Sjeføkonom Øystein Dørum ble litt motvillig sitert på at Stavanger er det neste Detroit. I går besøkte han Stavanger for å fortelle hvordan – og hvorfor – Stavanger ikke kommer til å gå i samme felle som Detroit. – Nå fikk jeg sjansen til å utdype – og nei, Stavanger er ikke det neste Detroit. Foto: Roy Storvik

– Nei, Stavanger er ikke Detroit

Øystein Dørum fikk kjeft etter spøkefullt å ha uttalt at Stavanger er det neste Detroit. Under et møte i Næringsforeningen fikk han muligheten til å utdype.

Tekst: Kjersti Riiber

Sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum, ble tidligere denne måneden sitert på at Stavanger er det neste Detroit. Uttalelsen til Dagens Næringsliv-journalisten var ment som en spøk, og spilte på den store avhengigheten av én industri – bil i Detroit, olje i Stavanger.

Spøk til tross, det var ikke alle som lo da de leste avisoppslaget. På lederplass i RA ble Dørum sammenlignet med en klovn og ordfører Christine Sagen Helgø mente Dørums sammenligning var haltende. Mandag var Dørum invitert til lunsjmøte i Næringsforeningen i Stavanger-regionen for å forklare hvorfor og hvordan Stavanger kan unngå Detroit-fellen.

– Ikke hogd i stein

De siste tallene fra DNB Markets viser at 25.000 oljejobber er borte. 40 prosent av disse jobbene finner vi i vår region.

– Hvis du skal spå 5–10 år fram i tid, er naboen min fremdeles arbeidsledig? Og hvis hun ikke er det, tjener hun mindre enn i dag?

– Det langsiktige bildet for oljesektoren viser mindre etterspørsel, men det er ikke hogd i stein. Det eneste som er helt sikkert er at økonomien er syklisk, den går i rykk og napp. Men ja, vi kommer til å se en økning i arbeidsledigheten og mange må nok ta til takke med en jobb som ikke er like godt betalt. Ansatte i oljesektoren har hatt høye lønninger. Noen må nok justere virkelighetsforståelsen, sier Dørum til RA.

Vestlandet vs. Østlandet

Sjeføkonomen tror ikke norsk økonomi generelt vil gå inn i noen krise. Nedgangen vi ser nå, merkes naturlig nok best i vest. Sjokket treffer skjevt, sier Dørum.

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi var én av dem som reagerte da han leste intervjuet med Dørum tidligere i høst.

– Slike overskrifter hjelper ikke på inntrykket resten av landet får av den økonomiske situasjonen på Vestlandet. Men realiteten er jo at mange sitter hjemme med en klump i magen.

– Hvordan unngår vi en negativ økonomisk spiral?

– Vi må fortsette å forbruke. En svekket krone vil gi litt dyrere sydenturer, dyrere røde høyhælte sko og dyrere matvarer. Men slutter vi å kjøpe de røde høyhælte skoene, mister hun som selger dem jobben sin, avslutter Krohn-Pettersen.

– Revidert selvbilde

Stavanger-regionen har ikke vondt av å revidere selvbildet sitt en smule. Det mener regiondirektør i NHO, Hallvard Ween.

– Disse «dommedagsprofetene» har stått i kø i halvannet år, sier Ween på spørsmål om han lar seg provosere av uttalelser om at det renner blod i Stavangers gater og sammenligninger med Detroit.

– Men i bunnen av alt dette negative, må vi nok innse at Stavanger må revidere sitt selvbilde en smule. Har medieoppslagene hatt den effekten, har det vært nyttig, sier Ween til RA.

Den avtroppende NHO-direktøren vedgår at det har vært travelt på jobb i det siste, men at bildet er mer nyansert enn det som ofte tegnes i mediene.

– Det er ikke bare svart, det er en del grått og halvhvitt også, avslutter Ween.