Nyheter

Mor dømt til fengsel for barnebortføring

En norsk mor må i fengsel etter å ha tatt datteren ut av Norge på ulovlig vis. Advokat Sjak R. Haaheim tror dommen kan være avskrekkende for andre foreldre.

En 37 år gammel kvinne bli i Høyesterett dømt til fire måneders fengsel etter å ha bortført sin mindreårige datter fra Rogaland til Storbritannia. Det skriver NRK.

Et halvt år etter at kvinnen og barnets far var enige i et rettsforlik om delt foreldreansvar og omsorg, tok kvinnen med seg datteren og forlot landet. Over telefon opplyste hun til sin tidligere samboer «at han ikke ville få se datteren igjen», heter det i dommen fra Høyesterett.

Den 37 år gamle kvinnen ble i tingretten dømt til fengsel i seks måneder, men lagmannsretten senket straffen til fire måneder fordi saksbehandlingen hadde tatt tid. Høyesterett opprettholdt dommen fra lagmannsretten.

Advokat Sjak R. Haaheim mener dommen er et krystallklart signal til foreldre som planlegger å ta barn ut av Norge på ulovlig vis og tror den kan virke avskrekkende.

– Skal man tolke Høyesterett, mener de at et normalt straffenivå burde være et halvt års ubetinget fengsel. En ganske markant straff, sier advokaten til NRK.

Haaheim er en av 24 advokater som står på Justisdepartementets liste for spesialister i barnebortføringssaker.

Mer fra Dagsavisen