf, men mener det er andre gode krefter som kan gi laget de fasilitetene de trenger. Det blir feil av kommunen å ta så stor del av regningen. Vi har heller foreslått et beløp på én million kroner som gis til frivillige organisasjoner årlig de neste 40 årene. Organisasjoner som gjør viktig arbeid for befolkningen vår bør prioriteres, sa han.

Kommunen med garantiansvar

Med stort flertall ble det også vedtatt at Sandnes kommune skal garantere med selvskyldnergaranti for 80 prosent av det til enhver tid utestående lånet som Sandnes stadion AS (selskapsnavnet skal endres) tar opp til bygging av den nye stadion.

Garantien skal gis på markedsvilkår ved avtaleinngåelsen som framforhandles av rådmannen og gjelder ved garantistillelsen for kroner 23,92 millioner. Kommunens maksimale garantiansvar kan ikke overstige dette beløpet.

Med vedtakene i orden er ikke Espedal og klubben langt unna å sette første spade i jorden.

– Vi har et ønske om å starte gravingen i november eller desember. Om vi holder oss til planen vil det si at stadionanlegget skal stå klart i mai eller juni 2019, avslutter Espedal.

Mer fra Dagsavisen