Nyheter

Størst økning i inkassosaker i Rogaland

Inkassoselskapene melder om kraftig økning i antall misligholdte forbrukslån. De yngste står for størstedelen av inkassosakene og økningen er størst i Rogaland.

Hos Norges største inkassoselskap, Lindorff, har antall inkassosaker fra forbrukslån og kredittkort vokst med 30 prosent på ett år, ifølge Dagens Næringsliv.

– Det er først nå vi ser at misligholdet fra forbrukslån øker betydelig. Utviklingen er et varsku om at man bør passe bedre på, sier administrerende direktør Anette Willumsen.

50 prosent økning i Rogaland

Økningen er størst i Rogaland, som er hardt rammet av oljekrisen. Her har antall inkassosaker knyttet til forbrukslån og kredittkort vokst med 50 prosent det siste året.

Hos Lindorff er det aldersgruppen mellom 25 og 45 år som har størst andel av inkassosakene, også de sakene som er knyttet til forbruksgjeld.

En oversikt fra inkassoselskapet Kredinor viser at veksten i antall inkassosaker har økt særlig blant personer mellom 18 og 25 år.

– Det har vært en gradvis økning i inkassogjeld som yngre pådrar seg, sier administrerende direktør Tor Berntsen.

Ønsker gjeldsregister

Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) trekker fram tre ting for å få møte veksten i inkassoveksten.

– Arbeiderpartiet vil innføre gjeldsregister, begrense markedsføringen og få mer opplæring i personlig økonomi inn i skolen. Og så må vi se på muligheten for å sette et tak på rentene for forbrukslån og kredittkort, sier han til RA.

Han mener kredittkort- og forbrukslånsgjelden vokser fordi mange mangler kunnskap om personlig økonomi.

– Og fordi mange i regionen vår har mistet jobben. Regjeringen må på banen og sørge for å hindre finansselskaper i å drive rovdrift på folk med betalingsproblemer, sier han.

Slik unngår du smell

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB mener det er lett å falle for fristelsene i et av verdens rikeste land.

– Det er lett å sammenligne seg med andre og ville ha det andre har selv om lommeboken ikke strekker til. Norge har hatt en periode med økonomisk godvær og når økonomien er på stell er det lett å falle for fristelser. Mange har nok hatt en god intensjon om å betale tilbake, men uforutsette hendelser som sykdom, arbeidsledighet eller samlivsbrudd kan fort sette kjepper i hjulene, sier hun.

Her er Sandmæls syv tips til å unngå økonomisk baksmell:

1. Sett opp et budsjett slik at du får økonomisk oversikt.

2. Gjør rom i budsjettet til sparing.

3. Opparbeid deg en økonomisk buffer til uforutsette utgifter .

4. Aldri lån over evne.

5. Spar til forbruk, ikke lån med mindre du har en god betalingsplan.

6. Regn ut hvor mye det vil koste deg i renteutgifter før du tar opp lån.

7. Husk å betale ned gjelden din i riktig rekkefølge. Prioriter alltid det med dyrest rente.

Nyeste fra Dagsavisen.no: