Stavanger

3000 skal kjempe seg rundt «sjøene»

Når 3-sjøersløpet feirer 10-årsjubileet i morgen, er det med rekordmange løpere på startstreken.

Løpet som går rundt Stokkavatnet, Hålandsvatnet og Mosvatnet, startet i det spe i 2006. Da var det 140 som fullførte. I år stiller 3000 deltakere. Løpet var fulltegnet for tre uker siden.

– De siste årene har det tatt helt av. Vi satte en stopp på 3000 i år, både på grunn av sikkerheten og ikke minst at de som deltar skal ha en positiv opplevelse, sier Signe Emilsen.

Massemønstring

I tillegg til å representere arrangørklubben GTI, har hun de siste to årene vært daglig leder i Rogaland Friidrettskrets. For Emilsen er den store bredden i arrangementet noe av det viktigste.

– Det som er så fantastisk med 3-sjøersløpet, er den store massen vi klarer å mobilisere. Men for å nå ut til massene, er vi avhengig av å ha med oss eliteløperne – og motsatt, sier Emilsen, som har vært med fra starten av og selv har deltatt i fem 3-sjøersløp.

– Bakken opp mot Stokka kirke er dryg. Den første delen av løpet er slakt og fint, mens den siste delen er tøff.

Underveis er det flere drikkestasjoner. «Cola-stasjonen» ved Mosvatnet er kjærkommen.

– Du trenger en ekstra piff de siste kilometerne før målgang, sier Emilsen.

Fartsholdere

3-sjøersløpet er ett av få AIMS-sertifiserte (Association of International Marathons and Distance Races) halvmaratonløp i Skandinavia. Løypen er nøye målt opp – deltakerne løper nøyaktig 21.098 meter.

For å sørge for fint driv i feltet, har arrangørene fått med seg 15 fartsholdere. Dette er rutinerte løpere fra arrangørklubben GTI Friidrett, som skal hjelpe deg til å få den tiden du ønsker.

– Når så mange som 1500 av løperne deltar for første gang, kan det være vanskelig å disponere løpet fra start. Fartsholderne hjelper deg til å disponere løpet på en optimal måte, uansett om målet er å løpe på 1,5 time eller to timer, sier Emilsen.

– Det viktigste er at de som deltar får en positiv opplevelse, og at de føler mestring.

Dette er favorittene

Med OL-deltaker Urige Buta og lokale Ørjan Grønnevig på startstreken, er det duket for tidenes 3-sjøersduell.

Ørjan Grønnevig har lenge ønsket en duell med Buta, og nå får han det. Frew Zenebe Brkineh, som har vunnet herreklassen de tre siste årene, er ikke helt i form, men kan også melde seg på i kampen om seieren.

– Mange spår at Ørjan Grønnevig vinner herreklassen i år. Kampen står nok mellom ham og Buta, tror løpsleder Martin Svangtun.

I kvinneklassen er fjorårsvinner Elise Selvikvåg Molvik sulten på ny seier.

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg går for seier i år også, men det er en del andre som kan være med og kjempe, sier hun.

De to hardeste utfordrerne til seieren er nok Kjersti Fresvik og Ann Kristin Mosbron.

Elise Selvikvåg Molviks tips

Elise Selvikvåg Molvik vant 3-sjøersløpet i fjor, og er den største favoritten også i morgendagens løp. I fjor kom hun i mål på tiden 1.20:55. Her er hennes råd før løpet:

  • Trapp ned treningen før løpet. Ikke ta en for hard treningsøkt dagen før.

– Her er det litt forskjell på meg og en som aldri har deltatt i løpet før. Jeg trapper ned fra to til én treningsøkt om dagen de siste dagene før et løp. Jeg kjører gjerne 4–5 stigningsløp dagen før.

  • Spis som normalt, men pass på å få i deg ekstra mye karbohydrater dagene før.
  • Spis frokost cirka tre timer før løpsstart. Like før løpet, kan du gjerne spise en banan for å få i deg litt ekstra næring.

– Bananen før løpsstart har blitt et ritual for meg. Det er noe jeg har fått for meg.

  • Ikke test nye ting i forkant av løpet. Spis og drikk som du pleier. Du vil ikke risikere å spise noe kroppen ikke tåler rett før løpet.

Løpsdisponering:

  • Ikke gå for hardt ut. Det er lett å bli revet med i begynnelsen av løpet.

– Og jeg er én av dem!

  • Husk at den siste halvdelen av løypen er hardere enn den første. Det er kjekkere å ha litt krefter igjen på slutten, enn å ta ut for mye i starten.

Mer fra Dagsavisen