Navn i nyhetene

– Kommet for å bli

NAVN I NYHETENE: Andreas Berg forteller RA at Stavangers første Spis for 100-uke har gått over all forventning. Han håper at enda flere restauranter ønsker å bli med da det arrangeres igjen i september.

Hvem: Andreas Berg (26)

Hva: Prosjektleder og salgsansvarlig for Spis for 100, som ble arrangert for første gang i Stavanger denne uken.
35 restauranter har deltatt, og kundene tilbys en rett som koster hundre kroner.

– Hvordan har Spis for 100 gått?
– Det har vært fantastisk og gått over all forventning. Jeg og kollegaen min, Trine, har planlagt dette i lang tid og jobbet med det siden august. Selv om noen restauranter har vært redde for å bli satt i skyggen, har det vært stappfullt hos dem. Ingen har sagt at det ikke har vært verdt det, og restaurantene får muligheten til å vise seg fram.

– Hvordan kom du på at du skulle starte opp dette konseptet i Stavanger?
– Jeg flyttet til Kristiansand i 2012, og det var i den byen de startet opp Spis for 100. Senere ble konseptet plukket opp i andre byer, og jeg ønsket å innføre det her. Jeg har selv jobbet i uteliv- og restaurantbransjen i mange år, og jeg vet hva som trengs. Nå samarbeider vi godt med Kristiansand.

– Hvorfor ønsket du å arrangere det?
– Trine og jeg ønsker å jobbe med flere kulturelle konsepter, men endte opp med dette først. Ettersom jeg selv har jobbet i bransjen vet jeg at januar, februar og mars er rolig. Derfor handlet det om å få liv i byen og få i gang noe som gjorde at folk kom seg ut. Hver dag var lørdag under Spis for 100.

– Hva tror du at et slikt konsept gjør med bylivet i Stavanger?
– Det er bra og positivt for alle, for hele næringslivet tjener på et slikt arrangement.

– Hva er det beste med Spis for 100?
– Det må være den gode maten man kan få for en billig penge. Det er en kulinarisk opplevelse.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått til nå?
– Det har vært mange positive tilbakemeldinger. Det er mange gode smil og folk er fornøyde – både kunder og de som jobber på restaurantene. Noen få har hatt dårlige opplevelser, men alt i alt har det ikke vært mange dårlige tilbakemeldinger.

– Det er 35 restauranter som har vært med på Spis for 100. Håper du at enda flere melder seg på neste gang?
– Det håper vi virkelig. Vi ønsker at Spis for 100 skal bli større, og allerede i september arrangeres det en ny runde. Vi har vist at dette er noe som har kommet for å bli, og alle som ønsker å bli med skal få muligheten.

– Hvordan ønsker dere å utvide Spis for 100?
– Vi ønsker å utvide med et nytt konsept som heter Spis grønt-uken. Planen er at det skal arrangeres til våren eller sommeren, og da vil det ikke bli servert kjøttprodukter.

– Da skal vi over på de faste spørsmålene. Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Det er godt spørsmål for jeg leser mye bøker. Men, jeg tror det må bli «Tusen strålende soler» av Khaled Hosseini.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Å være i et godt lag med venner og familie – det er ingenting som er bedre for meg.

– Hvem var din barndomshelt?
– David Attenborough. Jeg var kun seks år da jeg satt klistret til skjermen og så på seriene hans.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg misliker mest ved meg selv at jeg er en håpløs romantiker.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Da bestiller jeg en spontantur til et land og en kultur jeg ikke har opplevd før.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?
– Jeg kunne gått i demonstrasjonstog for at flyktninger skal få den hjelpen de kan få. Vi skal ikke begrense landegrensene, og jeg mener at man ikke skal kunne si at man har enerett på et land.

– Er det noe du angrer på?
– Det er mye jeg angrer på, men jeg angrer mest på at jeg ikke har hoppet i det da sjansen har bydd seg tidligere. Jeg har vært mer tilbakeholden, kjørt safe, og ikke trodd på meg selv når jeg har fått muligheter. Nå jobber jeg med å bryte ut av dette, med blant annet Spis for 100.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Jeg holdt på å si Donald Trump, men jeg tror ikke det hadde blitt så hyggelig. Derfor må det bli barndomshelten min – David Attenborough.

Mer fra Dagsavisen