Nyheter

Nytt masterstudium ved UiS skal gjøre Stavanger smartere

Universitetet i Stavanger (UiS) og kommunen går sammen for å skape en smartere by. Samarbeidet resulterer i nytt masterstudium ved universitetet.

Stavanger kommune ønsker å fortsette sin satsing på åpne data og smartby-teknologi, og nå har UiS koblet seg på for å bruke disse dataene i undervisning og forskning.

Samarbeidet resulterer i et nytt masterstudium med oppstart høsten 2018. Det fortalte partene på teknologimessen Nordic Edge på Stavanger Forum onsdag.

– Vi ser et samfunnsansvar i å utdanne flere innen IKT (informasjons- og kommunikasjonsfaget) da interessen for faget stadig blir større. Ved bruk av kommunens og andre samarbeidspartneres åpne data skal vi derfor starte et nytt masterstudium på universitetet, sier leder ved Institutt for data- og elektroteknikk på UiS, Tom Ryen til RA.

LES OGSÅ: Slik blir smartbyen Sandnes

Utvikle smarte løsninger

Det nye 5-årige masterstudiet, som starter i august neste år, heter datascience. Studiet innebærer at studentene skal kunne grave i offentlige data, som kommunens statistikk rundt blant annet luftkvalitet, trafikk og befolkning, for så å utvikle smarte løsninger for kommunens innbyggere.

– Vi kan blant annet forske på sammenhengen mellom trafikk og helse, og finne teknologiske løsninger som gjør hverdagen enklere for innbyggerne. Kombinasjonen av dataene kommunen og andre partnere tilbyr oss byr på store muligheter, sier Ryen.

LES OGSÅ: Krever minister-svar om legestudier til UiS

Smartere sammen

Ifølge Inger Bjørkum Leigvold, leder for infrastruktur ved IT-avdelingen i Stavanger kommune, er det avgjørende å ha samarbeidspartnere som UiS for at Stavanger som by skal kunne bli smartere.

– Det nytter ikke å stå alene lenger. Vi må samles og dele data på tvers av hverandre for å finne nye og smarte løsninger. Derfor skal UiS, kommunens innbyggere, bedrifter og hvem som helst andre som er interessert, kunne bruke våre data til å komme opp med smarte løsninger, forteller Leigvold.

I beste fall kan det skape nye arbeidsplasser, mener hun.

– Dette er viktig for næringslivet. Om kommunens data kan bidra til at du eller jeg starter en ny bedrift med nye arbeidsplasser, så er det en vinn-vinn-situasjon for kommunen, sier Leigvold, før Ryen legger til:

– Og for oss er det viktig å bidra til dette ved å utdannet folk for framtiden gjennom masterstudiet, sier han.

LES OGSÅ: Ingen selvfølge med legestudier

Personvern og sikkerhet

Med data tilgjengelig for offentligheten er imidlertid Ryen bevisst på å ivareta personvern og sikkerhet. – Selv om det er åpen data må vi huske på sikkerhet og personvern. Det er noe vi kommer til å ta inn i utdanningen på UiS, sier han.

Det synet deler også Leigvold.

– Personvern er viktig for kommunen også. Dersom Stavanger kommune kompromitterer personverner har vi tapt, avslutter hun.

Mer fra Dagsavisen