Navn i nyhetene

Ny SoMe-sjef i DN – vil gi nordmenn nyttig påfyll

Etter halvannet år i Trondheim, flytter Eirin Larsen tilbake til Oslo. Denne gangen for å jobbe som øverste sjef for sosiale medier i DN. – Jeg skal bidra til å gjøre journalistikken til Dagens Næringsliv enda mer tilgjengelig for alle.

Hvem: Eirin Larsen (33)

Hva: Tiltrer rollen som SoMe-sjef i Dagens Næringsliv 13. juni. Journalisten fra Stavanger jobber for tiden som journalist og sosiale medier-ansvarlig i Adresseavisen, og har erfaring fra både NRK og Statsministerens kontor, hvor hun var ansvarlig for den overordnede sosiale medier-strategien for departementene.

– Gratulerer så mye med ny jobb som SoMe-sjef i Dagens Næringsliv. Gleder du deg til å tiltre rollen?

– Ja, det gjør jeg. Det er en spennende avis som består av mange flinke folk som skriver om viktig og nyttige ting. De skriver om et tema som betyr mye og som kanskje bør bety enda mer for folk flest. Jeg skal være med å bidra til å gjøre journalistikken til Dagens Næringsliv enda mer tilgjengelig for alle.

– Ja, hva blir dine oppgaver som sjef for sosiale medier i avisen?

– Det blir å jobbe med strategi – finne ut hva som er lurest for DN å bruke ressursene på og hvilke saker som når flere. I dag når avisen flest menn, så vi vil bruke sosiale medier for å nå yngre og flere damer. Det blir mitt oppdrag.

– I dag jobber du som journalist og sosiale medier-ansvarlig i Adresseavisen. I tillegg har du jobbet med sosiale medier i NRK og ved Statsministerens kontor, hvor du var ansvarlig for den overordnede sosiale medier-strategien for departementene. Hvorfor har du valgt å jobbe så mye og strategisk med sosiale medier?

– Jeg har gjort mye annet i tillegg, men det har vært utrolig gøy å ha et slikt fagansvar over lang tid. Sosiale medier har utviklet seg veldig mye, og i starten var det bare noe man holdt på med for gøy etter jobb. Så begynte man å skjønne at det er viktig. Sjefene og politikerne skjønte også det – at man må regulere makten. Det er ekstra spennende tider, for i tillegg til å være en mulighet for mediene er sosiale medier også en konkurrent. I tillegg har det blitt fulgt mer med på de problematiske sidene med sosiale medier.

– Hva mener du da?

– I dag møtte jeg Frances Haugen. Hun jobbet i Facebook og oppdaget ting som hun mente at hun måtte si ifra om, og hun har blant annet rapportert at Facebook har blitt brukt til menneskehandel. Samtidig har Facebook avdekket mange uheldige sider med sitt eget medium uten å gjøre noe med det. I tillegg mister vi store deler av annonseinntektene på grunn av sosiale medier, og vi mister kontroll over eget innhold. Redaktørbeslutningene blir overprøvd av brukervilkår og algoritmer.

– Hvilken rolle spiller sosiale medier i dag?

– I dag er Facebook én av de viktigste infrastrukturene for kommunikasjon i verden. Det er de som er kommunikasjon. Den mengde makt er udemokratisk, og det er en spennende tid å jobbe med mediene. Det å være bevisst de problematiske sidene med sosiale medier gjør at man finner ut hvordan man skal bruke dem for å få mest mulig ut av dem. En stor del av Norges befolkning er innom Facebook daglig, og oppgir Facebook som en viktig kilde til nyheter. Da blir den plattformen veldig viktig, og mediene når flere i hverdagen.

– Hvilken rolle tror du sosiale medier vil spille i framtiden?

– Det blir veldig spennende å se. Som konsept tror jeg det vil leve en god stund til, for man ønsker å holde kontakt med venner, familie og kollegaer. Hvordan utviklingen blir kommer an på hvordan plattformene utvikler seg og hvilke vilkår de gir mediene.

– Hva ønsker du å oppnå i jobben som SoMe-sjef i DN?

– Jeg håper å kunne gi nordmenn tilgang til journalistikk som de synes er viktig og som gir dem nyttig påfyll i hverdagen.

– Etter halvannet år i Trondheim reiser du til Oslo igjen. Trives du bedre på Østlandet, kanskje?

– Jeg har ikke særlig behov for snø, og trives mye bedre med Stavanger-klima enn Trondheim-klima, men et stort pluss med Oslo er Viking Oslo – en eksepsjonell samling folk.

– Over til de faste spørsmålene, Eirin. Hvilken bok har betydd mest for deg?

«Surveillance capitalism». Den handler om overvåkingskapitalisme, hvor mye Google vet om deg og hvor mye spor man legger fra seg. Det er skremmende å lese, men utrolig spennende.

– Hva gjør deg lykkelig da?

– Å sitte i sola med gode venner og høre på en konsert.

– Ja vel. Hva er favorittbandet?

– Kaizers. Selvfølgelig.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– Dette er som et jobbintervju … Jeg har fort for å hoppe videre til neste tanke, og har blitt ukonsentrert av å bruke mye tid på mobilen. Jeg vet hvor jeg skal finne informasjon, og har derfor blitt god på å lagre ting på mobilen i stedet for i hodet.

– Hvor blir neste reisemål?

– Det blir Skottland i et bryllup i sommer. Eller, nei. Det blir metropolen Sarpsborg for Viking-kamp på søndag.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Da prøver jeg å være forsanger på bortekamp. Det har jeg prøvd én gang, og det var heftig.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Mais. Det er en forferdelig grønnsak som tar over all smak.

– Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke studerte i utlandet da jeg var yngre.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Akkurat nå ville det vært Frances Haugen for å få et innblikk i et av de mest relevante problemstillingene om dagen, og for å få den innsikten hun har.




Mer fra Dagsavisen