Nyheter

Inviterer til svømmehelg i Stokkavatnet

De trekker ut av bassengene om sommeren, friskusene som ukentlig legger på svøm i Stokkavatnet. Denne helgen inviterer de store og små til svømmedyst under åpen himmel.

1 av 7

Utendørssvømming, eller open water som det heter blant de innvidde, er en sport i vekst. Den var første gang på OL-programmet i 2012, og hos våre naboer i Sverige har det etter hvert blitt en stor idrett. Vansbrosimningen, Sveriges største utendørs svømmearrangement, har hele 16.000 deltakere.

LES OGSÅ: Uorganisert styrketrening ved Stokkavatnet

– Det er jo det som er drømmen, sier Geir Andersen i Roma svømmeklubb, arrangøren bak helgens svømmekonkurranse i Stokkavatnet.

Men inntil videre er klubben godt fornøyd med å slå fjorårets deltakerrekord, med 150 påmeldte svømmere.

For friskusene

Med en nokså regntung og kjølig sommer bak oss, har det heller ikke blitt de store temperaturene i Stokkavatnet. Under treningsøkten onsdag kveld viste termometeret halvkalde 17,1 grader. Noen av svømmerne skulle nok gjerne sett at man passerte 18-tallet før de heiv seg uti.

LES OGSÅ: 3000 skal kjempe seg rundt «sjøene»

– De tøffeste av oss starter sesongen allerede tidlig på våren, men de fleste av oss er avhengig av litt komfort. Vi starter ikke før vannet nærmer seg 16 grader, i slutten av mai, forklarer Gøril Gripsgård i Roma svømmeklubb. Hun har vært aktiv svømmer lenge, men det er først de siste årene hun har prøvd seg utendørs.

– Det gir en helt annen dimensjon på svømmingen å være ute. Du kommer mye nærmere naturen. Det er herlig når solen skinner, men det er kanskje aller best når det styrtregner, sier hun.

Hvem er så gjengen som i våtdrakter og fargerike badehetter som hiver seg ut i Stokkavatnet denne helgen?

40-årskrisen?

– Alt fra topptrente svømmere som Truls Wigdel til amatører og mosjonister som ønsker seg en spennende utfordring, sier Gripsgård.

LES OGSÅ: Denne turstien er folkets favoritt

– Og noen i 40-årskrisen, sier Mariann Thuv og ler.

I helgen vil Roma-svømmerne at så mange som mulig tar turen, for å se hva utesvømming dreier seg om.

– Vi stiller med telt og salg av kaker og kaffe. Legg helgeutflukten til Stokkavatnet, oppfordrer Gøril Gripsgård.

LES OGSÅ: Ny deltakerrekord i Stavanger Triathlon