Nyheter

Fagforeninger reagerer på Kyllingstad

I motsetning til Ståle Kyllingstad mener Roy Erling Furre i Safe at det er umulig å erstatte offshorearbeideren. Leif Sande i Industri Energi mener lyset vil bli slukket før fjernstyringsteknologien kommer for fullt.

Bilde 1 av 2

Onsdag skrev RA om IKM-sjef Ståle Kyllingstad som mener at det i framtiden ikke vil være behov for å sende mennesker offshore for å jobbe på oljeplattformer.

– Teknologien vil bare øke i vår industri. I framtiden vil fjernstyring bli mye mer vanlig. Det er også helt nødvendig for å få ned kostnadene, sa Ståle Kyllingstad.

– Behovet kommer til å gå veldig ned, og det har allerede begynt. Det eneste man trenger er et vedlikeholdsteam noen ganger i året, mener Kyllingstad, administrerende direktør i IKM Gruppen.

LES OGSÅ: – Vil ikke trenge offshorearbeidere

– Tror mange vil steile

Utspillet fra den frittalende jærbugründeren får Roy Erling Furre, nestleder og HMS-ansvarlig i fagforeningen Safe, til å reagere.

– Jeg vil tro at dette får våre medlemmer til å steile, sier Furre til RA.

Han reagerer både på Kyllingstads vilje til å kutte offshorekostnader som lønn, tillegg, kost og losji, samt selve fjernstyringen fra land.

– Teknologien går framover. Vi vil ikke motsette oss effektivisering og smartere løsninger, men det må være fornuft i det, sier Furre, som mener det er et «godt stykke» igjen til oljeplattformene kan fungere uten folk til stede.

– Oljebrønner er komplekse og krever tett oppfølging. Noe som er bortimot umulig å fjernstyre. Mange har prøvd å fjernstyre fra land, men de har ikke klart det, mener Furre.

– Kanskje det vil skje på noen områder, men det vil alltid være behov for mennesker på en plattform. Jeg er ikke motstander av teknologi, men den klarer ikke overta alt. Vi har ROV-piloter (førerløse ubåter) som fjernstyres, men likevel ser man behovet for menneskelige dykkere, legger han til.

– Hindrer rekruttering

Furre reagerer også på Kyllingstad som mener en oljearbeider skal ha samme lønn som andre, ikke-oljerelaterte industrier.

– Jeg forstår at Kyllingstad har fått redusert omsetning, men om han ønsker en lønnsreduksjon så burde han ha gått foran som et godt eksempel selv. De som klager mest på oljelønninger er de som har tjent mest på næringen.

Furre mener at Kyllingstad stikker kjepper i hjulene for olje-rekrutteringen.

– Fjernstyrings-utspillet og snakket om lønn er et hinder for rekrutteringen, sier Furre.

– Kommer nok for seint

Forbundsleder for Industri Energi, Leif Sande, tror lyset slukkes på norsk sokkel før teknologien kommer.

– Jeg tror oljeaktiviteten snur før vi får folketomme plattformer. I teorien kan det komme, men jeg tviler.

– Når slukkes lyset?

– Vanskelig å si. Det vet ikke jeg og egentlig ingen. Men minst en generasjon offshorearbeidere, som ennå ikke er født, kan gå av med pensjon, svarer han.

Kyllingstad svarer

Ståle Kyllingstad sier til RA at det alltid vil være behov for mennesker på en plattform.

– Men de er som typografene i avisene, det vil være betydelig færre av dem. Antallet vil gå ned. Men det er klart at det alltid vil være behov for vedlikehold, sier Kyllingstad.

På Bryne bygger IKM et kontrollrom for ROV-piloter.

– Det er ikke bare vi som gjør det. Flere bygger kontrollrom for fjernstyring, sier han.