Nyheter

Rogaland Ap tror på fire faste på Stortinget

Rogaland Ap øyner fire faste på Stortinget etter høstens valg i «vippestaten».

Både nå Oslo-baserte og lokale listekandidater for Rogaland Ap var på fylkesrunde på årets første arbeidsdag. Hadia Tajik, Øystein Langholm Hansen, Hege H. Liadal, Torstein Tvedt Solberg og Julia Wong vil kjempe for et fjerde mandat. Foto: STEIN ROGER FOSSMO

Fem stortingskandidater på fylkesbesøk  2. januar etterlater ingen tvil: Ap satser hardt på Rogaland før valget, ikke minst for å sikre et fjerde mandat.

– Rogaland blir «vippestat», mener andrekandidat Torstein Tvedt Solberg, som også er blant Ap-trioen på Stortinget nå.

Sentio Research Norge har utført en måling hos 1000 personer i november. Rogaland Ap går fram 6,9 prosentpoeng fra 2013-valget til 29,5 prosent, mens Frp taper 3,5 prosentpoeng og blir registrert med 15,2, og Høyre mister 2,1 prosentpoeng til 28,0 prosent.

– Ap størst

– Vi gjorde et ikke veldig godt valg i Rogaland i 2013, med bare 22,6 prosents oppslutning. Høyre og Frp hadde samlet 50 prosent av stemmene her ved sist stortingsvalg. I denne målingen er Ap det største partiet i Rogaland, sier Tajik, som topper stortingslisten.

Etter vel tre år med H/Frp-regjering har stemningen snudd også på andre målinger, Høyre og Frp faller, Ap vokser.

– Forskjellen på tre og fire mandater fra Rogaland ved 2013-valget var 5237 stemmer. Vi har vært inne med fire mandater på meningsmålingene i over et halvt år, sier Tajik.

Wong på Stortinget?

Vinner Ap valget, kan utmerket godt også den nå 21 år gamle Julia Wong fra Sandnes havne fast på Stortinget, all den tid både tidligere kulturminister Tajik og de øvrige listetoppene er aktuelle i regjeringsposisjon.

– Det fjerde mandatet i Rogaland kan bli svært viktig, for det kan bli svært jevnt i høst, sier Tajik.

Listetoppene mener uroen rundt legenes reservasjonsrett, svekket arbeidsmiljøloven, lite jobbskaping i privat sektor og økende sosiale ulikheter er blant årsakene til at H og Frp taper posisjon.

– Velgerne ser at de sosiale ulikhetene øker, at ledigheten øker, og at det skapes færre jobber, det rammer spesielt Vestlandet. Skattelette til de rikeste virker ikke, sier Tajik.

Tallene fra målingen (Valg 2013 i parantes):

Ap: 29,5 (22,6), + 6,9

Frp: 15,2 (18,7), - 3,5

H: 28,0 (30,1) - 2,1

KrF 10,0 (10,6) -0,6

Sp 5,7 (5,2) - 0,5

V: 3.9 (4,5) - 0,6

SV: 2,7 (3,3) - 0,6

MDG: 2,2 (2,2) +/- 0

Rødt 1,3 (0,4) - 0,9

De Kristne 1,1 (1,0) - 0,1

Pensjonistpartiet: 0,3 (0,5) – 0,2

andre: 0,3 (0,7) – 0,4

Sperregrensen på 4,0 prosent og ordningen med utjevningsmandater gjør beregninger usikre, men hvis Sentio Researchs måling hadde vært 2017-valget, ville Ap fått et ekstra mandat på bekostning av mandatet Venstre nå har på utjevning. Ap-toppene mener Frps tredje mandat, Høyres fjerde mandat og KrFs andre mandat i Rogaland er usikre.

Aarebrot: - Godt mulig

Frank Aarebrot mener Ap godt kan få fire på Stortinget i Rogaland.

– Ap har hatt en vekst, men jeg har mer tillit til de undersøkelsene avisene selv betaler for. Problemet med partienes egne målinger er at de bare sendes til avisene når det er solskinnshistorier, sier valgforskeren.

Han registrerer uansett velgere på vandring også fra andre målinger.

– Det er godt mulig Ap gjør et godt valg, både på grunn av økt arbeidsledighet, økonomisk krise og fall i boligpriser, sier Aarebrot.

Ledighet og skatt

Han regner med at Frp får svi.

– Oljearbeidere som før stemte Frp for å få lav skatt kan nok nå være mer opptatt av ledighet og forhold i arbeidslivet, sier Aarebrot.

Han tror også Sp kan få et løft.

– Sp kan vokse på motstanden mot kommunereformen, for eksempel i Ryfylke, sier professoren.

Underlagsmatrialet fra meningsmålingen viser trekk som bør være oppløftende for Ap. Av de velgerne som sier de vil stemme på samme parti som sist scorer Ap 83,6 prosent, KrF 78,5 prosent, Frp 75,3 prosent, RV 75,0 prosent  Sp 73,1 prosent . SV, Venstre og MDG er blant de som er mest utsatt, Venstre scorer bare 40 prosent, mens SVs tall er 58,6 prosent. MDG scorer 64,3 prosent.

Høyre og Ap har ifølge målingen størst mobiliseringsmuligheter, av de som oppgir at de vil stemme Ap nå var det 14,2 prosent av de som ikke stemte ved sist valg. Av Høyres tilhengere i målingen var det 13,6 prosent som ikke stemte sist, tilsvarende tall for Frp er 3,7 prosent og for Venstre 2,5 prosent.

Venstre trenger heller ikke glede seg over antallet usikre 2013-velgere: 25,7 prosent er nå usikre. Høyre: 15,7 prosent, KrF 10,8 prosent, SV 10,3 prosent, Sp: 9,6 prosent Frp 9,4 prosent og Ap 9 prosent.