Nyheter

100-ugå har startet: Vant Folkets favoritt i fjor – satser på pølse og stappe i år

I fjor vant lammelåret til Gamlaværket Folkets favoritt. Denne 100-ugå satser de på en ikke hvilken som helst «pølse og stappe».

Bilde 1 av 4

Mandag startet 100-ugå i Sandnes. Fram til og med 16. februar får man kjøpe et måltid ved 36 spisesteder i sentrumskjernen. Etter å ha satt besøksrekord hver gang siden starten i 2014, er det nå kvalitet som er viktigst, forteller prosjektleder Anne Paulsen i Sandnes Sentrum AS.

Forrige gang, i september i fjor, vant Gamlaværket prisen Folkets favoritt, som er en avstemming på Facebook. Den gang disket de opp med lammelår. I år er det «bangers and mash», pølse og stappe på godt norsk. Vil det slå like godt an hos kundene?

– Dette er ikke bare «pølse og stappe», skal jeg si deg, sier daglig leder Bente Andersen.

– Pølsen heter Midtsommerpølse, og er fra Idsø. Det er en prisvinnende pølse som vår kjøkkensjef, Morten Svendsen, har vært med på å utvikle fra starten av. Resten av retten består av med selleripuré, løkkompott og mangochutney, forklarer Andersen.

Skal på menyen

Midtsommerpølsen skal også på menyen etter 100-ugå.

– Vi pleier å bruke 100-ugå som en kickstart på mat som vi kjører på menyen framover, sier Andersen.

Hun er ikke redd folk er mette, etter at det forrige uke var Spis for 100 i Stavanger.

– Nei, dette er bare en forlengelse av en slags «matfestival». 100-ugå er veletablert i Sandnes. En tradisjon som ikke vil forsvinne, sier Andersen.

Det er 12. gang 100-ugå arrangeres i Sandnes. Det er to ganger i året, februar og september. Høsten i fjor var det 85.113 gjester som besøkte 100-ugå.

– Det var nok en besøksrekord. I september hadde vi et historisk høyt snitt på terningkastene. I år er vi ikke like opptatt av besøkstallet, men kvaliteten. Kunden skal bli fornøyd. 100-ugå skal gjenspeile spisestedet, sier Anne Paulsen i Sandnes Sentrum AS, prosjektleder for 100-ugå.

Forrige uke var det for første gang Spis for 100 i Stavanger. Tilnærmet et helt likt konsept som i Sandnes. Paulsen frykter ikke færre besøkende, eller mette siddiser.

– Nei. Nedslagsfeltet er så stort at det er plass til begge, mener Paulsen.

Testet ut nytt sted

Ideen bak 100-ugå er å få folk til å utforske nye spisesteder. Wojciech Podobinski og Agnes Dajczer spiste på Coyote Tacos for første gang.

– Veldig godt. Jeg har bodd i Sandnes i syv år og er på 100-ugå hver gang. Vi smaker så mye nytt som mulig, sier Dajczer.

– Før vi går hjem i dag kjøper vi med oss sushi slik at vi har middag også, sier Podobinski.

Coyote Tacos startet opp mars 2019. Kjøkkensjef og medier Benjo Ledesma håper på en travel uke.

– Vi er nye i byen. 100-ugå gir oss en mulighet til å nå ut til flere potensielle kunder, sier Ledesma.

Også i år oppfordres folk til å vippse eller stappe penger i bøssene til Byprestene, som står hos hvert spisested.

LES OGSÅ: Solgte 85.113 retter i 100-ugå

Fakta 100-ugå

* Startet for første gang i 2014. Arrangeres nå for 12. gang.
* Arrangeres to ganger i året, februar og september.
* 36 spisesteder og fire barer er med i år.
* Rettene til hundre kroner skal gjenspeile spisestedets identitet.
* 100-ugå skal gi folk mulighet til å teste «nye» steder.
* Februar 2014 hadde 100-ugå 10.000 besøkende. September 2019 hadde besøkstallet steget til 85.113.

Mer fra Dagsavisen